CH bäst vid riksdagens öppnande

Riksdagens högtidliga öppnande var nästan ännu högtidligare än jag hade trott med barnkörer, blomsterarrangemang, hedersvakter och uppklädda riksdagsledamöter. I vår partigrupp hade Hans Linde och Rosanna Dinamarca till och med på sig folkdräkter dagen till ära. ”Det är bara bögar och blattar som har folkdräkt i vår grupp” som Josefin Brink sa i fikarummet innan det var dags att tåga iväg i samlad trupp.

Kungen talade och det var så där lagom intetsägande som det brukar vara när kungen talar. Han sa dock inget tydligt om rasism och främlingsfientlighet denna gång vilket han har gjort vid andra tillfällen. Därefter läste Fredrik Reinfeldt upp en lång och ganska trist regeringsförklaring. ”More of the same” kan den sammanfattas som. Här fanns inget hopp för arbetslösa eller för den som vill se några nya förslag på miljöområdet. Skattesänkningar och privatiseringar är mirakelkuren som ska hjälpa mot allt i Alliansens Sverige. Det kändes väldigt trött.  Själv kände jag mig rätt nedslagen av att ha funderat på all den skada fyra år till med Alliansen kan göra Sverige.

Men, även denna dag hände det intressanta och uppiggande saker. Sverigedemokraternas famösa uttåg ur kyrkan efter att biskopen hade talat om människor lika värde piggade upp på sitt sätt.  Kan det bli tydligare vad rasisterna står för?

Dagens höjdpunkt blev däremot ett samtal med CH Hermansson på mottagningen som följde efter öppnandet. 93 år ung hänger CH med helt i den politiska debatten och är klokare än de flesta. Ett inlägg med eftervalsanalys från honom är på gång till Flamman. Det är något att se fram emot. Han talade med mig bland annat om vikten att inte fastna i det parlamentariska manövrerandet och lyfta frågor om industriell och ekonomisk demokrati. Mötet med CH räddade min dag.

läs mer i: DN, DN, DN, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen och GP

11 reaktion på “CH bäst vid riksdagens öppnande

 1. Vem kan argumentera mot en 6-årings logik? Ja det kan nog de flesta.
  Men vem kan argumentera mot en hel hord 6-åringars logik? Det är bara att böja sig, tusentals 6-åringar kan inte ha fel:
  ”Den som tar åt sig han var det!”.

 2. Att du lyckades missa Reinfeldts oerhört tydliga ord om invandringen som en tillgång, som även Mona Salin berömde, är anmärkningsvärt. Måste man använda rätt signalord?

  En annan fråga. Har CH tagit avstånd från sitt tidigare stöd för Sovjetunionen och alla andra gamla kommunistdiktaturer och formulart en alternativ socialism idag?

  ”Industriell och ekonomisk demokrati” kan ju tolkas som kodord för förstatligande och planekonomi.

 3. Hej Lars G,
  Du blandade inte bara ihop CH och Werner utan även Kungen och Reinfeldt. Precis som du skriver så var Reinfeldt tydlig i sitt ställningstagande mot rasism, något annat har jag heller inte hävdat,

  mvh

  Jonas

 4. Onödigt med kyrkobesök. Oavsett om det finns 0 eller 1 miljon muslimer i Sverige så tycker jag man ska avstå från att ha samling i kyrkan och lyssna på en biskop som säger en massa självklarheter som hon/han kopplar till Bibelns olika böcker. Vore bättre om en vis mogen man eller kvinna typ Jonas Hallberg fick säga något lika klokt men därtill något fyndigt och humoristiskt, något som inte går in genom ena örat och ut genom det andra för att allt är så förväntat. Varför ska präster ha monopol på att säga goda saker?

 5. Pingback: Jinge.se » Vänsterns sorti påbörjad

 6. Lars Gunther

  Ekonomisk demokrati behöver inte nödvändigtvis innebära planekonomi och förstatligande. Marknadssocialisten David Schweickart föreslår att de anställda ska bli medborgare i sina företag: En arbetare en röst, istället för att man ska kunna köpa sig förmyndarmakt över folks arbetsliv, som är fallet med aktier. Detta fungerar i praktiken. I USA finns det 10 tusen kooperativ som verkar på dessa premisser. Dessa företag får verka på en marknad för varor och tjänster. Ingen centralplanering är nödvändig för denna typ av ekonomisk demokrati.

  Ta gärna en titt på David Schweickart-intervjun på vår blogg.

 7. Florian – din blogg bjuder på mycket inspirerande läsning. Ursäkta min okunskap, men vad är det som hindar en utveckling mot den marknadssocialism som du och Schweickart föreslår? Är detta del av t.ex. vänsterpartiets program? Har denna ide debatterats seriöst i Sverige? Om inte, varför inte?

 8. Marcus

  Jättebra frågor! Framförallt är det svårt för demokratiska företag att få riskkapital, då man inte får inflytande över kommande vinsten. Krångliga regler för kooperativ är ett annat skäl.

  Under rubriken ”Gemensamt ägande och ekonomisk demokrati” i Vänsterpartiets partiprogram står det: ”Arbetarägande och konsumentkooperation skall stimuleras genom lagstiftning och skattepolitik.” Vi ämnar att organisera en konferens i Uppsala på temat ekonomisk demokrati och ekologisk ekonomi med målsättningen att lyfta fram och konkretisera denna text.

  Om allt går vägen blir konferensen av om drygt ett år.

 9. Pingback: Initierade och intressanta diskussioner kring miljö rättvisa jämställdhet och socialism på partiskolan « Jöran Fagerlund

 10. Marcus,

  vill gärna tillägga några saker till Florians svar.

  Ekonomisk demokrati som begrepp användes senast flitigt under löntagarfondsdebatten. Det kan ses som ett förslag som ökar arbetarnas makt, men inte i direkt mening utan via facket då. Det gick ju som det gick med den saken dock.

  Nu verkar dock saker vara på rullning, folk skriver ofta om ekonomisk demokrati lite här och var, och med tanke på valresultatet i färskt minne är vänsterns behov av konkreta alternativ stor.

  Bo Rothstein har till exempel skrivit endel om saken,
  http://www.rothstein.dinstudio.se/text1_2.html
  (se tex ”SAABs framtid och ekonomisk demokrati”, samt ”Demokratisk Socialism. Ett historiskt misslyckande och dess förklaring”)

Kommentera