Avgörandet om Afghanistan närmar sig

Det politiska avgörandet om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan närmar sig. Den 4 november kommer frågan upp i riksdagen. På ena sidan finns regeringens lojala uppslutning bakom USA:s krig. På den andra sidan finns vårt rödgröna förslag om ett ordnat tillbakadragande, ökat bistånd och satsningar på politisk dialog. Hans Linde redogjorde för argumenten för den rödgröna politiken i gårdagens Aftonblad. Vad rasisterna i SD kommer att göra i frågan är oklart. Lika oklart är om deras parti lyckas hålla ihop när de för första gången kan tänkas gå emot regeringen i en större fråga i kammaren. Det lär bli en rysare med många utspel åt olika håll innan beslutet tas.

I morse diskuterade jag kriget i Afghanistan med Fredrik Malm (FP) i TV4as morgonsändning. Det som slår mig mest är bristen på strategi för Sveriges deltagande i kriget. Efter nio år av krig pekar det mesta åt fel håll. Fler dödas, talibanernas styrka växer och utvecklingen i Afghanistan går till stor del åt fel håll med korruption, dålig demokrati och försämringar för kvinnors rättigheter. Jag fick skjuts till riksdagen från TV4 av en pashtunsk taxichaffis som tidigare hade varit helikopterpilot i sitt hemland Afghanistan. ”Dra tillbaks era trupper, kriget har inget slut och det kan inte vinnas militärt”, var hans råd.

Det saknas enkla lösningar i Afghanistan. Men för mig är det tydligt att kriget idag leder åt fel håll medan det vårt bistånd till landet kommer att behövas många år framöver. I riksdagen ska vi rösta om att sända svenska soldater som ska riskera sina liv för sitt uppdrag. Eftersom jag inte tror att det krig som de ska delta i kan lösa Afghanistans problem så kan jag inte rösta för att sända dit dem.

läs mer i DN, DN, SvD,SvD, Aftonbladet och Expressen

10 reaktion på “Avgörandet om Afghanistan närmar sig

 1. Pingback: Lättare att skicka iväg andra « Johannes Blogg.

 2. Pingback: Det finns inget egenvärde i en bred uppgörelse om Afghanistan… « Röda Berget

 3. Pingback: Bullshit, sa Bill. Just det, sa Bull

 4. Ne det kanske inte kan vinnas milirärt, endast. Det är därför de löser det på flera sätt..militären skyddar främst folket och visar talibanerna att de inte kan göra vad som hellst.

  Säg mig, är det inte värt vart enda barns liv de räddar?

 5. Bra insats Jonas! Viktigt att trycka på att det är totalt ansvarslöst att bara fortsätta ett hopplöst krig med svenska soldaters, och afghanser liv som insats. Nu jobbar Obamas regim under bordet för en förhandlingslösning, de inser också att det är ett krig osm inte går att vinna. Det är ju helt häpnadsväckande att svensk borgerlighet återigen framstår som mer krigshetsande och enögt fokuserande på militära lösningar än till och med USA.

 6. Pingback: Motvallsbloggen » Dödsfallen i Afghanistan onödiga

 7. ”Vad rasisterna i SD kommer att göra i frågan är oklart…”

  Men vad som framstår som ganska klart är att det blir lär bli SD som kommer att få avgöra frågan om Sveriges militära engagemang i Afghanistan. Nu känner jag inte till vilka borgerliga respektive röd-gröna ledamöter som skulle kunna tänkas avvika från block positionerna i denna fråga, men om vi utgår ifrån att alla ledamöter röster som de förväntas rösta, ja då får SD äran att avgöra en av de viktigaste frågorna på den utrikespolitiska dagordningen.

 8. Läser idag på Carl Bildts blogg: ”Fredrik Reinfeldt och jag hade en bra överläggning med Mona Sahlin i dag på eftermiddagen som en del av arbetet med den proposition om förlängt mandat för det svenska bidraget till ISAF-styrkorna i Afghanistan som vi avser att lägga fram den 4 november.Det bör finnas förutsättningarna för en sakligt bra överenskommelse.”

  En överenskommelse som Carl Bildt tycker är ”sakligt bra” gör mig orolig. Jag kände mig rätt säker på röd-grön solidaritet i denna fråga. Nu blir jag plötsligt en smula betänksam. Håller S på att svika? Hans Linde verkar ha lagt ner sin blogg, så vi litar till Jonas Sjöstedt för information.

Kommentera