Vänstern växer – rödgrönt i Göteborg

Ännu en intensiv dag i valrörelsen. Talade med elever på Medlefors folkhögskola på morgonen. Har sedan varit i valstugan i både Skellefteå och Umeå under dagen. I Skellefteå hann jag med att rösta också, det får man inte glömma.

Min allra första valrörelse gjorde jag 1979, i Vänersborg. Det var lite nervöst det valet, det Moskvatrogna hade brutit sig ur partiet 1977 och nu trodde många att Vpk skulle åka ur riksdagen. Det gjorde vi nu inte, vi gick fram istället. Men jag minns att en av stadens partiveteraner, Stig Gyllensvan, slet som en häst i hela valrörelsen. När vi träffades för valvaka på partilokalen strax efter att vallokalerna hade stängt kom han på att han hade glömt att rösta. Han blev alldeles förtvivlad. Så glöm inte att rösta.

Det saknas inte goda tecken för Vänsterpartiet. I de flesta mätningar ökar vi och det mesta pekar på att vi gör ett bättre val än 2006. Vänsterns tydlighet lönar sig. Det ser värre ut för Socialdemokraterna. Men idag kom en mycket intressant Sifomätning från Göteborg som visar att vi rödgröna mycket väl kan vinna Sveriges andra stad. Detta trots att det sägs att det är i storstäderna som vi rödgröna ska ha problem. Vänsterpartiet får dessutom en fin siffra i Götet, 9,9%.

Visst kan det finnas lokala orsaker till att de rödgröna går bra i Göteborg. Den ledande socialdemokraten Anneli Hulthén är en kunnig och respekterad politiker och de borgerliga profilerna i staden är ganska traditonella och inte så vassa i jämförelse med Hulthén. Kan vi rödgröna vinna Göteborg – ja då kan vi vinna i hela Sverige.

Det var stökigt vid SDs möte i Göteborg idag. Samtidigt tog Lars Ohly avstånd från allt våld som riktas mot SD. Visst är det en självklarhet, men det tål ändå att upprepas.

läs mer i GP, GP, GP, GT och GT

4 reaktion på “Vänstern växer – rödgrönt i Göteborg

  1. Jag känner alltmer oro för Mona Sahlin som får utstå mycket kritik både från oss väljare men kanske mest från den yrkesgrupp som lever på att kritisera toppolitikerna, alltså journalisterna. Läget påminner stundom om det på fotbollsläktarna där både vanligt folk och galningarna håller på att göra så att åtminstone domarna lägger av.

  2. Pingback: 300 valtidningar utdelade under några regniga morgontimmar i Angered centrum « Jöran Fagerlund

  3. Pingback: Maud Olofsson i fritt fall

Kommentera