Välgörande rödgrönt klarspråk

I bladen idag finns det en del texter som innehåller ett välgörande rödgrönt klarspråk. Jag tror att det är tydliga budskap, värderingar och att avslöja de verkliga effekterna av alliansens politik som är den enda hållbara linjen fram till valdagen om en vecka. Skippa trianguleringen  och budgetfinesserna, det är dags att tala om vilket Sverige vi vill ha i framtiden.

I SvD skriver Karin Svensson Smith och Peter Eriksson från Miljöpartiet om våra järnvägar. En rödgrön regering skulle starta unikt stora investeringar på nya banor och underhåll. Med en borgerliga regering får vi istället chockhöjda banavgifter, mindre pengar till underhåll, färre nya banor och en sönderstyckning och av järnvägens service via privatisering. Den borgerliga politiken är inte bara usel miljöpolitik, den är ett recept för framtida tågkaos.

I SvD talar Lars Ohly (V) klarspråk om alternativen till privatiseringar. Om att det statliga ägandet ska användas aktivt för allas bästa och om att flera av de borgerligas privatiseringar bör återtas efter en rödgrön valseger. Visst tycker MP och S annorlunda i dessa frågor. Men desto viktigare är det att det finns en klar vänsterposition i debatten.

Dagens viktigaste text är dock skriven av Olle Svenning i Aftonbladet. Den handlar om hur välfärdsstaten trasas sönder och hur klassklyftorna ökar med alliansens politik. Under en dimridå av politiskt nyspråk sker en konsekvent nedmontering av den generella välfärden och solidariteten i samhället.

Mekanismerna i denna nedmontering påminner mig om debatten om sjukförsäkring i USA, en debatt som jag följde på nära håll och som för många utomstående verkade helt orimlig. I USA möts tankarna på sjukförsäkring för alla med benhårt motstånd. Detta trots att tiotusentals amerikaner dör varje år på grund av brist på sjukförsäkring. Detta trots att det amerikanska systemet är extremt dyrt och orättvist med gigantiska kostnader för privata vinster, reklam, advokater och byråkrati. Men motståndet har byggts in i systemet. De vinstdrivande företagen försvarar sina vinster och styr politikerna med donationer. De etablerade medborgarna som har dyra försäkringar slår vakt om sin privilegierade ställning och fruktar sämre villkor och högre kostnader om alla får tillgång till sjukvård. Med privatiseringarna av vård och utbildning i Sverige och behovet av privata lösningar för den enskilde när välfärden rustas ner så är vi på väg åt samma håll. Välfärdsstatens kontrakt där alla vinner på att vi alla har rätt till bra offentlig vård/utbildning/pension/etc bryter samman när det privata tar över.

Idag har jag varit lite ledig, skönt. En andhämtningspaus innan slutspurten. Det blev en fika med familjen på café Göteborg som nog är Umeås bästa café. Bra, god mat och fika i fin miljö vid det gamla fängelset. Men bästa bokcafé är förstås Pilgatan några kvarter bort.

Kommentera