Valet avgjort – vi rödgröna vann!

Det har varit debatternas dag idag. Jag och de andra toppkandidaterna i länets riksdagsval inledde dagen med en holmgång hos SVT. Debatten kommer bara att sändas i sin helhet på nätet. Däremot kommer utdrag ur den att TV-sändas i Västerbottensnytt. Tyvärr blev det en ganska grinig tillställning och inte någon riktigt bra debatt. Huvudämnen var arbete, Norrbotniabanan, uranbrytning, bensinskatt och utveckling i inlandet. Debattens största fräckis stod de borgerliga partierna för som försökte lova att de ska bygga Norrbotniabanan trots att de har noll kronor i budgeten för att klara det.

Efter lunch var det dags för nästa debatt, på Strömbäcks folkhögskola, och vi var i stort sett samma debattörer på plats. Den debatten var roligare.  Det blev bättre fart på diskussionen och mer fokus på frågor om ungdomars villkor, arbetsrätt, miljö och välfärd. Man kunde ana att majoriteten av publiken hade sina sympatier hos de rödgröna. Det bekräftades av skolvalet som hölls direkt efter debatten. Så här blev resultatet:

C 0,8%
Kd 5,4%
Fp 0,8%
M 10%
S 27%
V 27%
Mp 19,4%
Fi 1,6%
Sverigedem 1,6%
Blanka röster 6,2%

Om eleverna på Strömbäck visar vart valvinden blåser så ser det bra ut. Sammanlagt 17 % av rösterna gick till Alliansen medan 73,4 % röstade rödgrönt. S och V fick dela på förstaplatsen bland eleverna. Så valet är avgjort, i alla fall i Strömbäck.

Kvällens sista debatt, hos Internationella Kvinnoföreningen i Umeå, blev den stillsammaste. Mer ett samtal mellan fem partier. Imorgon bär det vidare till Lycksele, Tannbergsskolan och ett möte på stan.

En reaktion på “Valet avgjort – vi rödgröna vann!

  1. Fint valresultat, men tyvärr är nog folkhögskolor inte så representativa. När jag gick folkis fick MP egen majoritet och M en enda stackars röst. Om det ändå vore så väl! 🙂

    Kör hårt nu! Ser fram emot debatten på biblan på lördag.

Kommentera