Two tickets to Vännäs

Åter i Vännäs. Igår var det debatt med Jan Nilsson (M) i Missionskyrkan. Det blev mer ett samtal än en debatt. Det kan ha berott både på att lokalen krävde det och att Jan slog an en mer resonerande försiktig ton. Idag är jag tillbaks i Vännäs, har just träffat ett par klasser på Liljaskolan, snart är det dags för en räd utanför Konsum.

Kommer alltid att tänka på det sydkoreanska paret på smekmånad när jag är här. På Stockholms central köpte de ”Two tickets to Venice” och vaknade sedan upp morgonen därpå här i Vännäs. En alldeles sann historia. Jag skulle ha velat se deras miner när de blickade ut över myrar och skogar när de vaknade upp i sovvagnen och närmade sig målet.

Det är en märklig valrörelse. Den centrala mediadramaturgin har varit så dominerande. Alliansen har lyckats sätta dagordningen och medelklassen i Stockholm är norm. De stora problemen är fastighetsskatt på villor taxerade till mer än 4,5 miljoner och den lilla skärv av befolkningen som använder RUT-avdrag. Jämför med deras bekymmer med rödgrön politik har de unga arbetslösa, barnfattigdom och klimathot vägt lätt.  Det politisk kampanjandet på nyhetsplats har nått nya höjder och jag tror att jag redan nu kan utnämna DNs Henrik Brors till Alliansens viktigaste valarbetare.

Men debatten har också haft andra inslag. Jämfört med förra valet har Vänsterpartiet lyckats bättre med att slå in egna frågor i debatten. I frågan om Afghanistan har partiets envisa motstånd mot den svenska militära insatsen fått genomslag såväl i den rödgröna politiken som i hela debatten om frågan. En debatt som nu är på väg att vinnas.

Det viktigaste exemplet är dock privata vinster inom vård och utbildning. Där har Vänsterpartiet som är ensamt i sin konsekventa kritik lyckats påverka såväl debatten som andra partiers positioner i frågan. Läs exempelvis idag i GP, Aftonbladet och VF.

Såvitt jag kan minnas har inte partiet lyckats påverka valdebatten så här tydligt sedan ordförande Gudrun var i toppform och satte dagordningen i debatten om feminism och kvinnors löner.