Tid för upprättelse åt de dömda

I DN skriver Rune Larsson, son till den dömde Fingal Larsson, om att han vill att Högsta domstolen ger upprättelse åt de dömda i Enbomsprocessen på 50-talet. Det har gått många år sedan processen då två personer dömdes till livstids fängelse och flera andra till kortare straff, men såren finns kvar inte minst för de drabbade familjerna. Enbomsprocessen var en politisk rättegång där kommunister dömdes för spioneri trots att reell bevisning saknades och att det var uppenbart att huvudvittnet Fritjof Enbom var en mytoman som sa emot sig själv och ändrade sina åsikter allt efter vad som passade åklagaren. Samtidigt pågick en hetskampanj mot kommunisterna i pressen och DNs politiske redaktör satt till och med i den dömande juryn samtidigt som han drev den politiska kampanjen i sin tidning. I det kalla kriget sviktade den svenska rättsstaten.

På senare år har såväl tidigare hemligstämplade dokument från rättegången som gedigna journalistiska arbeten som Tomas Breskys bok Kodnamn Mikael ytterligare visat att bevisning saknades för de hårda domarna. Det är nu hög tid att göra upp med denna rättsskandal. Det skulle också kunna leda till en välbehövlig debatt om det politiska klimatet i det kalla krigets Sverige och om hur kommunister åsiktsregistrerades och övervakades på mycket vaga grunder. Att dåtidens kommunister, som i grunden var lojala med Sovjet, bekämpades politiskt är inte mycket att förvånas över. Men att en demokrati sätter folk i fängelse som en led i politiska kampanjer är något helt annat.

Det finns också en lite mer okänd historia bakom polisens och militärens jakt på kommunister under 50-talet. Under det andra världskriget hade svenska kommunister en aktiv spion- och motståndsorganisation i Sverige. De kartlade noga hur tyska förband transporterades genom Sverige och rapporterade om detta till Moskva. Norska, danska och tyska motståndsmän gömdes i landet och smugglades in och ut ur sina länder. Tyska båtar utsattes för attentat i svenska hamnar. De svenska kommunisterna hade också förberett beväpnade sabotagegrupper och partisanförband som skulle aktiveras om tyskarna ockuperade Sverige. En del av dessa avslöjades i den så kallade Wollweberhärvan. I praktiken hade SKP lagt grunden till en svensk motståndsrörelse i händelse av tysk ockupation. Det var såväl Nazityskland som den svenska polisen och militären väl medvetna om och det var avgörande orsak till att de i gott samarbete förföljde kommunister under kriget och satte dem i interneringsläger.

Under krigets sista år avvecklades denna kommunistiska militära organsation, men den svenska polisen fortsatte uppenbarligen att jaga den långt in på 50-talet. För det fick de dömda i Enbomsprocessen betala ett högt pris.

10 reaktion på “Tid för upprättelse åt de dömda

 1. Intressant. Jag visste inte att kommunisterna hade en sådan organisation under andra världskriget. Däremot visste jag att de internerades. Vet du var man kan läsa mer om detta?

  • Hej Eva,
   Inte mycket är skrivet om detta, men i min bok ”Masthugget Moskva Madrid” berättar bengt segerson lite om de konkreta planerna på området,

   mvh

   Jonas

 2. Hej Jonas! Kan man få fråga.

  Jag ser just en intervju på BBC där Ed Milliband är intervjuad. Jag ser att han säger att han vill arbeta för att européer som kommer och arbetar i medlemsstaterna INTE skall kunna underminera lönerna för inhemska arbetare. Tror du att Vänstern har möjlighet att söka samarbete med nya labour så att fler länder kan försöka arbeta mot samma mål som svenska arbetarrörelsen vill?

  • Hej Christina,
   Visst hade vi kunnat samarbeta med labour om att bekämpa social dumping och Lavaldomens effekter. Problemet är att det är regeringen som för vår talan i EUs ministerråd, och den verkar inte vara intresserad,

   mvh

   Jonas

 3. Bra skrivit Jonas.Nâr dethar begâtts fel i en rättsprocess mâste det âtgärdas.De som blev fällda i Enbomsprocessen mâste fâ upprättelse

 4. Pingback: Jonas Sjöstedt mer aktuell än han önskat sig med Spanska brev « Jöran Fagerlund

 5. Hej Jonas! Jag såg dig i kvällens Agendaavsnitt och blev nyfiken. Vilken fantastisk blogg! Jag skulle vilja läsa lite om din syn på kommunism och hittade en rubrik under ”historia” (eller var det nu var) men jag kommer inte in där. Kan du ordna det?
  Mvh Mimmi

  • Hej Mimmi,
   Det är något fel på länkarna och tyvärr är jag inte så teknisk av mig, men jag ska be en teknisk vän titta på det. Ibland kan man gå runt problemet tror jag,

   allt gott

   Jonas

 6. Pingback: Ingen rättvisa i fallet Enbom at Jonas Sjöstedt

Kommentera