Stabilt rödgrönt i Umeå

Inför valet har jag slagit vad med med Anders Ågren, moderat kandidat till kommunalråd i Umeå, om att staden får en majoritet för S-V-MP i kommunalvalet. Vadet gäller en öl på puben. Enligt opinionsmätningen i dagens VK ser Ågren ut att gå mot en säker förlust av en Staropramen. Även om moderaterna går fram i staden till 17,3 % så har vi rödgröna mer än 60 % av Umeborna med oss. Borgerligheten som helhet backar i Umeå. Om mätningen stämmer och också ger en fingervisning om valet till riksdagen så är målet 2 av 3 röster till de rödgröna i hela länet inom räckhåll. Vi ska leverera vår del av det som krävs för en rödgrön valseger även i riksdagen.

Mätningens resultat är inte så oväntat. MP går bra och får 12,6 %. Men jag delar kommunalrådet Holmlunds analys att det nästan uteslutande beror på den nationella trenden. I kommunen imponerar inte MP. Vs siffra på 9,5 % är visserligen en mindre ökning. Men ett rimligt mål i valspurten är att få mer än 10 % kommunalt och bli kommunens tredje största parti. Socialdemokraterna får en mindre nedgång till 38,2 %, men med ett valutslag som liknar VKs enkät så kan Lennart Holmlund tryggt sitta kvar som idag och vända sig ömsom till höger eller till vänster för att styra kommunen. Lennart Holmlund går för övrigt till val på parollen ”Rösta på Holmlund den 19e så slipper du Ågren den 20e”.

På den borgerliga kanten så är moderaterna på väg att äta upp C och KD. Centerns siffra på 4,5 % är inget mindre än en katastrof för det en gång så stora partiet. Är det kanske en föraning om att Maud Olofsson går mot underkänt i sitt eget hemlän även i valet till riksdagen? SD ser inte ut att kunna ta något mandat i Umeå med 1 % av rösterna. Det finns många skäl att gilla Västerbotten.

Även Rättvisepartiet, RS, backar kraftigt enligt mätningen. Med 1,2 % av rösterna riskerar de att bara få ett mandat eller kanske hamna helt utanför fullmäktige. Det vore ett historiskt bakslag för det lilla vänsterpartiet som har haft sitt verkliga fäste i Umeå. Splitting och interna bråk inom partiet har inte imponerat på väljarna. Umeåavdelningen har numera öppnat eget parti men tydligen finns även en spillra av rikspartiet kvar i Umeå. Inte ens jag som verkligen är intresserad av vänsterpolitik kan hålla riktigt reda på vad som är vad i RS splittring. Hur ska då väljarna kunna göra det?

6 reaktion på “Stabilt rödgrönt i Umeå

 1. Tendensen är tyvärr att moderaterna äter upp centern även i Söderköping…trots uppenbara skillnader när det gäller erfarenhet och politisk överblick. Risken är stor att situationen i många välmående kommuner blir som i pösiga Vellinge, moderaterna mot resten.

 2. Jerker eller du kan flytta till Oxelösund, som är en bit av norrland fast vi ligger i södra sörmland. Här har Centern bara 2 procent och även KD 2 procent. Varannat val åker ett av de partierna helt ut ur KF.
  soosarna ligger strax under egen majoritet och vi i vänstern satsar på att ligga på 16 % igen.

 3. Ni gör ett skitbra jobb i Umeå och jag känner att det smittar av sig på grannkommunerna. Vi ser fram emot ditt besök i Vännäs.

  Nu fixar vi det här, jag är full av optimism!

  Val mött.
  /Andreas

 4. Pingback: De rödgröna dominerade Angered centrum « Jöran Fagerlund

Kommentera