Rödgröna på väg att gå ikapp Alliansen

Jag har trott på det hela tiden, att vi rödgröna ska kunna jaga ikapp och bli större än den borgerliga Alliansen till valet. Rimligen borde trenden kunna vända den här veckan. Med valmanifesten presenterade så har valets huvudlinjer klarnat. Vi rödgröna har en ambitiös reformpolitik för att investera för nya arbeten, renovera välfärden och få ner utsläppen av växthusgaser. Detta medan Alliansen i stort sett går till val på att fortsätta som nu och att sänka skatterna ännu mer. Dessutom har rättvisefrågor som sjukförsäkringen och A-kassan liksom arbetslösheten kommit mer i fokus den sista tiden. De frågorna är regeringens svagaste punkter.

Därför känns det helt rimligt när Synovate nu bekräftar att vi rödgröna är på väg att gå ikapp. Alliansens ledning är halverad, den har minskat med 1,9 % och är nu bara 1,8 % enligt Synovate. En sådan förskjutning till i opinionen och vi har en rödgrön ledning. Det ligger helt inom det möjligas gräns, inte minst om valvinden nu vänder med dryga två veckor till valdagen.

Vänsterpartiets siffra i mätningen är bra, 7,5 %. Det är också den bild jag får när jag är ute och talar med folk, jag möts med sympati och intresse även från väljare som inte har röstat på oss tidigare.

Man ska inte dra allt för stora växlar på en enstaka mätning även om trenden är tydlig. Vi får se vad de andra instituten säger de närmaste dagarna. Men helt klart är att den som trodde att valet var förlorat har haft fel. Nu krävs det arbete för att vinna varje röst.

läs mer i Aftonbladet, GP och SvD

Även DN publicerade så småningom sin egen undersökning på webben. Men var är Henrik Brors denna dag? han som alltid brukar kommentara mätningarna.

12 reaktion på “Rödgröna på väg att gå ikapp Alliansen

 1. Pingback: Opinionsmätning visar att jämnt läge – DN visar den inte | Kulturbloggen

 2. Kämpa på ända in i det sista, om inte annat för oss som är sjuka.
  Rättvisa och empati är vad vi behöver i Sverige just nu.

 3. Det kommer bli jämnt.Om de rödgröna ska vinna måste V komma upp till 8-9 % och det tror jag på.Märker att många där jag bor funderar på att rösta V. Vid förra valet fick aliansen in en fot här och fick förvånande många röster.Nu kommer V ta några röster från S men även röster från Aliansen .
  Norra Sverige och bergslagen kommer vara där V kan vinna valet åt dom rödgröna.
  Går och röstar idag , I går var det kö och jag hörde att många röstade på V och idag är det min tur att rösta på V !

 4. En undersökning utan statistiskt säkerställda förändringar och nu har vinden vänt för vänstern. Skulle inte tro det, va. Den här undersökningen ligger helt i linje med övriga, sett från augusti månads början har Alliansen lett med som minst 1,2% och som mest 7,3%. Alla undersökningar ger Alliansen segern, och med i genomsnitt ca 4%.

 5. Pingback: Lam men informativ debatt på Naturskyddsföreningens utfrågning om miljöarbetet i Göteborg « Jöran Fagerlund

 6. Pingback: Dags för mänskliga rättigheter i Iran, frige Shiva Nazar Ahri « Jöran Fagerlund

 7. Ingrid, de rödgröna ligger så långt efter att de inte har en chans att få egen majoritet i riksdagen. Däremot har alliansen fortfarande chansen att få egen majoritet. Därför kommer förmodligen många osäkra att rösta blått i år för att stoppa Sverigedemokraterna som vågmästare. Det kan ge alliansen en extra skjuts på valdagen.

 8. Hej
  Såg att du tycker att V skall ha två språkrör som Mp.
  Märkte du att under valrörelsen ökade Mp ett par tre tiondels procent när det kvinnliga språkröret hade talat
  Och backade en eller två tiondelar när mannen hade pratat.
  Om nu V skall ändra till två språkrör så tänk noga på vilka som väljs

Kommentera