Reinfeldt spelar svarte petter

Det nya oklara parlamentariska läget har fört det politiska spelet till nya högre nivåer. Alliansen har bestämt sig för att regera vidare i minoritet och på så vis göra sin framtida politik och sin framtid som regering beroende av rasisternas mandat. Alliansen har inte ens provat möjligheten att bilda en majoritetsregering med S eller MP. Det här bäddar för framtida bekymmer och svårigheter att få igenom den egna politiken i riksdagen.

Detta är bakgrunden till de samtal som har utspelat sig mellan Reinfeldt och ledningarna för S och MP de senaste dagarna. Syftet är ganska uppenbart. Regeringen vill uppnå två saker genom sina telefonsamtal. För det första vill de splittra de rödgröna genom att utelämna Vänsterpartiet. För det andra vill de ge ett intryck av att ha erbjudit S och MP ett politiskt samarbete för att sedan kunna skylla på dem om Alliansen inte kan få igenom sin politik. Det är ett försök att lägga skulden, svarte petter, hos någon annan trots att det självklart är regeringen själv som ansvarar för att skaffa en majoritet för sin politik. Det är möjligen skickligt gjort, men det är knappast ärligt. Som väntat hakar delar av media, inte minst DN, villigt på när det gäller att förmedla husbondens röst. Plötsligt ska de rödgröna partierna göras ansvariga för om vår regering inte lyckas genomföra sin borgerliga politik. Men vårt ansvar är naturligtvis att vara opposition och föra fram en rödgrön politik som alternativ till regeringens.

Regeringens försök att skicka vidare svarte petter kanske fungerar ett tag som medial dramaturgi. Men inom några veckor kommer den parlamentariska verkligheten sannolikt ikapp regeringen. Då blir det dags att välja talman, besluta om Afghanistan och om skolpolitik i riksdagen. Då kommer regeringen att vara beroende av SDs mandat om de vill vinna voteringarna. Så ser det parlamentariska läget ut. They can talk the talk, but can they walk the walk? som de säger på andra sidan Atlanten.

läs mer: DN, Aftonbladet och Expressen

2 reaktion på “Reinfeldt spelar svarte petter

  1. Regeringen Bildt hade dagliga förhandlingar med Ny Demokrati, och det erkänner de fortfarande inte. Media kommer noga tiga still om regerings förhandlingar med SD, och SD kommer också tvingas hålla tyst om sitt nära samarbete med regeringen.

  2. Pingback: Skyhög arbetslöshet och allt sämre social trygghet bäddar för rasism, samt litet om coacher och managementlitteraturen… « reflektioner och speglingar II…

Kommentera