Reinfeldt och de sjukskrivna

Jag såg inte på utfrågningen av statsminister Reinfeldt igår. Men i bladen kan jag se att han fick frågor om sjukförsäkringen. Till min förvåning verkar Reinfeldt vara nöjd med hur de nya hårdare sjukskrivningsreglerna har fungerat. Det är helt otroligt.

Nästan varje gång jag talar om hur vi rödgröna vill förbättra sjukförsäkringen så får jag höra de dystra exemplen på hur verkligheten för många sjuka ser ut. Den införda stupstocken gör att mycket sjuka människor tvingas tillbaks till jobbet innan de är redo. Jag har träffat personer som kan berätta hur de har hamnat på sjukhus efter att ha pressat sig över sin arbetsförmåga när de har känt sig tvingade att börja arbeta igen. Jag har träffat så många som upplever att de bara bollas mellan myndigheterna med helt godtyckliga beslut. Jag har till och med träffat personer som har berättat om hur nära släktingar har avlidit när de har tvingats tillbaks till arbeten som de är för sjuka för att klara av. Det är ett pärlband av tragedier som inte borde få ske i Sverige.

Vi rödgröna lovar att förbättra sjukförsäkringen om vi vinner valet. Den stupstock som gör att sjuka tvingas lämna försäkringen ska bort. Men vi ska inte tillbaks till det gamla, vi ska till något som är bättre än hur det var förut. Insatser för rehabilitering och arbetsträning måste sättas in tidigare och vara mer avpassade till varje persons behov. Men vi ska inte jaga sjuka och utslitna människor som redan är i en mycket otrygg och utsatt situation.

läs mer i DN, SvD, SvDAftonbladet och Expressen.

2 reaktion på “Reinfeldt och de sjukskrivna

  1. Pingback: Lasses blogg » Få applåder i studion säger det mesta

  2. Pingback: Vinna valet, eller stupa i försöket

Kommentera