Protestera mot SD – på rätt sätt

Det rasistiska partiet Sverigedemokraterna älskar att få inta martyrens roll. När deras möten hindras och förstörs eller när SDare utsätts för våld, så växer stödet för partiet. Därför är det en fullständigt idiotisk strategi att bekämpa rasisterna med våld eller genom att hindra dem att hålla möten.

Ännu viktigare är att det handlar om en principfråga. Rätten att säga vad man tycker gäller även SD. Självklart finns det också en rätt att protestera mot deras rasism och mot deras möten. Men när de protesterna övergår i våld eller tvingar SD att ställa in sina möten så här en gräns passerats. Man kan inte försvara demokratin genom att inskränka den för andra. Så enkelt är det.

Det kryllar av gamla fascister i SD, partiet saknar lösningar på i stort sett alla viktiga samhällsproblem och partiets politik kokar alltid ner till unken rasism. De är inte värda martyrrollen, så varför bjuda dem på det?

SvD, Expressen, KP och Expressen  

5 reaktion på “Protestera mot SD – på rätt sätt

  1. Bra att du säger detta. Såvitt jag förstår så begär de ju bara utrymme på gator och torg på samma sätt och i ungefär samma utsträckning som övriga partier gör inför valet.

  2. ”…partiet [SD] saknar lösningar på i stort sett alla viktiga samhällsproblem och partiets politik kokar alltid ner till unken rasism.” Det kan jag hålla med om, men faktum kvarstår att de i runda tall får ungefär lika många röster som vänsterpartiet. De är ”inte värda martyrrollen” säger du, och de håller jag också med om, men jag vill gå längre – jag tror att vi måste ta dem seriöst, och framförallt måste vi ta deras väljare, och deras oro, mycket seriöst. Om vi misslyckas med bemöta denna väljarskara, då kan den växa snabbt. Vi måste tala med SD, med dess väljare. Om vi spottar på dem och ser ner på dem så stärker vi deras status som underhuggare, och som kämpar mot etablissemanget. Vi måste måste förstå SD:s väljare om vi skall kunna minimera partiet.

  3. Pingback: Försvara mötesfriheten « Jöran Fagerlund

  4. Visst måste det protesteras men det behövs klokskap.
    Högljudda protester och brösttoner kan slå snabbt tillbaka. Det är ju dom som röstat på sd som gett sitt mandat, inte vill dom bli utmålade som mindre vetande eller bli behandlade som paria.
    Goda argument blir (som vanligt) avgörande om man ska nå fram till förändringar.

Kommentera