Personvalet räknas och räknas…

Personvalet till riksdagen blir nog inte färdigräknat förrän tidigast imorgon kväll, i vissa kretsar kanske inte före torsdagen. Bara sedan igår har det svängt fram och åter på många håll.

Miljöpartiets krysstrid i Västerbotten har hårdnat betydligt. Denna kväll skiljer det bara 50 röster mellan Thomas Nihlén 8.68 % och Jabar Amin 8.13 %. Ännu är det alldeles för tidigt att säga vem som kommer att vinna av de två.

När det gäller kryssen i Vänsterpartiet så har utmanarna till förstanamnen på listorna halkat en bit under de nödvändiga 8 procenten i såväl Dalarna som Örebro. I Värmland är det däremot fortfarande jämt och spännande. Torun Carrfors leder med 8,6 % av kryssen aningen före listettan Bengt Berg.

Ska gränsen för när personvalet räknas sänkas till 5 % av väljarna även i riksdagsvalet? Jag tycker nog att det vore rimligt. Det ger väljarna lite större makt. Idag är det näst intill omöjligt att bli personvald i de större valkretsarna. Samtidigt så innebär personvalskampanjerna i sig en sorts förytligande av politiken med meningslösa slogans och personaffischer. Jag är försiktigt positiv till personval men skeptisk till personvalskampanjer. Frågan är om man kan få det ena utan det andra.

3 reaktion på “Personvalet räknas och räknas…

  1. Grattis Jonas, än en gång har du fått det allra största förtroendet av Västerbottningarna, du har fått 5507 personkryss. Vänstern har ökat i hela Västerbotten, och på ledarsidan i Vf skriver man om Sjöstedts-effekten.

Kommentera