Personrösterna räknas

Sakta börjar nu resultaten från personvalet att droppa in. Men på många håll har bara en mindre del av rösterna räknats och resultateten kan skifta snabbt beroende på vilka valkretsar som har hunnit räknas.

I Västerbotten är det som väntat Miljöpartiet som har den verkliga krysstriden. När jag kollade senast ledde Thomas Nilhén med 10.58 % mot Jabar Amins 9.59 %, men det lär hinna svänga fler gånger innan det är klart. Noteras kan också att Vänsterpartiets väljare är allra flitigast på att personrösta just i Västerbotten.

Det är inte så enkelt att få 8 % kryss eftersom de flesta väljare inte kryssar. Men på något håll ser det ut som om vänstervalsedlarna kan ritas om. I Örebro län har Mussie Ephrem ryckt åt sig en stor ledning över listettan Mia Sydow Mölleby, vi får se om det håller ända in i mål. Även för vänstern i Dalarna och Värmland kan kryssen avgöra vem som blir vald. Här är det ganska unga kandidater som leder sammanräkningen i detta läge, Daniel  Riazat respektive Torun Carrfors.

Apropå Västerbotten så är det inte bara Vänsterpartiets starkaste valkrets med 9.9 % i detta riksdagsval. Det är också SDs absolut sämsta i landet med 2.23 % av rösterna i riksdagsvalet, inga mandat i landstinget för rasisterna och de floppar och får noll mandat i de två kommuner de försökte med, Umeå och Skellefteå.

2 reaktion på “Personrösterna räknas

Kommentera