Okej att skolka i Folkpartiets EU

Visst är det lite pinigt för Folkpartiet. Partiet som ska ta krafttag mot skolk i skolan och som älskar EU mest av alla är bäst på att skolka från EUs ministerrådsmöten. Nyamko Sabuni och Jan Björklund har sämst närvaro i Bryssel av alla ministrar. Det samtidigt som folkpartister ofta och gärna berättar för andra om hur viktigt de tycker att det är att Sverige är en aktiv medlem i EU.

Jag är inte så förvånad. När jag satt i EU-parlamentet slogs jag ofta av en paradox. EU-vänner i Folkpartiet och moderaterna talade ofta och gärna om hur viktigt EU är för miljön. Men när det väl var dags för konkret arbete för att skapa en bättre miljöpolitik inom EU var de i bästa fall frånvarande i det arbetet – men ofta var de aktivt emot att skärpa miljökraven på EU-nivå. Det hamnade ofta på oss EU-kritiker att göra jobbet för miljön även inom EU.

Men kanske finns det en logik även i skolket. Om man ändå mest håller med om vad EU-kommissionen och de stora EU-länderna tycker i Bryssel kanske man inte behöver åka dit. Sverige har med Alliansen en väldigt passiv EU-politik och rösten höjs sällan för förändringar i unionen.

En rödgrön regering skulle behöva närvara flitigare för att driva på i miljöfrågor, kämpa för att arbetsrätten inte ska rivas ner av EU och arbeta för en union som för en mer rättvis politik mot fattigare länder.

lä mer i Aftonbladet, SvD och Europaportalen

2 reaktion på “Okej att skolka i Folkpartiets EU

  1. Pingback: HD bromsar IPRED med hjälp av EU « Jöran Fagerlund

  2. Pingback: Koll på EU-Sverige » Blog Archive » Folkpartiet skolkar mest i EU

Kommentera