Något är sjukt i Sverige

Vad kommer man att minnas från valrörelsen 2010? En hel del förstås. Men det som nog har gjort djupast intryck på mig är alla de enskilda personer som jag träffat som vittnar om hur utsatta de är eftersom sjukförsäkringen fungerar så dåligt. Var och varannan dag har jag träffat personer som kan berätta om hur en tillvaro med en rimlig ekonomisk trygghet har bytts ut mot osäkerhet och att få svårt att få pengarna att räcka till det mest nödvändiga. Jag har träffat svårt sjuka människor som har vittnat om hur de har känt sig pressade att gå tillbaks till arbeten de inte klarar av för att sedan blir allvarligt sjuka igen. Jag har hört otaliga berättelser om personer som bollas mellan myndigheterna och känner sig helt maktlösa och förnedrade av hur de behandlas av försäkringskassan. Det är en förtvivlan och en utsatthet som ofta har gjort mig nedstämd och beklämd.

Visst fanns det stora brister även tidigare i sjukförsäkringen. Många fick inte den hjälp de behövde i tid och det saknades ofta ett individuellt bemötande. Allt för många fick förtidspension. Men dessa brister kan man rätta till, och det vill vi rödgröna göra med en reformerad sjukföräkring. Det som den borgerliga Alliansen har gjort är något annat. Med stupstocken tvingas svårt sjuka människor ut ur sjukförsäkringen. Det är en hjärtlös och hård politik. Läs gärna dagens inlägg på Aftonbladet debatt.

Hoppet om att Alliansen ska ändra dessa regler är litet, i grunden förnekar de problemen. Därför behöver vi en rödgrön regering.

läs mer i SvD, Aftonbladet, SR och DN

Uppdatering: Frågan om sjuksförsäkring fick stor plats i den avslutande partiledardebatten. Det tycker jag var bra. I den frågan visas verkligen skillnaden mellan de politiska alternativen. Vill vi förändra och förbättra för de mest utsatta eller fortsätta blunda för alla de människor som råkar så illa ut?

läs mer i: DN, DN, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen och  GP

7 reaktion på “Något är sjukt i Sverige

  1. Jag gissar att det stora flertalet väljare inte är sjuka, eftersom de tror sig föredra mer av den amerikanska modellen vad gäller sjukförsäkring. Jag bor i USA, och jag är lyckligt lottad med bra försäkring, men jag vet många som inte har det. Svenska väljare begår ett mycket grovt misstag om de väljer att fortsätta montera ner sjukförsäkringssystemet i Sverige. Det är så lätt att förstöra ett sådant system, men det är mycket svårare att återuppbygga det när det väl är borta. Man tror det inte när allt är gott, men vi blir alla sjuka.

  2. Pingback: Valets kanske viktigaste text | Röda Lidköping

  3. Också lite sjukt att journalister som K G Bergström får så dominant roll i bevakningen. Han är klart anti-sossarna. Brors i DN må också vara det men ingen förutom vissa DN-läsare bryr sig om honom.

  4. Pingback: Carl Bildt bryr sig inte om mänskliga rättigheter i Saudiarabien « Jöran Fagerlund

  5. Inte alls lika lätt att glömma att Alliansen lovade att systemförändringen skulle leda till förbättringar för sjuka och deras rehabilitering.
    Systemförändringarna har lett till kraftiga försämringar och inga länkar i världen som Anders tillhandahåller kan förändra det.

Kommentera