Lyssna på rörelsen

Socialdemokraterna kallar till extrakongress. Deras eftervalsdebatt har redan börjat ta fart med flera intressanta inlägg. Läs exempelvis Jonas Thunberg och Bo Rothstein. Det är bra och nödvändigt. Om nästa val ska vinnas så måste man lära av denna valförlust, då finns inga genvägar. Nästa val kan dessutom komma snabbare än vi tror, ett nyval under mandatperioden framstår som en ganska realistisk möjlighet. Jag tycker att ett rimligt mål är att oppositionen måste vara fullt i ordning för ett nyval inom ett år. Då måste valanalysen vara klar och nödvändiga förändringar gjorda.

Läs mer i DN, DN, DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet och GP   

Det brådskar även för Vänsterpartiet. Som Aron Etzler påpekar i Flamman så är partiet dåligt på professionell saklig valanalys. När partistyrelsen samlas nästa helg hoppas jag att de ändrar på det. Om jag för önska något så hoppas jag på att en liten kompetent haverikommission utses som får göra en snabb valanalys som ska vara helt färdig före jul. En del av det arbetet bör vara ett rådslag till alla partiets lokala organisationer där de får ge sin syn på nyckelfrågor som det rödgröna samarbetet, vilka delar av vår politik som fungerade bra och dåligt i valet, organisation och framtoning i debatten. Det är dags att lyfta på locket, mycket klokt och gott kan komma fram av det.

Målet måste vara att Vänsterpartiet får en mer långsiktig politisk strategi. Hur vill vi påverka den politiska debatten på några års sikt? Hur vill vi att väljarnas bild av vårt parti ska ändras? Moderaterna har gjort just detta, ett långsiktigt arbeta på att sätta dagordningen och ändra bilden av det egna partiet. Jag saknar motsvarande tänkande hos Vänsterpartiet. Mediataktik och utspel är en sak, långsiktig politisk strategi en annan. För mig är det uppenbart att mitt parti har ett förtroendeproblem. Många väljare som delar Vänsterpartiets värderingar på viktiga områden avfärdar partiet som seriöst alternativ. Vi bör fråga dem och oss varför.

Själv är jag inte helt klar över varför vi inte gick fram i valet som vi borde ha gjort. Men jag tycker att Jens Holm sätter fingret på flera av våra problem.

Socialdemokraterna kallar till en extra kongress för att utvärdera och gå vidare. Jag tycker att även Vänsterpartiet borde ha en kongress tidigare än den planerade 2012. Då kan vi göra det nödvändiga avstampet för att vinna nästa val, när det nu kommer.

9 reaktion på “Lyssna på rörelsen

 1. Om många aktiva vänsterpartister tänker som du så finns chans att partiet blir större, stegvis.

  Skulle vänstern vinna på att vissa (många är okey) debattörer i riksmedia blev lite mindre ”hårda”, säkra och mer ”mjuka”, sökande? Alla frågor har ju ändå en fram- och en baksida. Redan Newton på 1700-talet visste att det till varje kraft finns en motkraft (3:e rörelselagen) och man bör nog försöka förstå den där fysikaliska/politiska motkraften också.

 2. Utrymmet för mer ”dogmatisk” socialism i vårt land är inte särskilt stort. Historiskt vet vi att vänsterpartiet och dess föregångare sedan ”tidernas begynnelse” (…i vänsterpartiets fall 1917) över tiden haft stöd av 5 procent av befolkningen. De enda undantagen från detta var i slutet av andra världskriget, då partiet var det enda opposionspartiet, och under Gudrun Schymans tid då hon ville bryta från ”dogmatismen” och dödförklarade kommunismen. Efter detta har partiet återfallit till det ”dogmatismen” och följaktligen också parkerat på 5 procentsnivån.

  Skall vänstersidan i den svenska politiken ha någon roll att spela kan det nog endast ske genom att skapa ett vänsterradikalt alternativ bestående av socialdemokratiska kärnväljare med rötter inom fackföreningsrörelsen och av pragmatiska och ”icke-dogmatiska” vänsterpartister. Hur stor en sådan konstellation skulle bli är svårt att säga men det skulle i alla fall bli ett tydligt alternativ till det mittenalternativ som idag består av såväl Alliansen som ”socialliberala” falangen av socialdemokratin och miljöpartister.

 3. Pingback: Jonas Sjöstedt om Västsahara och sin bok Sahara på bokmässan « Jöran Fagerlund

 4. Pingback: Dit svensk politik utvecklas

 5. Det glädjer mig att se det som jag så länge tänkt och försökt få fram delas av åtminstone endel. Vi är jättebra på att prata om folks vardagsproblem, vi talar om rättvisa och tar oss an viktiga saker som är fel i vårt samhälle. Men vi behöver förnya oss.

  Inte så som endel antyder att vi ska gå åt höger eller bli mer populistiska, och inte heller ska vi lägga till något i vårt namn. Men vi måste se till att inte sträva bakåt. Det fungerar inte att sjunga internationalen på valvakan eftersom den är förknippad med sådant vi inte står för, det fungerar inte att framstå som dogmatiska och det går tyvärr inte att ha en partiledare som kallat sig kommunist. Ohly är otroligt duktig, en förebild för mig som ung och jag stödde hans försök att få förståelse för det men det gick inte. Idag är det en belastning som gör att folk inte vet vad de ska tro.

  Vi måste framstå som ett fräscht och nytt alternativ, och vi måste slå på stora trumman så alla ser vår ambition att förändras. Det blir energikicken som till och med kan ge oss möjligheten att sätta agendan (bl.a genom ökat intresse).

  Vad gäller ledare för partiet vore det ju inte synd om denne var karismatisk, kunde säga saker lika bra som Ohly och inge trovärdighet. Mp får kanske Fridolin och Valtersson, och S kan också få nytt blod i ledning. Tänk vilken trio (kvartett?) om vi också kunde bidra till detta. Försämringar i a-kassan, skattesänkningar för dom rika och sjuka utan försäkring hade inte haft en chans trots Freddans Alfons-lika hundvalpsögon.

 6. Håller absolut med dig om att en seriös valanalys behövs, inte för att valet för V:s del blev katastrofalt illa, utan egentligen för att politiken är värd så många fler röster! V borde alltid ligga på minst en 8-10%!

  Jag är helt övertygad om att många unga väljare sympatiserar med V:s politik, så framtiden ser ljus ut, MEN då måste politiken kännas modern, fräsch, och konstruktiv. Jag förstår att man från de Rödgrönas håll gärna ville att ‘valdebatten’ gärna skulle handla om ideologi och grundläggande värderingar, eftersom Alliansen aldrig skulle vinna ett övervägande ideologiskt val. Det är egentligen ALDRIG berättigat att sänka skatter för rika (främst män) på bekostnad av den allmänna välfärden, och detta tror jag att folk i stor utsträckning håller med om, faktiskt.

  MEN, många av mina vänner i tidiga 20-års åldern tycker att V:s politik känns rätt gammal och illa anpassad till det samhälle som växer fram idag (förenklat; ett kunskaps/tjänstesamhälle, med nya jobb, osv.) Jag tror att människor uppfattar V:s politik som väldigt motsträvig när det gäller företagande och företagarverksamheter i allmänhet, och det är verkligen jättesynd! Jag förstår naturligtvis att ni kritiserar att de stora vårdbolagen som gör vinster som de inte har rätt till osv, och jag håller helt med, men jag tror att många som inte är vidare insatta uppfattar V:s inställning till förtagande i allmänhet på samma sätt. Och samma intryck får nog människor när det gäller LAS-debatten,eftersom ni, iof. tack vare media, alltid ställs jämte en arg småföretagare som vill trixa med LAS osv.

  Ni har rätt, men jag tror att bilden av V:s politik blir skev!! Personligen tycker jag att småföretagande är bra (förutsatt då att alla lagar följs osv.), och att det generellt sätt borde uppmuntras, men jag får sällan de intrycken när jag läser om er politik, eller tittar på en valdebatt eller dyl. Jag tror att det är viktigt att ni inte målar in er i ett hörn när det gäller den ekonomiska politiken, utan att att ni verkligen för fram en tydligare helhetsbild av hur ni ställer er till ex. företagande.

  Och jag tror att väldigt många människor verkligen kräver valmöjligheter, och en rätt att själva bestämma över sina privatliv (jag tänker främst på en föräldraförsäkringen t.ex. Jag tror att en sån benhård linje upplevs inskränkande, tyvärr, eftersom målet är helt rätt, och motivering också att barnet skall ha rätt till båda sina föräldrar och att kvinnor i förlängningen inte kommer att begränsas av sin biologi i samband med jobbsökande, osv osv.).

  Jag tror att inslag i er politik av denna karaktär kommer att stöta bort väljare.

  Jag vet inte om du läser detta, men jag har ytterligare en synpunkt som är retorisk, så om du håller med om detta och får möjlighet; säg åt Ohly (och andra vänsterpartister för den delen) att ge lite kortare svar vid tv-intervjuer, svar som inte alltid är så resonerande. Det är helt okej att börja ett svar med ett kort nej, eller ja, och sedan motivera svaret en aning!

  Jag vill gärna se en ny, grym vänsterpolitik, en Vänstern 2.0, och kanske en ‘ny Lars Ohly’, haha, kan moderaterna så kan väl han.

  Kör hårt!

 7. Pingback: Vänsterpartiet. Vill ni ha en extrakongress ? « essbeck

 8. Pingback: Förnyelse – Vart ska vänstern?

Kommentera