Kommunismens bleka spöke

Kommunismen har varit ett blekt spöke i 2010 års valrörelse. Få seriösa borgerliga politiker har försökt få ihop ekvationen att dagens Vänsterparti är ett kommunistiskt parti av den gamla stammen. Om matematiken blir allt för falsk fungerar den inte längre. När Peter Wolodarski gör ett försök i DN blir det en tunn soppa och Stig Henrikssons svar på Newsmill är en både roligt och tänkvärt. Försöken att återuppliva kommunistspöket har mest bestått av några slängar mot Ohly och diverse hojtanden i den slasktratt som är tidningarnas kommentarsfält. 2010 är det borgerliga debattörer som verkar behöva Berlinmuren för att orientera sig politiskt, men även de blir allt färre och tröttare. När det närmaste man kan komma gulag är kvoterad föräldraförsäkring så blir jämförelserna inte riktigt hållbara.

Men, jag är inte säker på att tystnaden enbart är av godo. Den auktoritära ”kommunism” som fanns i Sovjet eller idag i Nordkorea hör hemma på historiens skräphög och som varnande exempel i skolans historieböcker. Däremot vore det hög tid att väcka till liv ett annat spöke i debatten, den demokratiska socialismens. Faktum är att vänstern är allt för lite offensiv i frågor som handlar om makt och ägande. I en tid då den spekulativa finanskapitalismen har varit nära att dräpa sig själv och måste akuträddas av skattebetalarna så borde det finnas utrymme för en debatt om alternativen. Hur ska finanskapitalets makt brytas? Hur ska det demokratiska inflytandet över arbetsplatser och ekonomi stärkas? Hur ser den demokratiska socialismen ut i det globaliserade 2010-talet? Att motverka privatiseringar av Vattenfall och privata vinster i skolor är bra, men vänstern måste våga gå längre än så. Där finns tomrummet i debatten.

56 reaktion på “Kommunismens bleka spöke

 1. Det är intressant att Vänsterpartiet så lätt kan säga att de gjort upp med sitt förflutna,när det gäller Sverigedemokraterna är det en annan historia.Då är det plötsligt relevant att dra upp gamla synder….

 2. David Schweickart har skrivit en bok som heter After Capitalism som fyller det nämnda tomrummet med ett önskvärt och realistiskt alternativ: ekonomisk demokrati. Han var i Uppsala i somras:

  Grundtanken är marknadssocialistisk. Marknad för marknaden för varor och tjänster bibehålls, socialistisk, då (den mesta) produktionen ägs av arbetarna.

  En intervju med karln kan läsas på vår blogg.

 3. Bra Jonas! Borgerlighetens attacker på vänstern har inget att göra med om vi väljer att kalla oss kommunister, socialister eller bara vänster. Attackerna kommer pga att vi historiskt ställt krav på att demokratin skall utvidgas till att även omfatta det ekonomiska livet. I en tid av globala konvulsioner i det rådande ekonomiska systemet, där skattebetalare världen över har fått gå in och rädda upp situationen är det självklart att vänstern måste lyfta fram frågan om makt och ägande, demokrati och inflytande, ja, kort sagt: ekonomisk demokrati. Och socialism måste innebära mer demokrati och mer frihet, inte mindre!

 4. Attackerna kommer därför att Vänsterpartiets företrädare tid efter annan hyllat diktaturer och diktatorer, och därför att kommunistiska ideologin omsatt i praktiken aldrig någonsin skapat ett samhälle med vare sig grundläggande fri- och rättigheter eller ett varaktigt välstånd. Tvärtom, de kommunistiska staterna har alltid stött sig på våld, tortyr, mord och tidvis folkmord och massvält.

  Ska det vara så svårt att förstå?

 5. Bra inlägg och kärnan i dina analys och funderingar är väl inte nåt som bara folk på vänsterkanten gör. Hela medelklassen är lika oroad över instabiliteten i det kapitalistiska system som råder sen ungefär 80-talet.

  Skoldebatten i tv igår slutade 55-45 men till vilken sida är oklart. Rödgröna vann nej till att vinster i friskolor plockas ut samt nejet till rel skolor. Alliansen vann ja till bokförandet av skolk samt att man åtminstone får vänta/jobba några år på att gå från gym till komvux.

 6. Detta var efterlängtade ord. Riktigt bra Jonas. F¨r jag ta mig friheten att länka till denna på FB för de som inte ser den?

 7. Visst. Jag minns 4 oktober och fonddebatten i början av 80-talet. Maktfrågorna sattes på dagordningen och vi förlorade. Sen dess har det gemensamma utrymmet minskat. Det behövs onekligen en strategi för att vända utvecklingen. Bra att du tar upp frågan, Jonas.

 8. Stärk facket. Nationellt och internationellt.

  Angående SD: idiot. Alla partier har skellet i garderoben. M:s skellet är att de varit emot alla demokratiska reformer. Samt att de kritiserade Vietnam då de avsatte de fruktasvärda khmererna från makten.

  Jag godtar fan inget massmord, jag står för demokrati. Vänstersocialismen har ingenting med rasism eller missantropiska handlingar att göra. Bara i högern förvridna verklighet.

 9. Lars Ohly har en del intressanta citat som får en att fundera….

  ”Marxism-leninismen är ett bra,riktigt och viktigt begrepp”

  ”När vi skriver om de socialistiska länderna i Röd Press bör vi inrikta oss på att avslöja borgarnas myter,inte föra de vidare”

  Efter en kritisk artikel om förhållandena i DDR.

  ”Kuba är ett fantastiskt exempel på hur man under mycket fattiga förhållanden kan uppnå folkligt deltagande och ekonomisk rättvisa”

  Är detta bättre än Sverigedemokraternas förflutna?

 10. Alexander bör förstås ha klart för sig att Sverigedemokraterna har sitt förflutna i bl.a. BSS (Bevara Sverige Svenskt) och VAM (Vitt Ariskt Motstånd), gulliga organisationer.

 11. Det är alltid lika sorgligt när människor med goda intellektuella resurser väljer att slå dövörat till för sakliga argument och i stället väljer att krypa in under den gosiga sektfilten. För en sekt är väl vad V liknar i det mesta. Alla argument utifrån slås bort, alla andra har fel fel fel, och man vill bara inte höra det som för alla är alldeles uppenbart: V är fortfarande i det allra mesta ett rent kommunistiskt parti – se t ex Vs partiprogram.

  Dess överste ledare är också själva urtypen för den trixande och manipulerande opportunistiske kommissarien, som inte skyr några medel för att komma åt den häärliga makten.

  Ingen har beskrivit den kommunistiska sektens frestelser och arbetsmetoder bättre än Arthur Koestler i ”Pil i det blå”. Rekommenderas till alla och envar som ännu inte läst den.

  Sverige behöver ett vänsterinriktat alternativ i den nationella politiken, men för att detta ska kunna bli verklighet krävs någonting helt annat än dagens V. Ett icke-kommunistiskt vänsteralternativ. Men först när personer som Ohly, Jörn Svensson och Kalle Larsson och andra auktoritära klasskampsfanatiker försvinner kan ett sådant alternativ bli verklighet.

  Och varför då inte med en Jonas Sjöstedt i dess ledning?

 12. Henrik1961 vet inte vad han pratar om.

  Innan man slänger ur sig anklagelser om stöttande av diktaturer bör man ha klart för sig att Centerpartiet och Folkpartiet idag stödjer kuppledaren och diktatorn i Honduras.

  Man skall också ha klart för sig att högern har stött mängder med militärjuntor genom åren, bl.a. de i Chile, Colombia, Grekland, Guatemala och Spanien.

  Man bör även ha klart för sig att när Vietnam avsatte Pol Pot stöddes han av högern med Moderaterna i spetsen och att de ville att massmördaren Pol Pot skulle representera Kambodja i FN.

  Man bör också ha klart för sig att högern stödde Saddam Hussein vid tidpunkten för giftgasbombningarna av kurder.

  Attackerna mot Vänsterpartiet kommer därför att motståndarna har mycket svårt att bemöta Vänsterpartiet sakligt.
  Ska det vara så svårt att förstå?

 13. G

  ”V är fortfarande i det allra mesta ett rent kommunistiskt parti – se t ex Vs partiprogram.”

  Ge gärna exempel, när jag har snabbkollat ser jag ett vänstersocialistiskt partiprogram som jag som frihetlig vänster kan stå för. ”Det socialistiska samhället kan innefatta olika gemensamma ägandeformer som direkt arbetarstyre, kooperativ, kommunalt eller statligt ägande, men även privata företag kan bidra till samhällets utveckling.”

  ”Valet mellan socialism och kapitalism är inte ett val mellan plan och marknad. Varje modern ekonomi behöver såväl planering som marknadsmekanismer.” (Sidan 29 i partiprogrammet från 2008.)

 14. Jag konstaterar bara att Vänsterpartiet har en historia som är minst lika smutsig som Sverigedemokraterna,om man då varnar för ”rasisterna” i SD borde man väl också varna för ”kommunisterna” i Vänsterpartiet?

 15. Jag konstaterar att Vänsterpartiet inte alls har en historia som är i närheten av att vara smutsig såsom Sverigedemokraternas, där BBS- och VAM-sympatisörer fortfarande verkar. Det är ju ingen tillfällighet att just Sverigedemokraterna vill införa odemokratiska regler baserat på etnicitet.

 16. Kuno

  Det finns vänsterpartister som sympatiserar med Lenin,är det okej?
  Dessutom finns det de som stöder AFA,hur ställer du dig till det?

 17. Alexander

  Hur yttrar det sig i partiprogrammet, om det skulle stämma?

  Det finns BBS- och VAM-sympatisörer kvar i Sverigedemokraterna det visar sig i deras politik. Sverigedemokraterna vill införa odemokratiska regler baserat på etnicitet. Hur ställer du dig till det?

 18. Kuno

  Vänsterpartiet har ju skänkt pengar till kommunistiska grupper som vill störta demokratiskt valda regeringar,så nog tycker jag det märks…..

 19. Pingback: Sahlin Stoltenberg och Eliasson besökte Göteborg « Jöran Fagerlund

 20. Alexander

  Var märks det i Vänsterpartiets politiska program?

  Och Alexander, Centerpartiet och Folkpartiet stödjer idag kuppledaren och diktatorn i Honduras.

  Högern har stött bl.a.militärjuntorna i Chile, Colombia, Grekland, Guatemala och Spanien.

  Högern har stött massmördaren Pol Pot och ville att den massmördaren skulle representera Kambodja i FN.

  Högern stödde massmördaren Saddam Hussein vid tidpunkten för giftgasbombningarna av kurder.

  Hur ställer Alexander sig till det?

 21. Kuno

  Jag tycker det är för jävligt med allt stöd till diktaturer,men du verkar tycka det är okej när Vänsterpartiet är inblandat.Ska det vara en måttstock för Sverigedemokraterna och en annan för Lars Ohly??Alla historiska fel hos SD är aktuella,dock inte Vänsterpartiets….

 22. SD skiljer sig då deras partipolitik _idag_ ,i skrivande stund, innebär införandet av odemokratiska regler baserat på etnicitet. Hur ställer du dig till det?

 23. Kuno

  Vänsterpartiets politik i skrivande stund innebär stöd till kommunistiska grupper som med våld vill störta demokratiska regeringar.På vilket sätt är SD värre?Vilka regler är det du pratar om?

 24. Vad i består denna politik av som du påstår innebär stöd till kommunistiska grupper som med våld vill störta demokratiska regeringar? Står det i partiprogrammet? Vad skiljer och vad består det av och vad gör det värre än det stöd våra regeringspartiers ger och givit mängder av diktaturer?

  SD vill förhindar anhöriginvandring och begränsa invandringen från ”kulturellt avlägsna länder” och skriver att det kan ”bli nödvändig med ett tillfälligt totalstopp för icke- västlig invandring”. Det innebär t.ex. att en svensk inte bilda familj med någon från Asien, Afrika eller Latinamerika. Om uppehållstillstånd trots allt beviljas, förutsätter det till att börja med att det är ”kulturellt närstående”, men också att anknytningspersonen i Sverige skall betala en straffavgift på ca 43 000 kr eller mer.

  Detta är regler baserat på etnicitet och strider dessutom mot rätten att fritt bilda familj, något som är inskrivet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

  Hur ställer du dig till det?

 25. Jonas, den debatt du söker efter tycker jag mig finna i Rosa Luxemburg och Eduard Bernsteins meningsutbyten. Vänstern har följt Bernstein, dvs. vi har kompromissat med kapitalismen och accepterat kapitalismen som grund för vårt ekonomiska system, i utbyte mot att kapitalismen låtit sig regleras en smula så att arbetarklassen inte utnyttjas alltför hårt. Detta är en kompromiss som reformister ingått med storkapitalet i hela Europa. Men denna kompromiss har ett högt pris, och det priset består i att vi accepterar att den ekonomiska makten i samhället förblir odemokratisk. Vi har demokratiserat den politiska makten till den utsträckning att vi alla kan rösta relativt fritt, men den ekonomiska makten har vi gett upp. Bernstein trodde förmodligen att detta skulle bli en kortsiktig kompromiss och att vi genom fortsatta reformer skulle uppnå även den demokratisering av den ekonomiska makten som socialism innebär. Men han fick fel. Reformtakten stagnerade, och sedan 1980 talet har Europa glidit emot en alltmer marknadsstyrd samhällsmodell. Den fundamentala frågan är: skall vi nöja oss med politisk demokrati och reglerad odemokratisk kapitalism, eller vill vi ha den fullständiga demokrati som socialismen erbjuder oss? Rosa Luxemburg var tvärsäker. Svenska folket å andra sidan verkar nöja sig med en halvtam kapitalism.

 26. Det är ekonomisk demokrati, arbetarägda företag som styrs demokratiskt som måste dominera vår ekonomi! Istället för att tala om ökad stat och ökade skatter så borde vi tala om att ge arbetare ägandet – direkt!

 27. @Kuno. Ok, högerpolitiker och högerstater har också betett sig illa, mördat, torterat och plundrat. Franco, Pinochet, Hitler, ja, listan kan göras lång.

  Och vad skönt att jag är tillrättavisad. Eftersom dessa högerregimer, otäcka och snuskiga, har funnits, så har kommunister aldrig mördat, torterat eller låtit befolkninen svälta. Tänk vad skönt det är att få sanningen uppläst för sig.

  Det finns dock en skillnad. Inte alla högerregimer har mördat, plundrat och våldtagit. Ingen kommunistisk regim har avstått från mördandet, plundrandet och övergreppen.

  Jag kan rekommendera komvux. Där kan man läsa en grundkurs i historia.

 28. Henrik1961 och Alexander:

  Det är nyttigt att informera sig om den egna ideologins lik i garderoben. Den tidigare ärkebiskopen KG Hammar är en hederlig kristen som har läst och tagit till sig Jesper Svartviks Kristendomens svarta bok. Nazister får gärna läsa boken Om detta må ni berätta av Stephane Bruchfeld och Paul Levine. Liberaler hittar nyttig läsning i Storföretagens svarta bok. Den demokratiska frihetliga vänsterns ideologi har aldrig implementerats i stor skala. Jag har alltså inga demoner att konfrontera i den meningen. Men jag måste kunna se och lära av de hemskheter som har begåtts i vänsterns namn. Jag har tyvärr inte läst Kommunismens svarta bok, en bok redigerad av Stéphane Courtois. Jag har däremot haft förmånen att bo i Berlin, där vänsterdiktaturen DDRs historia står skriven i öppen dager. Här berättar jag om en promenad som jag brukade ta med besök på:
  http://florre.blogspot.com/2008_05_01_archive.html

 29. Vad bra att Henrik1961 tycker det är skönt att bli tillrättavisad, då kommer Henrik1961 få ännu en skön stund.

  Det handlade förstås inte om huruvida kommunistregimer eller högerregimer har begått hemskheter, det vet vi att de har.
  Det handlar om Henrik1961:s billiga och dåliga guilt-by-association-resonemang, det som gick ut på visa att Vänsterpartiet stött diktaturer och diktatorer och därmed skulle vara odemokratiskt.
  Jag applicerade då Magnus1961 guilt-by-association-resonemang på regeringspartierna, eftersom de också gjort sig skyldiga till stödja diktaturer och diktatorer. Vem minns t.ex. inte att den rumänske _kommunistdiktatorn_ Nicolae Ceauşescu så sent som 1980 tilldelades Serafimerorden, den högsta svenska utmärkelse som utdelas, och bjöds på galaföreställning på Operan av dåvarande statsministern för högerregeringen, Thorbjörn Fälldin.

  Skall man vara konsekvent, vilket högern sällan är, skall givetvis samma guilt-by-association-principer gälla andra svenska partier såsom regeringspartierna. Konsekvensen blir då att de också är odemokratiska och ovärdiga att delta i vår svenska demokrati.
  Skall det vara så svårt att förstå?

 30. Henrik: ”Attackerna kommer därför att Vänsterpartiets företrädare tid efter annan hyllat diktaturer och diktatorer”

  Det är en otillfredsställande förklaring. Det förklarar nämligen inte varför ex. Moderaterna inte får utstå samma kritik. Varför är det ingen som kräver att Moderaterna ska göra upp med sin historia? Varför är det ingen som uppmärksammar det faktum att Moderaterna än i dag samarbetar med diktatoriska rörelser, ja det gör faktiskt även C och FP genom sina internationaler.

  Jag vill komma med bättre förklaringar.

  1: Först och främst mediesituationen. Över hela världen så är medierna till överväldigande del högerpolitiskt och pro-amerikanskt orienterade.

  2: Vänstern är öppen och demokratiskt. De fattar sina beslut på medlemsmöten som protokollförs, de rör sig i det offentliga osv. Högern å andra sidan rör sig i slutna rum, beslut fattas under bordet eller långt bort från folkets och journalisternas insyn.

 31. Ett möte för Sverigedemokrater i Jönköping urartade i dag när motdemonstranter började kasta föremål och störa genom att föra oväsen med visslor och tutor.

  Detta går att läsa på Text-tv,om jag får gissa så är det de ”solidariska” och ”demokratiska” vänsteranhängarna som varit i farten,samma personer som hade kul under EU-toppmötet….

 32. Kuno

  Vänsterpartister har flera gånger saboterat möten för Sverigedemokraterna,men det gör väl inget?Däremot om det var tvärtom,vilket liv det skulle bli….

 33. Kuno

  ”Vi ska visa att SD inte är ett legitimt parti.De förtjänar inte att få höras.”

  Cathrine Holt,ombudsman för Ung vänster i Skåne.Sverigedemokarternas möte saboterades….

 34. Kuno

  Jag visar att Vänsterpartiet har saboterat möten för Sverigedemokraterna,i mina ögon är det odemokratiskt.Att då anklaga SD rimmar illa…

 35. Nej, du påstår att någon som möjligen är Vänsterpartist saboterar. Det är inte detsamma som att Vänsterpartiet saboterar.
  Att anklaga SD för att vara odemokratiskt är helt rätt. Gå upp i tråden och läs varför.

 36. Utförs olagligheter får man anta att de som utför olagligheterna polisanmäls och lagförs om åklagare finner det lämpligt.
  Det är förstås inte detsamma som att Vänsterpartiet utför olagligheter eller ens saboterar.
  Inte heller förändrar det faktumet att SD är ett odemokratiskt parti.

 37. Kuno

  Då vet jag,om Sdu utför några olaglighetér så är det ingenting som Sverigedemokraterna har något med att göra.Alltså kan ledande sverigedemokrater sabotera Vänsterpartiets möten utan att det har något med partiet att göra….

 38. Om SDU och ledande sverigedemokrater utför olagligheter så får de räkna med att bli polisanmälda och ev. lagförda om åklagare finner det lämpligt.

 39. Stödjer Alexander Sverigedemokraternas partiprogram där man vill införa odemokratiska regler som är baserade på etnicitet och strider mot rätten att fritt bilda familj, något som är inskrivet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna?

 40. Åter igen, på lätt svenska, för den som har uppenbart svårt att förstå:

  1) Kommunismen omsatt i praktiken har aldrig någonsin skapat något av värde. Den politiken har bara mördat, torterat, skapat svält och elände, förstört miljön och skapat fattigdom.

  2) Det finns gott om gamla V-anhängare som är eller kallar sig kommunister. Ohlyckan, så sent som för några år sen.

  3) Kommunister har alltid stött hemska regimer. Kampouchea under Pol Pot, Myrdal försvarar fortfarande folkmordet, till exempel. Under perioden 23 aug 1939 tom 22 juni 1941, stödde V:s föregångare Hitlers Tredje Rike, som ett annat exempel. De stackars blinda arbetare som emigrerade till Sovjet, och som mördades av Stalin, deras anhöriga mobbades av den svenska kommunistpartiet. skrämdes till tystnad.

  Är det svårt att förstå att folk med gott omdöme hyser minst skepsis eller tom fientlighet till sådan politik? Och till sådana politiker?

  Sedan kan vänsteranhängare försöka blanda bort korten bäst de gitter. ”Kapitalisters brott” förringar inte kommunisternas. Försök att förstå det? Men skillnaden är att alla – alla – kommunistiska regimer, alla – alla – kommunistiska politiker, ja, på de stackars ställen där de skurkarna kommit till makten, där har det resulterat i hemska övergrepp. Så är inte fallet med de västerländskt demokratiska staterna.

  Så Kuno, sluta mörka. Sluta larva dig. Inse fakta. Kommunismen är en vidrig ideologi, som bara slutar i våld.

 41. Många sköna stunder vill visst Henrik1961 ha. Då så.

  Henrik1961 fortsätter att bygga halmgubbar och drar guilt-by-association-argument.
  Men det blir ju så patetiskt dåligt när Henrik1961 drar till med Pol Pot , Pol Pot som bl.a. stöddes han av högern med Moderaterna i spetsen. Henrik1961 lyckas alltså inte ens få till ett simpelt guilt-by-association-argument utan att det slår bakut.

  Men trots det misslyckade guilt-by-association-försöket är inte allt kört för Henrik1961.
  Henrik1961 bör prova på att vara konsekvent och applicera samma guilt-by-association-principer på de andra svenska partierna såsom regeringspartierna, de som stött bl.a. stött Pol Pot, Ceauşescu och alla andra banditregimer redan nämnda i tråden.
  Kanske lär sig då Henrik1961 något.

 42. När man läser olika bloggar är det tydligt att det finns en hel del odemokratiska personer som röstar på Vänsterpartiet,men det gör inget.De tillhör den sida som är ”rättvis” och ”solidarisk”…

 43. Ser sig Alexander själv som odemokratisk pga Alexanders ovilja att inte svara på frågan gällande SD:s nuvarande odemokratiska politik?

 44. Men det är ju märkligt att Kuno inte kan förstå vanlig svenska. Skepsisen mot Vänsterpartiet, handlade det om, och det beror, tror jag, på alla märkliga ställningstaganden som vänsterpolitiker tagit. Inklusive stödet för Hitler under Molotov-Ribbentroppakten…

  Eftersom kommunismen aldrig någonsin, aldrig någonstans, skapat frihet, rättvisa eller solidaritet, har ni i över ett sekel bundit ris kring egen rygg, då ni stött alla diktaturer som kallat sig socialistisk. Det är i det ljuset inte så konstigt att folk är skeptiska till vänsterpartiet?

  Sen kan Kuno upprepa sitt papegojliknande mantra om guilt by association, något han tydligt visar att han inte förstår vad det betyder. Det är dessutom tydligt att Kuno inte kan bemöta min poäng. Då skulle han gjort det. Som en papegoja.

  Poängen är att kommunismen alltid betytt förtryck, till skillnad mot den liberala demokratin. Sossar, liberaler, konservativa har inte alltid stött mördarregimer, har inte alltid skapat fattigdom och förtryck. Det medger Kuno, genom att inte bemöta påståendet. Det är inte så svårt att förstå att Kuno inte bestrider påståendet, det går ju inte.

  I alla fall inte utan att ljuga. Kuno är inte intelligent, inte bildad och förstår inte så mycket av det Kuno har läst, men Kuno tycks vara hederlig. Men det är klart, om Kuno hade varit intelligent OCH hederlig, hade Kuno inte kunnat vara kommunismapologet

  (Kuno, med kommunismapologet menar jag en som försöker mörka bort det som är ont i kommunismen, så du slipper missförstå det också.)

  Med detta tar jag farväl av er. Jag trodde faktiskt att det kunde gå att föra en seriös diskussion med läsarna av denna blogg. Jag kanske hade otur, men de som angripit min ganska enkla poäng visar tydligt att detta inte är ett sällskap jag vill förknippas med…

 45. Det är ju tydligt att Henrik1961 inte förstår vad guilt by association betyder. Det är ju det hela kommunisttillmälet _idag_ går ut på. Och den _enda_ anledningen till att slänga ut det är för att man inte kan eller vill diskutera sakpolitik. Så illa är det.

Kommentera