Irak är bättre än SD på jämställdhet

På dagens DN-Debatt skriver Birgitta Wistrand från Fredrika-Bremer förbundet om hur andelen kvinnor i riksdagen sjunker. Orsaken är inte minst att bara tre kvinnor ingår i SDs riksdagsgrupp. Partiet gick till val med en rikslista och ingen kryssade sig förbi toppnamnen, så SDs usla kvinnorepresentation är ett direkt val av partiet, inte en orsak kryss eller valkretsindelning. SD struntar helt enkelt i kvinnors rättigheter och verkar inte se kvinnors underordning som ett problem i Sverige. Enda undantaget är om kvinnors situation kan användas för att angripa invandrare eller andra kulturer. Då kan Sverigedemokrater plötsligt bry sig om jämställdhet. Hela deras politik kokar som vanligt ner till vad som kan användas som tillhygge mot invandrare och islam. Men faktum är att Iraks parlament har en högre andel kvinnor, minst 25 %, än vad SD har i sin riksdagsgrupp, 15 %. Läs mer i SvD.

Även C, FP och KD har en anmärkningsvärt låg andel kvinnor i riksdagen. Vänsterpartiet klarar sig dock fint med 11 kvinnor av 19 invalda. Ändå tycker jag att vi har en del att göra för att vässa vår feministiska profil och för att fler kvinnor ska synas som företrädare för vårt parti. Därför tycker jag att vi bör diskutera ett delat ledarskap för partiet, se SvD och DN.

8 reaktion på “Irak är bättre än SD på jämställdhet

 1. Men att Fi!s riksdagslista har betydligt färre än 25% män har ingenting med jämställdhet att göra? Hyckleriet är totalt inom vänstern!

 2. Pingback: Nu kom det! « Maria Hagbom

 3. Jag som medlem i Vänsterpartiet vet inte hur partiet är uppbyggt och hur det fungerar.
  Alla som är medlemmar borde få en grundkurs i partiets struktur och funktion så att vi vet hur vi påverkar det och dessutom lättare får insikt i vad som kan förbättras.
  Detta och en ordentlig debatt om hur partiet ska representeras i toppen måste få hög prioritet på kommande möten och kongresser.

 4. Det är ju snarare Per som står för hyckleriet genom att helt bortse ifrån vad Jonas skriver.
  För att Per skall får ihop sitt stympade argument måste nämligen Per bortse ifrån att Fi jobbar för kvinnors rättigheter och att detta inte kokar ner till ett simpelt tillhygge mot invandrare och islam, såsom det gör hos SD.

 5. Jämnlikhet mellan könen har, ända sedan de utopiska socialisterna, varit en grundpelare i hela den socialistiska traditionen. Och visst ha vissa framsteg gjorts, men traditionen (och jag använder detta begrepp för att innefatta både de revolutionära och reformistiska skolorna) har tyvärr aldrig lyckats riktigt väl med att uppnå denna målsättning. Jag kan inte låta bli att tänka på Clara Zetkins besvikelse över hur Lenin underskattade hennes arbete för jämnliket inom SPD och senare Comintern. Och nu pekar Jonas, ganska precis 100 år senare, på liknande brister, i det moderna svenska vänsterpartiet. Varför har vi svårt med detta, även inom vårt eget parti? Är det bara en fråga om ett språkrör eller en partiledare, eller har vi ett mer grundläggande problem med att leva upp till denna aspekt av den socialistiska ideologin?

 6. Pingback: Nu kom det! | Maria Hagbom

Kommentera