Hellre de bruna än de rödgröna?

Valrörelsen rullar vidare. Igår var jag i Umeå hela dagen. Bäst var det på universitetet där många kom fram och sa att de skulle rösta på Vänsterpartiet, eller att de redan hade gjort det. VSF gör en otroligt bra valröresle på Umeå universitet. Inget annat parti eller studentförbund kommer i närheten av studentvänsterns aktivitet. Det är bokbord, utdelning av foldrar, affischering, debatter och möten. På kvällen blev det en liten paus från valet med presentation av min senaste bok ”Spanska brev” på bokcafé Pilgatan. Man kan behöva något annat än politik nu när valrörelsen går in i sin mer hysteriska fas.

Igår slängde Maud Olofsson igen dörren till de grödgröna med stor kraft i SVT. Att samarbeta med andra för att inte ge SD makt om rasisterna kommer in i riksdagen verkar inte vara aktuellt. Det blir allt mer tydligt att Alliansen förbereder sig på att sitta kvar som en minoritetsregering om rasisterna tar sig in i riksdagen och blir vågmästare. Då kommer rasisterna förr eller senare att hamna i förhandlingsposition med regeringen. Hellre de bruna än de rödgröna, så kan man sammanfatta Centerpartiets linje.

Dagens opinionsmätning från DN och Synovate bekräftar att de borgerliga har en knapp ledning, 3,5%, att SD verkar komma in och att Centerpartiet ligger rätt risigt till med 4,5 % och har svårt att mobilisera sina gamla väljare. Det kan nog stämma, hur många besvikna tidigare centerväljare har man inte träffat denna valrörelse? Den intressantaste uppgiften från Synovate är annars att de rödgröna ännu inte har lyckats mobilisera sina väljare till att faktiskt rösta. I det ligger ett betydande hopp. Om Socialdemokraterna får upp de väljare de har i soffan så kan vi rödgröna snart vara ikapp.

läs mer i DN, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen och GP

9 reaktion på “Hellre de bruna än de rödgröna?

 1. Lite för mycket slitage på partiledaren och dem närmast dessa. Kul förvisso att höra politiska debatter och utfrågningar på radio när man lagar mat eller ser på tv men ställa-upp-kraven är för stora. På oss medborgare i demokratin kan man dock ställa högre krav, t ex på att sluta säga att man inte fattar vilka alternativ som bjuds och vad dessa i huvudsakligen innebär för en själv och Sverige. De röstberättigade har stor egen skyldighet att sätta sig in i politiken oavsett var man bor, modersmål, arbetstider etc. Samma inställning har jag för övrigt till livet i svenska skolan åtminstone från högstadiet och uppåt.

 2. De borgerliga partierna förhandlade ju dagligen med ”Ny Demokrati” på sin tid under regeringen Bildt. De kommer inte ha något problem alls att samarbeta med SD, Reinfeldt beklagar givetvis ytterligare ett småparti, men kunde han bara byta ut KD:S vitsippa mot SD:s blåsippa så har han samma situation som idag.

 3. Läs lite historia om Tyskland perioden 1920 – 1934 i stället för att visa din okunnighet om ”de bruna”. Du använder det bara som ett signalord för att blockera en vettig diskussion.

 4. Pingback: Sahlins Stoltenbergs och Eliassons framträdanden i Nordstan nu som videoklipp « Jöran Fagerlund

 5. Inte slängde Maud Olofsson igen dörren för samarbete med S-VP. Det hon slängde igen dörren för var samarbete med ett V i regeringsställning. Det gjorde hon på ett sätt som inte kan missförstås, och man kan ju förstå att det är många inom V som är ordentligt förbaskade på det.

  Men många andra tyckte säkert det var både ett välkommet och klargörande besked.

  Om det skulle uppstå nån komplicerad parlamentarisk situation efter valet kan C alldeles säkert hitta kompromisser, ja, till och med direkt samarbete, med både S och MP. Dom ligger ju inte särskilt långt från varandra i de flesta frågor. Även om dom förstås inte vill medge det nu före valet.

 6. Pingback: Lasses blogg » Inga kommunister, men gärna nazister

 7. Jag var nyss och röstade. Jag fann där förtryckta valsedlar för SD. Det fick mig att verkligen inse hur lilla situationen är. Sverige är verkligen på väg att få in ett höger extremt parti i Riksdagen. Detta måste vi ta på oss ansvaret för. Vi kan inte bara skälla på SD. Vi måste förstå varför så många röstar på dem, och vi måste visa att dessa väljare inte har något att vara rädda för, och att deras välmående inte på något vis hotas av de människor som söker sig till Sverige från andra länder. Vi måste besegra rädslan, och det gör vi inte genom att enbart fördömma SD.

 8. Pingback: Tyvärr har Alliansen ett övertag

Kommentera