Fyra förlorade år

Nä, det ser inte bra ut. Dagens opinionsmätningar pekar mot en tydligt seger för den borgerliga alliansen. Möjligheten att vända trenden finns, men för var dag som går så ser det svårare ut. Visst kan vi i Vänsterpartiet göra ett hyggligt val. En del hemlösa socialdemokrater söker sig nu till oss, jag träffar dem varje dag. Men det är för lite och för sent för att fånga upp det stora partiets förluster. Oavsett uppförsbacken så kommer jag att arbeta stenhårt fram till valdagen för en rödgrön valseger. Jag är övertygad om att valet kommer att bli betydligt jämnare än vad dagens mätningar visar.

Expressen, SvD, DN, Aftonbladet och GP

Mycket står på spel. Med fyra år till av borgerligt styre så kommer Sverige att ändra karaktär i grunden. Klassklyftorna kommer att öka, arbetslösa och sjuka kommer att lämnas i sticket. Trots den goda ekonomiska utvecklingen så kommer den höga arbetslösheten bland unga att vara kvar, därför att alliansen saknar politik för att bekämpa den. Offentliga tillgångar kommer att privatiseras. Skolor och sjukvård kommer att lämnas över till privata profitörer. Vi kommer att se ytterligare fyra förlorade år i miljöpolitiken. Nedrivningen av arbetsrätten och ökningen av otrygga anställningar kommer att fortsätta. Fler soldater kommer att sändas till det meningslösa kriget i Afghanistan. Det står mycket på spel i det här valet.

Expo har avslöjat att det kryllar av gamla fascister, nazister och förintelseförnekare bland Sverigedemokraternas kandidater. Någon som är förvånad? Partiet fungerar som en värmestuga för fascister och toleransen mot det riktigt extrema verkar vara hög i partiet. Det är det parti som den borgerliga kan bli beroende av för att regera vidare efter valet och som KD och C jämställer med Vänsterpartiet. Brrrr.

se Aftonbladet,  Aftonbladet, Jinge och Expressen

Idag blir det en liten paus i kampanjandet. Gårdagen innehöll ännu en av valrörelsens höjdpunkter. Ronny Eriksson fyllde Sagateatern i Umeå med Vänsterpartiets valshow. När kunde Vänsterpartiet i Umeå senast fylla en så stor lokal för ett politiskt möte? Vi kunde inte minnas.

17 reaktion på “Fyra förlorade år

 1. Låt hos hoppas att vi slipper SD. Men SD’s populism är inget annat än en ren pungspark mot de befintliga partierna som bevisligen har bedrivit en invandrarpolitik som många svenskar bevisligen inte är nöjda med.

  MP har precis som SD egentligen ingen existensrätt. Om du frågar de som röstar på MP hur MP’s miljopolitik skiljer sig från något annat partis miljöpolitik oavsett block så har de ingen susning. Namnet miljöpartier drar röster vilket för dem är ett lyckat drag.

  Sen är det trots allt så att valutgången är ganska så given. Det röda blocket kommer inte att vinna pga av två anledningar:

  1) Det är helt enkelt klasskillnad på Sahlin och Östros vs Reinfelt och Borg. Det verkar som alla tycker det, nu även LO’s medlemmar.

  2) S och MP förlorar röster då de är i allians med Vänstern. Vänsterns kommunistiska anor kan inte suddas bort hur mkt vänstern än vill.

 2. Jag bergriper inte hur man tänker då man säger att SD är ett slags ”angrepp” mot befintliga partier. Det är det inte. Det är en rasistisk röst. Vill man chocka, rösta på F!. Eller något som INTE är rasistiskt. Det är inte att chocka med annat än dumhet.

 3. ”Expo har anslöjat att det kryllar av gamla fascister,nazister och förintelseförnekare hos SD”

  Hoppas verkligen att de gör allt för att få bort sådana element.Sedan kanske man kan ha en förhoppning att Vänsterpartiet gör samma sak med de som går hand i hand med AFA?

 4. Jonas

  Ja,allt om Vänsterpartiet är lögnaktigt,däremot är allt om SD sant….Är det så svårt att erkänna att Vänsterpartiet har en del odemokratiska personer i sina led?

 5. Väsnterpartiets ordförande i Salem vill inte samarbeta med polisen.”Polisen är infiltratörer”,säger Pia Ortiz-Venegas.Hon väljer hellre samarbete med AFA.

  Detta är en artikel i Aftonbladet,är inte det att gå hand i hand med AFA?

 6. AFA och V ”hand i hand” är att överdriva betydligt, men nog möter jag ofta utslätande kommentarer om AFA och andra våldsamma grupper på vänsterkanten från speciellt medlemmar i Ung Vänster. Och var det inte tal om för ett par år sedan om att göra V till en samlingsorganisation för alla olika grupper på vänsteryttern?

  Jag ser för övrigt att du länkar till Jinge, vars blogg ofta hyst antisemtiska inlägg och kommentarer. Tillåt mig att säga ”brrr”.

  Att undvika ett borgerligt beroende av SD kan undvikas på tre sätt:

  (1) Bästa sättet. De kommer inte in i riksdagen.

  (2) De kommer in, men glappet mellan blocken förblir så stort att de (precis som i Sifos mätning) inte blir vågmästare.

  Bästa sättet att undvika det är då en röst på alliansen, så att glappet blir större än SD:s procent. En rödgrön röst kommer de fcato gynna SD!

  (3) Ett parti (troligen det minst röda MP) från vänsterkartellen väljer att samarbeta med alliansen. Vilket Maria Wetterstrand bestämt förnekade några planer på i SVT:s utfrågning.

  Vad sägs om att utkräva lika ansvar från alla parter?

  För övrigt så kan ju också scenariot inträffa att de rödgröna blir största blocket, men med SD som vågmästare. Inte ser jag några planer på att hantera den situation hos er. (Men det är klart att ingen tror väl riktigt längre på att det kan hända.)

 7. Men varför påstod Alexander att fascister,nazister och förintelseförnekare var historia i SD?
  Är det inte klarlagt nog för Alexander att fascister,nazister och förintelseförnekare INTE tillhör det förflutna i SD?

 8. Pingback: Göran Skytte grisar som ett ”schwein”

 9. I artikeln från 2004, som Alexander hänvisar till, står också att läsa:

  ”Vi har valt att alla organisationer som är med på vårt mål är välkomna i nätverket.
  – Vi kan inte påverka vad organisationer gör vid andra tillfällen. Nätverket arbetar inte med våld.”

  Varför utelämnade Alexander det?

 10. ”1) Det är helt enkelt klasskillnad på Sahlin och Östros vs Reinfelt och Borg. Det verkar som alla tycker det, nu även LO’s medlemmar.”

  Ja, nog är det klasskillnad, alltid.

  Mona Sahlin är bevisligen den skickligaste och mest erfarna politiker Sverige har idag. Men hon får lida för att hon har mer än kortsiktiga skattesänkningar på programmet och det är stor skandal att väljarna inte protesterar mer mot den mobbning och mosa Monakampanj hon dagligen utsätts för i avskyvärda borgarblad som Expressen. Allt för att storkapitalet pch borgerliga tidningsägare har utsett den egenskapsbefriade tvålen Fredrik Reinfeldt från Täby till sin man. Fy Fan.

  Om, jag säger om, LO:s medlemmar verkligen röstar på exnazisterna, exfascisterna och odugligarna i Sverigedemokraterna i sån omfattning som det sägs då har något gått fundamentalt fel i det här landet. Sverige toppade för inte så länge sedan alla listorna och beundrades för sin solidariteten och jämlikheten.

  Idag är läget ett annat.
  Folk som biorde veta bättre säljer sin röst till högern för en skattesänkning på 1500 kronor mer i månaden, pengar som varje månad stjäls från sjuka och svaga.

  Hade inte Anna Lindh mördats så brutalt för sju år sedan hade Sveriges statsminister aldrig hetat Fredrik Reinfeldt, det skedde en vändning till det sämre där. Med Anna Lindh hade Sverige kanske kommit ytterligare en bit i utvecklingen som modell och förebild för andra länder.Med dödnickarnai alliansen gör vi det aldrig.Sverige tappar istället sin position.

  Nej, kämpa på du, Jonas. Det är för mycket som står på spel för att utan kamp låta det politiska mörkret falla över Sverige.

 11. Olle Svennings söndagskrönika i dag i Aftonbladet är den bästa tänkbara sammanfattningen jag hittills sett av vad fyra år till med borgaralliansen skulle innebära.

  Läs och sprid den!

 12. Alexander undrar hur Jonas ställer sig till ett uttalande gjort 2004 och där hon bl.a. sa att ”Nätverket arbetar inte med våld” och Alexander vill då jämföra det med dagens fascister,nazister och förintelseförnekare i SD?

 13. Pingback: Jinge.se » Sverigedemokrat överfallen

 14. Jag känner som du, vi jobbar i uppförsbacke! Samtidigt som jag känner att det vänt lite. Många jag pratat med har börjat lyssna och inse vad ideologernas skillnader mellan blocken är.
  Jag tror på de Röd/Gröna och ska jag gå på min kvinnliga intuition så kommer vi ta hem det!!!

  Keep up the good work!

Kommentera