Fagersta, Degerfors, Vänersborg och Sorsele, sköna V-framgångar

Mitt i bedrövelsen över ett dåligt val finns också några pärlor med fina lokala framgångar i kommunalvalen. Inte minst är det ju roligt när vänstern går bra i lite oväntade kommuner.

I Fagersta behåller Vänsterpartiet sin absoluta majoritet. Det är ett fantastiskt betyg för Vänsterpartiet och kommunalrådet Stig Henriksson att han får förnyat förtroende i val efter val. Att partiet backar en aning är ju inte mycket att bråka om när resultatet blir 56 %.

Denna gång får Vänsterpartiet egen majoritet även i Degerfors. Det är inte illa. Visst anade man att partiet hade något stort på gång på orten, men ändå. Bra egen kommunalpolitik och tydlig kritik av dåliga s-förslag verkar ha spelat roll för utgången. Tidigare riksdagsmannen Peter Pedersen trodde kanske att han skulle få trappa ner, men icket i så fall. Läs mer i KK.

I Vänersborg ökade Vänsterpartiet med 8,9 % till 15,1 %, ett mycket flott resultat i min gamla hemstad. Vänsterpartiet har varit den enda tydliga oppositionen mot det katastrofala Arenabygget som har kostat kommunen enorma summor och som har kantats av vanskötsel, skandaler och halvkorruption. Men vänsterpartisterna har outröttligt jagat de som har ansvaret för misskötseln och vänt på varenda sten i frågan. Nu kom väljarnas tack. Se SR och GT.

I Sorsele i Västerbotten fick Vänsterpartiet 21.1 % av rösterna. Sorsele är en av flera kommuner i Västerbotten som går tydligt åt vänster och får majoritet för V+S. Sorsele är också en av landets minsta kommuner mätt i befolkning. Det är ingen tvekan om att det personliga förtroendet för Vänsterpartisterna med kommunalrådskandidat Kjell Öjeryd i spetsen spelade stor roll. När vi hade kontakt med Sorseleföreningen någon dag före valet var de lite bekymrade och de låg lite lågt i valrörelsen,”Vi har bara tio namn på listan”, var förklaringen. Läs mer i VK. Observera att moderaterna inte tar något mandat i fyra kommuner i länet; Åsele, Dorotea, Norsjö och Malå.

8 reaktion på “Fagersta, Degerfors, Vänersborg och Sorsele, sköna V-framgångar

 1. Jag bodde läsåret 2002/2003 i Norberg där jag var lärare i Centralskolan. Norberg är grannkommun till Fagersta och andelen vänsterpartister var ungefär lika även om Fagersta hade fler invånare. Trevlig skola och fint bergslagssamhälle. Bra ungdomar i skolan men man märkte att de inte var så pushade hemifrån att läsa/plugga utan mest satt och längtade till något annat. En kollega berättade att någon gång på 80-talet när gruvor och annan industri lades ned i stor skala flyttade tjänstemännen men arbetarna blev kvar. Troligen samma händelseutveckling i Fagersta, och således följde en oavsiktlig anrikning av vänsterfolk om än inte till så hög halt av en partisort som i Djursholm.

 2. Pingback: Härliga stormbyar över Sverigedemokraterna

 3. Pingback: Tack för alla tummen upp

 4. En annan trevlig sak som ni i Västerbotten bör glädja er åt är att Västerbotten behåller tätplatsen som humanismens högborg. Inte ett enda SD mandat i hela länet! Att en viss skelleftebo kom in i riksdagen beror ju inte på länets invånare, utan på att SD hade en rikslista…

  Det visar att en stark arbetarrörelse och en humanistisk borgerlighet med frikyrkliga rötter är en bra kombination!

  För första gången så blir också (v) starkare i Västerbotten än i Norrbotten. Bra jobbat! Med en annan risktrend hade säkert siffrorna blivit ännu bättre. Vänsterns riksdagslista i Västerbotten var lätt landets bästa och mest allsidiga! De fyra-fem första namnen är alla enormt duktiga och lämpliga.

 5. Pingback: Surt sa räven

 6. Vänsterpartiet i Vänersborg är dessvärre enbart ett missnöjesparti. Nu hade man turen att övriga partier klantade till arenabygget och därför framstod Vänsterpartiet som kloka och förutseende, men faktum är att de under de senaste åren enbart motsatt sig varje förslag som dykt upp.

  Nu senast motsatte man sig en ombyggnad av resecentrum i Vänersborg, en ombyggnad som är nödvändig när det blir dubbelspår till Göteborg. Perrongerna är redan nu för korta för exempelvis X2000, men då motsatte sig Vänsterpartiet alltså en ombyggnation för 10 miljoner med motiveringen ”tågen kommer gå så tätt att dom säkert inte bli så långa ändå”.

  Det är tråkigt att Vänsterpartiet i Vänersborg inte är ett mer framåt parti med egna visioner och idéer, utan ett rent missnöjeparti som säger nej till allting.

  Som vänersborgare bävar jag för att V nu fått mer makt och mer att säga till om. Kommer inte hända ett skit i Vänersborg på fyra år nu, och den nedgång i befolkningsmängd som pågått de senaste två-tre åren lär fortsätta.

Kommentera