Euron är en valfråga

Det är märkligt hur tyst det är om euron och EMU i valrörelsen. Detta trots att det är en tydlig valfråga. En rad ledande borgerliga politiker har varit ute och propagerat för svenskt inträde i euron under nästa mandatperiod samtidigt som vi rödgröna har lovat att respektera folkets nej från 2003. Ett inträde i euron skulle kunna vara ett direkt hot mot Sveriges ekonomiska stabilitet och våra möjligheter att kunna få ner arbetslösheten.

Nu har nätverket ”Eurofrågan i valet” gjort en mycket intressant enkät om inställning till euron bland partiernas kandidater till riksdagen. Den presenderas idag och resultatet finns redan på nätverkets webbplats. Undersökningen visar att kandidater från V och MP är pålitliga euromotståndare och att euromotståndet ser ut att stärkas inom S även om många ledande socialdemokrater inte har svarat på enkäten. På den borgerliga sidan ser det värre ut. Stödet för att vi ska byta valuta är stort. Centerpartiet som var på nej-sidan i folkomröstningen verkar svaja rejält i frågan. Partiledaren Maud Olofsson ”vet inte” om vi ska avskaffa vår valuta.

När ska alliansen ge besked om euron?

Dagens VF skriver om vår presskonferens om valplattformen i Umeå igår.

5 reaktion på “Euron är en valfråga

 1. Reinfeldt får i varje debatt in frasen: ”vi satsar på skattesänkningar för dem som jobbar medan de rödgröna vill höja skatten för dessa och ge till dem som inte jobbar”, ungefär så. Det går hem så det stänker om det. Minst 60 % av svenskarna har under krisen haft/fått det bättre än någonsin och alliansen har regerat. Det byggs en jättestark hund-husse-relation.

  Utspel om reformer typ fri tandvård för de unga vuxna som är starkast/friskast och som borde ha bästa tandhälsan (19 år fritt) känns lite desperat, det borde ha varit extra, extra emfas på jobb för dessa så de kan betala själva.

 2. Tillägg: Jag tycker rödgröna har bästa förslagen överlag men de går inte fram tycks det. Överordnat för majortitetn blir att alliansen har störst förtroende när det gäller privat- och nationsekonomin. Förslag som kräver lite funderande eller som innefattar ordet bidrag går inte hem.

 3. Det är väl självklart att man inte vill ta upp Eurofrågan, för de Allians partier som är för Euro vet ju ochså att en överväldigande majoritet äv sveriges befolkning är emot, så det är knappast smart att ta upp denna fråga innan valet.
  Utan det kommer nog att ”bara bli” om vi får ytterligare ”4år i mörkret”, men man får väl hoppas att Svenska folket vaknar snart och byter ut denna regering!!, mot en mer human NY sådan!!.

 4. Ur konstitutionell juridisk synpunkt har riksdagen naturligtvis rätten ignorera ett resultat från en folkomröstning, och om eurovännerna får majoritet så har de den rätten på sin sida. Trots detta tycker jag att det är lite märkligt att högern tar så lätt på en folkomröstning. Att säga ”vi vet vad majoriteten av folket tycker, men vi tänker helt enkelt strunta i det, och göra som vi vill” har något av en odemokratisk klang. Personligen har jag ingen stark åsikt i euro frågan, men jag har en stark åsikt om demokrati. Och om man nu håller en folkomröstning, då skall riksdag och regering respektera resultatet, av rent demokrati principiella skäl. Om vi struntar i vad majoriteten tycker, då struntar vi också i en av demokratins grundprinciper, och det är alvarligt.

 5. Varför fokuserear ni röd-gröna inte på EMU och NATO i er valstrategi?

  Ingendera alternativet är över ssig populärt i Sverige, och både (fp) och (m) har medlemskap i båda organisationerna i sina partiprogram. Ni kan inte räkna med att massmedia skall lyfta de frågorna åt er.

Kommentera