En röst på MP i Umeå ger Ågren i fyra år?

Jag är en stor vän av det rödgröna samarbetet. Jag tycker att det har fungerat över förväntan. En svensk rödgrön regering skulle blir en av Europas mest progressiva regeringar med en framsynt miljöpolitik, en självständig utrikespolitik och en aktiv politik för välfärd och arbete. Jag tycker också att det är naturligt att Vänsterpartiet samarbetar med S och MP i de flesta kommuner och landsting, men det finns undantag. I Västerbotten talar dock allt för rödgrönt i landstinget efter valet. Men i Umeå kommun är det lite annorlunda.

Inget tyder på att den borgerliga Alliansen har en chans att få majoritet i Umeå efter valet. Når de borgerliga partierna 40 % i Umeå kommun så har de gjort ett strålande val. De borgerliga partierna får bara inflytande när socialdemokraterna väljer att ge dem det. Det gör sossarna i Umeå tyvärr allt för ofta. Men det finns en liten möjlighet att Alliansen+MP skulle kunna få majoritet i Umeå efter valet. Det oroande är att Miljöpartiet i staden verkar leka med tanken att ingå i en lokal borgerlig koalition. I så fall skulle Anders Ågren (M) plötsligt kunna bli Umeås kommunalråd. Resultatet skulle bli en borgerlig privatiseringspolitik i kommunen. 

Många av MPs väljare är nog lyckligt ovetande om denna högerflirt. Jag tycker att MP i Umeå är skyldiga att ge besked i frågan före valet. Annars kan deras väljare drabbas av Ågren i fyra år framöver.

Här kan ni träffa mig i veckan som kommer:

Måndag 13/9 9.30 – 10.30 träffar folkhögskoleelever i Medlefors, valstugan Skellefteå 12-13, valstugan Umeå 15-16

Tisdag 14/9      9.00-11.00, Gymnasiedebatt, Nordanå, valstugan Skellefteå 12-13, valstugan Umeå 15-16

Onsdag 15/9    13.30-14.00 torgmöte i Umeå, 15.30-17.00 i Vindeln utanför Konsum, 19.00 debatt med Jan Nilsson (M) i Vännäs

Torsdag 16/9 Umeå valstugan 10-11, 12-15 Liljaskolan i Vännäs, Vännäs utanför Konsum 16-18

Fredag 17/9     Umeå Valstugan 12-13, 16.30  torgmöte i Skellefteå, 19.00 tala på konsert i Skellefteå

Lördag 18/9     valfinal med torgmöte i Umeå

Söndag 19/9    valdag

3 reaktion på “En röst på MP i Umeå ger Ågren i fyra år?

  1. Jag tycker också att samarbete i en rödgrön koalition redan före valet är både tilltalande och rätt med tanke på människors politiska väljande mätt i procent idag och som en tendens under många år. Att några s-väljare nu anses fasa för samarbete med vp (Söndags-DN) och därför röstar på alliansen är väl troligt men då är det lika bra att dessa tar klivet över blockgränsen med en gång. Att inte låta vp (och mp) få inflytande i en regeringsformation som uppstår först efter valet vore ju skandal, i alla fall fr o m 2010. S vinner troligen en del röster på att inte ingå i en rödgrön valallians. Förmodligen tycker inte så få vänsterpartister likadant i denna fråga som DN-Wolodarski. Trycket på tillmötesgående/jämkande minskar och risken för att Sverige får en borgerlig regering torde minska någon procent. Men det är fusk …

  2. Pingback: Sälj ekologisk hämtmat vid förskolorna och skolorna i Göteborg « Jöran Fagerlund

  3. Allvarligt talat, hur stor blir skillnaden om Holmlund byts ut mot Ågren? De verkar ju vara överens in ungefär 95% av frågorna.

Kommentera