En blågrön regering?

Med tio dagar kvar till valet tar spekulationerna i regeringsfrågan fart. SvD försöker utreda frågan idag, de lyckas sådär tycker jag. Men det är intressant att så många miljöpartister i ledande ställning runt om i landet verkar kunna tänka sig att gå över blockgränsen enligt SvD. Makten lockar.

Jag tolkar Alliansens uttalanden som att de är beredda att sitta kvar om rasisterna i SD blir vågmästare. Då får SD förr eller senare samma roll som Ny Demokrati hade på sin tid. Rasisterna kommer att hamna i förhandlingsposition och blir ett borgerligt stödparti. Frågan är om det gömmer sig några riktiga liberaler i ett parti som Folkpartiet, liberaler som inte är beredda att göra sig beroende av SD?

Som jag har skrivit tidigare så tror jag inte på en blågrön regering där MP samregerar med de borgerliga. Att MP skulle bli ett passivt stödparti till en borgerlig regering är ännu mer osannolikt, partiet har ju de senaste åren siktat tydligt på regeringsmakten. Vad skulle hända med en blågrön regering? Säkert skulle MP bjudas på något i form av satsningar på klimat och infrastruktur. Men det finns andra frågor som skulle bli mycket besvärliga för MP. Ska partiet godta en ny euroomröstning? Ska det tas beslut om att bygga nya kärnkraftsreaktorer under mandatperioden? Ska uranbrytning tillåtas? Ska det sändas fler svenska soldater till Afghanistan? Miljöpartiet kommer ofelbart att hamna i tunga svekdebatter. Deras väljare och de flesta av partiets medlemmar vill ha en rödgrön regering. Deras lättrörliga väljarkår kan snabbt skingras. Det tror jag att Eriksson och Wetterstrand inser.

Redan idag hamnar Miljöpartiet i problem i de kommuner där de öppet flirtar med de borgerliga partierna. Igår pratade jag med Hans Linde som berättade att han träffar miljöpartistiska väljare i Göteborg som byter parti för att de inte vill ha ett borgerligt styre i kommunen. Så ser det ut även i Umeå där MP håller öppet för att släppa fram ett borgerligt styre. Ser man på opinionstrenden nu tio dagar före valet så går Vänsterpartiet framåt medan Miljöpartiet står stilla eller backar lite. Den trenden skulle kunna förstärkas.

Jag tror att möjligheten att vi går mot nyval är reell om SD kommer in i riksdagen. En rödgrön minoritetsregering kommer inte att klara sig med rasisterna i riksdagen. En borgerlig regering skulle kanske kunna göra upp med rasisterna, men det skulle ha ett pris. Det bästa vi kan göra är att hålla ihop det rödgröna regeringsalternativet och att vinna valet den 19e.

läs mer i SvD, SvD, DNAftonbladet och Aftonbladet

Idag ska jag ha en valdebatt med Edward Riedl (M) på universitetet, Lindellhallen, hörsal A. Välkomna!

7 reaktion på “En blågrön regering?

  1. Serie i P 1 som kan höras på internet: Ett politiskt liv i programmet Tendens. Igår var det C H Hermansson som interjuvades. 92 år och lika skärtp som när han var i medialjuset. Skojade med att högern idag kallar sig arbetarparti och förutspådde att de till nästa val skulle kalla sig socialistiskt också. Hans linje vann ändå … om man kan se det lite humoristiskt.

  2. Pingback: Vem blockerar – vem spekulerar? | Smygvinkeln – lite grann från en annan sida

  3. En sak är säker – vad de rödgröna INTE behöver är att Mona Sahlin (eller någon annan heller) går ut och pratar om samverkan med allianspartier om SD skulle få en vågmästarroll. Det bidrar bara till att minska trovärdigheten i budskapet att valet den 19 september är ett ödesval mellan två helt olika samhällssystem. I själva verket innebär det ju att tillmötesgå SD:s påstående att invandringen är det allt överskuggande samhällsproblemet, om Mona Sahlin är beredd att låta just den frågan överskugga alla andra motsättningar mellan blocken.

    Om högerpartierna får majoritet – SD tillhör ju dem – bör budet att bilda regering självklart gå till Fredrik Reinfeldt. Behöver de rödgröna verkligen säga mer än så?

  4. Pingback: Spekulera inte kring utgången – det finns ingen grund för det! | Smygvinkeln – lite grann från en annan sida

  5. Pingback: Kalla fakta om utförsäkringen « Ett hjärta RÖTT

  6. Nej, det är självmål av Sahlin att gå ut och bjuda upp motståndarna till dans i det här läget. Jag vet inte riktigt hur sossarna tänker strategiskt i såna här frågor, det är inte första gången hon gör det, och det gynnar bara extremhögern och de borgerliga.

  7. Pingback: Stor lavinfara – Miljöpartiet på glid

Kommentera