Det (S)vajar betänkligt

Två veckor kvar till valet och enligt Sifo så leder den borgerliga alliansen med stor marginal. Den rödgröna ökningen är allt för liten för att det ska bli riktigt spännande. De usla siffrorna för socialdemokraterna blir också de rödgrönas stora bekymmer. Socialdemokraterna har två veckor på sig att lyfta och mobilisera sina väljare. Jag har svårt att tro att det stora partiet ska göra ett så här dåligt val. Men mobiliseringen blir en kamp mot klockan. Till de rödgrönas fördel talar att vi faktiskt har en politik för arbete, välfärd och miljö, något som alliansen saknar. Vi har också sett många stabila rödgröna insatser i debatter och utfrågningar den senaste tiden. Det talar för att det kommer att jämna ut sig. Mot oss talar en mediabild som allt mer fokuserar på socialdemokraternas usla läge i opinionen. Men med en vändning i opinionen kommer även den bilden att ändras.

Det finns också två andra goda tecken. Andra opinionsmätningar som Synovate visar att det är betydligt jämnare mellan blocken. Vilken bild är sann? Det är omöjligt att säga. En annan god nyhet är SDs dåliga siffra hos sifo. 2010 kan bli valet då rasisterna floppade och inte kom in i riksdagen. Vi lär få se fler desperata rasistiska utspel från rasisternas sida de närmaste två veckorna.

Vänsterpartiets trend är försiktigt uppåtgående i flera mätningar. Vi bör kunna göra ett hyggligt val. Men utan en rödgrön valseger blir det en tröst för tigerhjärtan.

Det är inte synd om de rödgröna partierna om vi förlorar valet. Det är en olycka för alla de unga arbetslösa som inte kommer att få jobb, för fyra förlorade år för klimatpolitiken och för alla de som behöver en välfärdsstat som kommer att lämnas i sticket.

Det är bara att kavla upp ärmarna och ge sig ut och kämpa för ett rättvist och anständigt Sverige, det kräver en rödgrön valseger.

läs mer i SvD, SvD, DN, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen.

9 reaktion på “Det (S)vajar betänkligt

 1. Pingback: Sahlin har gett upp och sossarnas valrörelse är nära kollaps « Kent Persson (m) blogg

 2. Jonas,

  Du skriver att ni har en politik för arbete, men vi väljare har fortfarande inte hört ett enda konkret förslag hur detta skall bli verklighet. Ni säger att ni vill öka utbildningsvolymerna och nivåerna i ersättningssystemen, vilket ur ert perspektiv är goda handlingar, men detta innebär ju inte fler arbetsplatser!

  Det vore därför högst intressant att få ta del av er strategi för hur de privata arbetsplatserna skall bli fler vid ett eventuellt blodrött kommande regeringsinnehav.

  • Hej Markus,
   I de rödgrönas program ingår bland annat:
   Omfattande investeringar i järnväg, kollektivtrafik, byggande, renovering av äldre hus och satsningar på alternativ energi. Det skapar tiotusentals jobb, gör Sverige grönare och ökar vår konkurrenskraft.
   Vi rödgröna sätter av tolv miljarder mer till välfärden. Det handlar om ett stort antal arbeten i kommuner och landsting.
   Vi kommer att stimulera efterfrågan i ekonomin genom att höja köpkraften för dem med lägst inkomster.
   Vi kommer att bedriva en mer aktiv och offensiv småföretagarpolitik som gör det billigare för små företag att anställa.

   Till detta kommer satsningar på utbildning och praktik.
   Som helhet ett kraftfullt program för arbete jämfört med alliansens brist på konkreta förslag,

   mvh

   Jonas

 3. Jag tror också att det kommer att bli jämt på upploppet, det har jag trott hela tiden. Jag ser två förklaringar till att det går bra för högern just nu: 1
  1. De borgerliga tidningarna kampanjar som aldrig förr. Expressen Mosar Mona på varenda löp och framsida och lär fortsätta med det.
  2. Konjunkturuppgången. Vi har matats med goda ekonomiska nyheter hela sommaren, och folk glömmer snabbt det som varit. Arbetslösheten lyser nästan med sin frånvaro i den politiska diskussionen. Vi borde såklart punktera den ballongen.

  Sossarnas problem är uppenbara. Men varför väljer inte alla besvikna sossar vänstern istället?

 4. Det känns som att de rödgröna vinner väl så många frågor som alliansen men de senare vinner de rätt få tunga frågorna. (Om det finns fog för att vinna dem är en annan sak …) Därmed vinner men också den allra viktigaste: förtroendet. Jmf amerikanska valen där man ska vinna de stora staterna, småstaterna betyder inget ens om de räknas ihop.

 5. Pingback: Sverigedemokraterna vinner på sossarnas misstag! « Sverige är inte världens navel!

 6. Saknas inte också mer pondus, kraft och eftertryck i vänsterns kampanj…inte minst hos S men även från V.
  Varför så tyst om dem egoistiska borgerliga Arrogansens nyliberala systemskifte, varför inte våga höja tonen om den oförblommerade cynismen hos borgerligheten?

  Hörde Gudrun Schyman i Österlen häromdagen ….åtminstone en retorisk ! förlust av enorma mått för Vänsterpartiet och tänk om Socialdemokraterna hade någon i hennes klass… skulle de sett annorlunda ut. Ack,ack.

 7. PS

  Skulle det inte gå att lyfta frågan om skatterna lite bättre…att ändå inte alltid tvingas på defensiven?

  Johan Ehrenberg och Sten Ljungen har ju ETC visat hur den offentliga sektorn åderlåtits under lång tid ….och hur mycket mindre den offentliga sektorns andel av BNP är nu jämfört med 20 år tillbaka.

  Lite mer offensivt spel från Lars Ohly i kvällens debatt i skattefrågan–skulle det verkligen vara fel, omöjligt eller otaktiskt att påpeka hur de borgerliga, och förvisso även Socialdemokraterna, vanskött samhällsekonomin genom dåliga skattesänkningar (och många tveksamma utgifter).

  Att påstå att moderaterna står för en ansvarsfull ekonomi är bedrägeri. Vi måste våga stå på oss i dessa frågor.

  Samtidigt är inte alla skatter (höjningar) smarta bara för att de kommer från V. Å ena sidan måste vi alltså hårt försöka avslöja nyliberalismens cynism och veritabla oförnuft i samhällsekonomin. Förhoppningsvis har V övergivit den kamrerala synen på statsfinanserna som rådde då Göran person var finansminister och V`s ledning skröt om världsrekordet i budgetsanering…och nu tycks man inse att massarbetslösheten är det verkliga slöseriet av både mänskliga och samhällsekonomiska resurser. Om Socialdemokraterna stod för sitt namn och sin ideologi skulle de hålla med oss…nu svajar såväl S som MP betänkligt i denna avgörande fråga.

  När S inte står för sina socialdemokratiska värderingar är det inte konstigt att stödet är rekordlågt.

  Men självfallet är det ett svårt spel mellan värdering och medial verklighet. Men det måste valledningarna bedöma med all tänkbar skicklighet.

 8. Socialismen är en säker väg till träldom. Vi har sett det i Kuba, Nordkorea, Tjeckoslovakien, Jugoslavien, Östtyskland, Bulgarien, Rumänien, Albanien och Sovjetunionen samt Kina. Vi ser det nu den demokratiskt framröstade Chavez Venezuela.
  Socialismen har aldrig fungerat, fungerar inte och kommer aldrig att fungera.

Kommentera