Den enda tydliga rösten mot SD

Inte blev man så mycket gladare av dagens opinionsmätningar heller. Hoppet står till de många som ännu inte har bestämt sig. Själv tror jag inte ett ögonblick på att alliansen ska lyckas få egen majoritet i riksdagen. Dessvärre ser det dock ut som om rasisterna kommer in i vårt parlament. En borgerlig regering som är beroende av SD är ungefär så illa det kan bli med styret i vårt land. Det är uppenbart att det är vad alliansen planerar när man hör deras försåtligt glidande svar på frågorna.

läs mer i DN, SvD, DN, Expressen och GP

Jan Björklund blev tydligen upprörd igår när han fick frågor om hur han spelar de främlingsfientliga i händerna. Jag tycker att de frågorna är mycket berättigade. Genom sina utspel som flirtar med SDs väljare har Folkpartiet legitimerat rasisterna och lyft in den i debatten.

Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, GP och GP

Det är bara vi rödgröna som hålller rågången mot rasisterna klar idag. Bara en rödgrön valseger kan se till att vi slipper SDs inflytande i politiken. De borgerliga verkar sätta makten före principerna och vara villiga att regera med rasisternas stöd. Man kan inte mota rasismen genom att stödja dem som är beredda att göra sig beroende av rasisterna. Även på längre sikt är det arbetarrörelsen som kan mota tillbaks rasisterna. Den borgerliga politiken skapar de klyftor, den osäkerhet och den segregation i samhället som är rasisternas mylla. I ett mer jämlikt samhälle med hög sysselsättning och bra välfärd får de svårare att hävda sig.

13 reaktion på “Den enda tydliga rösten mot SD

 1. Hej,
  Du har en intressant tolkning av vad Alliansen vill. Jag tänker då på ”Det är uppenbart att det (regera med stöd av SD, min anm.) är vad alliansen planerar när man hör deras försåtligt glidande svar på frågorna.”

  Aftonbladet citerar Reinfeldt i sin artikel (http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7770630.ab) och när jag läser detta kan jag inte i min vildaste fantasi utläsa vad du utläser. Jag tror helt enkelt att du väljer att tolka världen som den passar dig.

  Frågan är dock om din tolkning är ärlig och sann. Jag hävdar att den inte är det.

  /Anders

 2. Varför insinuerar du och skriver sådant hittepå??

  Fredrik Reinfelt har uttalat sig TYDLIGT emot SD. Bland annat så här:

  ”Statsminister Fredrik Reinfeldt gav klart besked på valmötet i Malmö i går.

  – Nej! Det kommer inte att finnas något som helst läge då vi skulle söka stöd hos Sverigedemokraterna om de kommer in i riksdagen.”

 3. Man kan döma folk efter vad de säger och vad de gör. Alliansen säger att de INTE ska samarbeta med SD och hittills har de INTE gjort det. Var får du dina konspirationsteorier ifrån? Det är så oseriöst med ditt spekulerande som INTE bygger på en enda sakuppgift.

 4. Jag måste säga att jag håller med Jonas. Jag befarar att OM (vilket gud förbjude) Alliansen vinner utan egen majoritet, så kommer de först kasta sig över MP. MP har tagit ställning för de Röd/Gröna och bildat allians med dem, så det är inte troligt att de hoppar över till Högerns block. Det skulle göra att de förlorar sin trovärdighet. Därför är SD det parti Alliansen KAN flirta med. I min drömvärld så får F! över 4% med så de slår bort SD. 🙂

 5. Hej Jonas!
  Konstig verklighetsuppfattning du har Jonas. Varför är ett ”Nej” inte ett nej om det sägs av stasministern, men samma ”Nej” blir ett tydligt besked om det sägs av Ohly eller Mona?

  Säger som Anders ovan. Frågan är om din tolkning är ärlig och sann? Jag hävdar att den inte är det.

 6. Av ”de som inte bestämt sig” brukar ca hälften inte rösta alls. Resten brukar fördelas rätt jämnt mellan blocken.
  Folk som tvekar mellan allianspartierna eller mellan rödgröna partier.

  Det är ju ni rödgröna som gett sd all medial uppmärksamhet genom att försöka använda dom för att kleta ner alliansen. Resultatet blir att ni själva (eller snarare soc dem) blöder väljare till sd och gör dom större. Se dagens synovate och hur väljarströmmarna går. Det är liksom inte alliansen som göder sd just nu. Reinfeldt och alliansen har varit tydliga med att inte samarbeta med sd men ni fortsätter att mala på om det och ge sd allt större (och onödig uppmärksamhet) och det är ni själva som förlorar på det i väljarkåren.

  Jag hoppas att rödgröna väljare som lutar mot mitten inser att ett sd som ”vågmästare” inte är bra för Sverige och därför väljer alliansen och därmed en stabil majoritet.

 7. Senast igår på Aktuellt vägrade Carl Bildt att svara på frågan om Alliansen kan regera vidare om SD blir vågmästare. Det inger ingen större trovärdighet. Att Alliansen inte vill inleda ett formellt samarbetet med SD är självklart. Istället kommer de bli realpolitiskt beroende av partiet ungeför som Ny demokrati hade inflytande över politiken på sin tid.

  Jonas

 8. Hur gör de Rödgröna om de får fler röster än Alliansen men ändå inte majoritet? Får inte de samma problematik med SD som Alliansen om de vinner. Båda blocken har sagt att de inte samarbetar med SD.

 9. Enda sättet jag kan förstå ditt resonemang är om du menar att du tror att mp trofast kommer att hålla fast vid sossarna och er allians även i opposition om sd skulle bli ”vågmästare”? Tillåt mig småle en aning. Om de rödgröna blir mindre än alliansen på söndag är den rödgröna kartellen historia. Och det vet du nog också.

  Vad dom skulle hända är att alliansen sitter kvar, antingen med mp som ”stödparti” med garanterat inflytande, eller att mp kommer med i regeringen. Personligen tror jag på det förstnämnda vad än språkrören säger idag.

  Vid den osannolika situationen att de rödgröna skulle bli störst men sd ändå vågmästare så skulle jag väl tro att det blir nyval trots allt, eftersom inget alliansparti kan tänka sig att stödja en regering där ni ingår, och s nog inte vill köra själv med en så svag regering. Ett nyval skulle garanterat gynna sd eftersom folk skulle tycka det var odemokratiskt, så det vore ett uselt scenario.

  Alltså. Enda sättet att garantera att sd inte får inflytande är att rösta för en alliansmajoritet. Och så tror jag också det kommer att bli.

 10. Alla Allians-sympatisörer verkar tro på allt de hör och läser rent ordagrant. Men det kan vara stor skillnad på vad man säger och på vad man gör. Det som sägs kan också vara fullt av undertexter, alltså man säger ett men menar ett annat. Kommunikation är inte heller bara ord utan också kroppsspråk. Det finns så många uppenbara lögner bland Alliansens uttalanden, vilket är lätt att genomskåda om man är det minsta insatt.

  Jag är övertygad om att Alliansen kan tänka sig att regera med SD, det skrev jag om på min blogg för flera månader sedan. Jag tror därför att Jonas Sjöstedts analys är korrekt. Vad gäller Mp tror jag de är medvetna om att de skulle förlora väljare på att gå över till Alliansen, så den typen av konspirationer är just bara konspirationer, inget mer…

  Enda sättet att mota rasisterna i dörren är att rösta rödgrönt!

 11. Jag tycker inte att Björklund och Sabuni flirtar med sd. Synd att vp, som i övrigt har så många bra programpunkter, här har en så fördömande attityd mot fp, ett parti som jag uppfattar som ibland lite valhänt reagerande men med ett gott uppsåt invandrarfrågor. Vp och övriga partier i riksdagen har inget särskilt att säga tycks det mig och därmed slipper de också klampa i klaveret ibland.

 12. Pingback: Att bli dissad av GP är ett första tecken på att vi är på rätt väg « Jöran Fagerlund

 13. Jag tror att det är den ökade otryggheten, frustrationen, känslan av att eliten (de etablerade partierna) har svikit, och en rädsla inför framtiden som göder partier som SD. Det ser vi i historien, såväl som i andra länder. Frågan är vad det är för politik som behövs för att bygga det mer harmoniska samhälle i vilket ingen skulle behöva känna den rädsla som ger upphov till partier som SD.

Kommentera