Den bästa texten om valet

Jag har gått och funderat på vad jag ska skriva nu de sista dagarna inför valet. Jag skulle ju vilja kunna skriva något i lokaltidningen som verkligen visar vad valet handlar. Men så fick jag den här texten i inboxen, skriven av Stig Henriksson, kommunalråd i vänsterstyrda Fagersta. Då insåg jag att den bästa texten om valet redan är skriven. Här är den:

”Ojämlikhet kan allvarligt skada dig själv, dina barn och landet du bor i” är en fyndigt uttryckt sammanfattning av vad detta val betyder och layouten som ska påminna om varningstexten på ett cigarettpaket förstärker budskapet.

Man kan ha många åsikter om de röd-grönas politik och tydligen än mer om dess företrädare och normalt brukar jag nöja mig med att diskutera de egna förslagen och konsekvenserna av dem.

Men jag tror det kan vara bra att någon gång tillåta sig en annan approach så håll till godo. Eller låt bli.

Vi lever trots allt i ett land där 100.000-tals ungdomar går utan arbete, utan bostad och kanske snart också utan hopp. Där betygen sjunker i en skola vars stora problem varken är kepsar eller burkor. Där de stora systemförändringarna inom sjukförsäkringssystemet fått omänskliga konsekvenser för många. Där 500.000 personer lämnat a-kassan när den skulle behövts som mest. Där en orättvis pensionärsskatt föder ett lågintensivt uppror bland de äldre som därutöver ska oroa sig för bristande resurser i t ex demensvården.

Allt medan våra gemensamma tillgångar reas eller tom skänks bort. Men många äldre är lika bekymrade över sina barnsbarns mörknande framtid som att de yngre funderar om farmor har det bra. Det är den ömsesidiga omsorgen som bygger samhällen. Jag tror på en politik som hänger ihop och som då också håller ihop.

Jag tror inte alls de politiska meningsmotståndarna om att man medvetet vill försämra det land vi delar, men det kan inte desto mindre bli resultatet vare sig den onda viljan skulle finnas eller inte.

Det är i valen mellan olika åtgärder som i sin tur styrs av synen på det som bara är viktigt och det som är mycket viktigt, som effekter kan uppstå. Eller när allmänna dogmer tros kunna appliceras lite överallt utan närmare analys över de konkreta förutsättningarna. ”Konkurrens är bra, därför avskaffas bilprovningsmonopolet. Jo, vi inser att det blir dyrare för konsumenterna och att glesbygdsservicen hotas, men konkurrens är ändå bra på något sätt.”

Det kan låta käckt att sälja ut våra gemensamma tillgångar till högstbjudande. Märkligt verkar det lika ofta vara andra stater som köper in sig när vår säljer som det är kvartalsinriktade pesnionsstiftelseförvaltare långt borta eller som med friskolor och sjukvård; riskkapitalbolag som flyr alla skatter på sina vinster – byggda på våra skattepengar! – genom att placera sitt säte på Caymanöarna eller andra sk skatteparadis. Paradis för vem kan man undra?

Men tidigare fanns ett uttryckligt förbud mot att hantera vår gemensamma förmögenhet på detta sättet. Så långt tillbaka som 1862 års kommunala lagstiftning kan man hitta den vackra formuleringen: ”En generation har inte rätt att förbruka vad föregående generation hopbragt till sina efterkommandes gagn”.

Jag ser ett Sverige som allt mer glider isär. Mellan de som har och de som inte har. De som upplever sig vara på den säkra sidan med arbete och boende och de som saknar ett jobb eller inte kan få en bostad. Eller rent av saknar bägge dessa grundstenar för att bygga ett värdigt och fritt liv. Mellan de som, likt de flesta av oss, inte vill tro sig bli sjuka, gamla eller kanske ens dö och de som nått en eller två av dessa närmast oundvikliga stationer på livsvägen.

Jo, klyftorna växer också regionalt, etniskt, utbildningsmässigt när en stor del av landet lever i en annan verklighet än de få lycksalighetens öar i tillväxtområdena som styr debatten. När allt fler med svårstavade efternamn trängs ihop allt mer i segregerade bostadsområden, i de allt mer segregerade skolorna och de allt mer segregerade liven. När det i valfrihetens tid blivit så att valet av rätt föräldrar är det mest livsavgörande.

Nej, jag tror inte en absolut likhet är vare sig möjlig eller önskvärd. Men hyggligt lika villkor gör enligt alla undersökningar tillvaron bättre och tryggare även för dem på solsidan. Rimligt goda livschanser för alla barn ger en bättre och säkrare tillvaro för alla.

Men vårt nuvarande problem är inte en för långt gången utjämning. Vårt bekymmer är motsatsen.

Var åttonde barn lever idag i fattigdom. Det är ett problem som bara vuxit de senaste åren. Och landet, kommunerna och stadsdelarna glider isär. 1991 var andelen fattiga barn i Rosengård, Malmö sju gånger fler än i det välmående Torslanda, Göteborg. Nu är det mer än nitton gånger fler.

VD-lönerna var år 1950 drygt 25 gånger högre än industriarbetarlönen. Den skillnaden minskade fram till 1980 och var då ”bara” 10 gånger högre.  Tjugo år senare var skillnaden 50 gånger. Idag?

En kritiker av välfärdsstaten menade på att anhängarna hade som mantra ”alltid mera, aldrig nog”. Men när får de rika nog?

Nej, jag tror inte något parti vill detta land och dess invånare illa. Men oavsett den goda viljan så är konsekvenserna mycket dåliga av att, av aldrig så goda skäl, låta klyftorna växa till gap som vi inte längre kan överbrygga.

Till slut kanske det kan reduceras till just detta. Vem vill du ska jubla på valdagen? Vem ska vara fylld av hopp? De redan mätta? De som verkar tycka att Bergspredikan ska ge vika för den sk Lukasprincipen. Det vill säga Lukasevangeliet 8:18.  ”Ty den som har, åt honom skall varda givet; men den som icke har, från honom skall tagas också det han menar sig hava.”

Eller ska det vara så att det, trots alla våra brister och tillkortakommanden, att de är de mest betungade som efter valdagen kan säga att ”kanske, kanske…”?

9 reaktion på “Den bästa texten om valet

 1. Håller med, det är en lysande sammanfattning om vad detta val ytterst handlar om.
  Stig Henriksson svarade förresten också för en av denna trista valrörelses mest minnesvärda debattinsatser då han i radions P1 en morgon smulade sönder DN:s Peter Wolodarskis oblyga försök att väcka liv i det gamla kommunsispöket.
  Klart, koncist, effekivt.

  De rödgröna borde ha släppt fram fler debattörer av den kalibern. Då hade valrörelsen kanske gestaltat sig annorlunda.

 2. Ingen hit av Centerpartiets gröna företrädare i Västerbotten Åke Sandström, Vännes och Tomas Mörtsell från Storuman, som slår larm i dagens VF om att kilometerskatten är ett hot mot Västerbotten och inlandet. Det går bland annat ut över mjölkpriset och korvbiten i inlandet. Så talar ett grönt parti som värnar miljön inom Alliansen.
  Men vad är värst, Uranbrytning eller kilometerskatt? Vilka bönder blir kvar i uranlandet efter centerns U-sväng, att de också kan tillåta uranbrytning. Vet inte om man ska skratta eller gråta.
  Uranbrytningens konsekvenser är bra mycket större för miljön, människor och djur än kilometerskatten, så det så!

 3. Debatten har alldeles för lite handlat om vad politiken innebär ur ett barns perspektiv. Det finns många barn till sjuka och arbetslösa som INTE har valt sina föräldrars situation, som i allra högsta grad blir drabbade ekonomiskt och socialt när deras mamma eller pappa blivit sjuk eller arbetslös. Är det ett rättvist samhälle. Vi måste gemensamt ta hand om ALLA barn i Sverige genom att inte utsätta människor för sådan ekonomisk stress om vi vill ha en framtid med harmoniska vuxna med framtidstro som orkar ta hand om den allt mer åldrande befolkningen! Några tankar från en som ska rösta rödgrönt.

 4. Pingback: Ohly briljerade i utfrågningen även utan frieriet till Åsa « Jöran Fagerlund

 5. Med nuvarande politik så finns risken att Sverige blir som Usa och det är ju inget drömland precis. Lär utav misstagen som begicks i Usa då man röstade in höger politiske George Bush inte bara 1 gång utan 2 gånger. Man får verkligen hoppas att folk vaknar och röstar rödgrönt så att inte samma misstag begås i Sverige som begicks i Usa. Med ökade klyftor kommer också ökad kriminalitet. Hur länge kommer det dröja innan det blir som i Usa att man inte kan släppa ut sina barn utan att oroa sig? Hur länge kommer Universiteten i Sverige vara avgifts fria? Hur länge kommer sjukvården vara tillgänglig för alla utan att man behöver skaffa en sjukförsäkring som kostar pengar? I Usa betalar en familj på 3 personer mellan 800-1200 dollar i månaden för ”health insurance”. Att ha barn på daghem eller hos dagmamma kostar mellan 25-60 dollar per dag. Det finns mycket att välja på men allt har ett pris!! Listan utav allt som vi Svenskar tar förgivet kan göras lång. Jag har röstat rödgrönt för mig och mina med människor.

 6. I slutänden handlar dock politiken mest om hur man finansierar en bra stabil framtidssäker välfärd. Är det med världens högsta skatter?
  Eller är det med ett växande företagande där fler människor jobbar och betalar skatt? Med företag som går med vinst och betalar skatt? I ett land där företag startas?

  Statliga jobb i all ära men alla inser att utan den privata tillväxten kommer vår välfärd urholka sig själv så som den var på väg att göra innan det blev regeringsskifte. En arbetslös som går till ett jobb i den privata sektorn och betalar skatt är alltid en enorm vinst för Sverige. Och människor som har mer pengar kvar sätter fart på hjulen. Men vissa vill visst i stället slå på bromsen och låta Sverige fortsätta raset i välfärdsligan.

 7. ”En arbetslös som går till ett jobb i den privata sektorn och betalar skatt är alltid en enorm vinst för Sverige.”

  En arbetslös som går till jobb oavsett privat eller offentlig sektor skall det förstås vara. Båda behövs.

  Men det spelar en stor roll när en arbetslös går till skattefinansierade välfärdsjobb att det då är offentligt ägd verksamhet och inte privatägt. Det senare kostar samhället mycket mer då skattemedel går till vinster försvinner ut ur landet och möjlighet till insyn i verksamheten är kraftigt begränsad.

Kommentera