Alliansen nobbade Miljöpartiet

Alliansen erbjöd aldrig Miljöpartiet att sitta med i en blågrön regering. De har medvetet valt bort att försöka bilda en majoritetsregering. Det framkom vid en presskonferens som Miljöpartiet höll tidigare idag. Självklart var inte MP heller beredda att bli ett passivt stödparti till regeringen. Ett sådant erbjudande är närmast att betrakta som en förolämpning. MP skulle då få nöjet att då och då  rädda en regering som samtidigt bygger ny kärnkraft, saknar trovärdig klimatpolitiken och slår sönder den svenska välfärden. Det är inte mycket till erbjudande.

Alliansen har nu valt att försöka regera i minoritet. Det öppnar för att Sverigedemokraterna förr eller senare kommer att få inflytande över politiken. Att Miljöpartiet vill förhindra att SD får inflytande över flyktingpolitiken är i det läget begripligt. Det finns en bra rödgrön position inom flyktingpolitiken, om regeringen vill kan de närma sig den för att stänga ute SD på området.

läs mer: SvD, Aftonbladet, DN, Expressen, Expressenekot, GP och Sydsvenskan.

Jag tycker att en sittande regering alltid bör avgå efter ett val och att en ny regerings stöd ska provas av riksdagen efter valet. Det tyckte för övrigt även för statsminister Fredrik Reinfeldt tills han själv blev statsminister. Därför skulle jag inte ha något emot om mandatperioden börjades med ett misstroendevotum. Men kommer det inte nu så lär det komma senare under mandatperioden.

13 reaktion på “Alliansen nobbade Miljöpartiet

 1. Rätta mig om jag har fel Jonas, men för ett misstroendevotum skall gå igenom krävs väl att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen? Med andra ord, för att detta skall lyckas krävs det att minst 18 borgliga eller SD ledamöter stöder motionen, inte sant? Jag svårt att föreställa mig varför någon borgerlig eller SD ledamot skulle villa rösta med de rödgröna i detta fall. Men jag kanske har missuppfattat något.

 2. Kanske det är begripligt att MP kastar sig handlöst ut för att rädda flyktingpolitiken, men oerhört oöverlagt tycker jag. Jag tolkar det istället som att MP stödjer regeringen och att det därför förhindrar ett omval eller en misstroendeförklaring. Det skulle varit lättare att bringa kaos i riksadagen utan att MP går in ooch ”offrar” sig och därmed lättare att få till stånd ett omval eller en misstroendeförklaring.

 3. Men Jonas, ett misstroendevotum kräver väl som Marcus mycket riktigt påpekar framför allt SD ledamöter stöder motionen? Hur sannolikt är det och ärligt talat, hur mycket man än avskyr högerpolitik, hur skulle det kännas att fälla en regering med hjälp av ett högerextremt parti? Känns det verkligen moraliskt okej eller ska man som opposition bara köra på det och helt enkelt ta det som det kommer och skita i ifall SD stödjer den eller inte? Bara hoppas och i sådana fall, rätt osannolikt bara låtsat som det regnar och att man inte visste att SD skulle stödja den? Hur som helst så kvarstår faktum. Man är beredd att fälla en regering med hjälp av SD. För mig känns faktiskt den tanken knappast speciellt lustfylld, hur mycket jag än hatar högerpolitik…

  • Marcus och Johannes,
   Jag tycker att det är en principfråga att man ska veta på vilken majoritet en regering stöder sig. Jag håller med om att det är sannolikt att SD kommer att rädda en Alliansregering. Men låt dem göra det och visa att de är ett borgerligt stödparti som därmed stöder en politik som slår mot arbetslösa och sjuka. Då blir läget lite klarare,

   mvh

   Jonas

 4. Att det nu skulle ha formaliserats ett samarbete kort efter ett val där Miljöpartiet ingått (…och såvitt jag förstår fortfarande ingår) i det rödgröna samarbetet, skulle givetvis varit helt omöjligt för båda parter givet att man vill ha ”hedern i behåll”.

  Dock tror jag inte att det är en alldeles vild gissning att det i den praktiska politiken kommer att bli ett samarbete mellan Alliansen och miljöpartiet. Den rödgröna samarbetet är just nu kraftigt skadeskjutet, vilket framgick av att Peter Eriksson, vid dagens presskonferens, uttryckte sig, milt sagt, ”luddigt” om den rödgröna fortsättningen. Miljöpartiet kan nog såsmåningom, när val och valrörelse fallit i glömska, få ”ganska bra betalt” för att stödja Alliansen i diverse frågor. Hur formaliserat detta blir är förståss en öppen fråga men att det blir samarbete är ändå högst sannolikt.

 5. Har svårt att tro att MP skulle sälja sig till alliansen om de inte fick bra betalt, och den enda klara betalningen i dagsläget som skulle lösa detta vore kärnkraften. Men jag tror varken att alliansen eller MP kommer göra några större lappkast i frågan. Därutöver finns en hel del valfrågor som MP vunnit röster på som jag har svårt att tro de skulle överge utan eftertanke.

 6. Pingback: Det blev en minoritetsregering

 7. Pingback: Otippade vinnare

 8. Pingback: Sverige – ett Lydrike under Tyskland | Nemokrati

 9. Pingback: En eftervalsanalys av mina förutsägelser om valet! « Sverige är inte världens navel!

 10. Tror nog att MP är ansvarsfullare än att de tar varje chans till att skapa kaos med stöd av SD. Om de inte är det kommer de nog straffas hårt av både media och väljare.

  Det viktiga i dagens utspel är att Miljöpartiet planerar att samarbeta med regeringen i en mängd frågor. De har med andra ord kommit över sina barnsliga utbrott över att Wetterstrand inte fick bli minister i en SVMP-regering. De säger också att de beslutat det på egen hand utan att konsultera S vilket i praktiken innebär att det rödgröna samarbetet är historia.

  En del av de frågor där MP inte ger stöd, som kärnkraften och nödvändig infrastruktur, kan troligtvis S hjälpa till med. Budgeten som inkluderar mängder av viktiga frågor behöver ingen positiv majoritet. Ett fåtal frågor får kanske vänta till efter nästa val när majoriteten förhoppningsvis är återställd.

 11. Mp:s förhandlingsbud så här i inledningen verkar vara ministerposter.
  Ab:
  vår uppfattning är det inte finns något gemensamt erbjudande om en koalitionsregering, säger Peter Eriksson.

  Men att Miljöpartiet kommer att stödja en kommande alliansregering, utan att få ministerposter är otänkbart, enligt spårkören.

  Det är ett helt annat tonläge än när Wetterstrand smällde igen dörren till alliansen direkt efter valet, det fanns inte en chans att de skulle stödja högerregeringen. Den dörren har nu öppnats rejält på glänt nu. Vad de i slutändan kan tänka sig att gå med på är svårt att veta.

  – Miljöpartiet är stöddiga och otrevliga. De smäller i dörrar och ljuger.
  Ordförande Persson

 12. Jag undrar över hur många väljare som röstade på Mp som känner sig grundlurade idag och ångrar sig. De röstade för en Rödgrön regering, inte på Alliansen. Nu riskerar Mp en svekdebatt precis som centerpartiet om energiuppgörelsen.

Kommentera