124 miljoner i privata vinster från skola och vård i Västerbotten

Vänsterpartiet har räknat ut hur mycket av våra skattepengar i Västerbotten som är avsedda för skola, vård och omsorg som istället går till privata vinster. För att beräkna hur de privata vinsterna inom skola, vård och omsorg ser ut i länet har vi använt oss av siffror från SCB. Under 2007 bedrevs 6 % av skola vård och omsorg i Västerbotten i privat regi, rikssnittet är 9 %. De 6 % av välfärdsverksamhet i Västerbotten som finansieras offentligt men drivs i privat regi gick med en vinst på 124 miljoner kronor. Om de pengarna hade använts i vården hade det motsvarat 276 sjuksköterskor eller ungefär lika många lärare i skolan. De privata vinsterna utarmar vår utbildning och vård.

Sedan 2007, det senaste åren med tilgänglig statistik, så har de privata vinsterna ökat ytterligare. Ofta görs de av stora bolag som inte sällan har sina huvudkontor utanför Sverige av skatteskäl. För oss i Västerpartiet är det enkelt. Vi vill anställa mer personal i skolan och vården istället för att våra skattepengar ska gå till vinster i skol- och vårdbolag.

3 reaktion på “124 miljoner i privata vinster från skola och vård i Västerbotten

 1. Jag tycker nog din syn på vinst är något naiv. Det enda intressanta är vad det kostar att driva en verksamhet, skola eller vård gör det samma, med väldefineirade kvalitetskrav. Om nu privat alternativ kan göra detta till en lägre kostnad vari består då problemet? Det blir ju inte ett öre mer över till vänsterns välfärd.

  Vänstern lever också i vanföreställningen att vinsten som sådan är skadlig. Men har man då funderat på vad vinster (…och då allmänt sett vinster från näringsverksamhet som bedrivs i enskild regi)? Jo vinsten används antingen till investeringar i den egna verksamheten eller också delas den ut till ägarna.

  Och vilka är då ägarna? Ja, en av de största ägargrupperna utgörs av pensionsfonder och pensionsstiftelser, allstå på sikt till dina, mina och våra kompisars pensioner. Bland andra typer av stiftelser finner vi en ägargigant nämligen Wallenbergstiftelserna. Vad används avkastningen från dessa stiftelser till? Gåslever och slottsviner till familjen Wallenberg kanske? Nej, till vetenskaplig forskning!

  Sedan finns det visst många enskilda ägare, från alla oss småsparare i aktiefonder, till de verkligt rika. Huvuddelen av avkastningen här används nog ganska säkert till nyttigheter av olika slag. Nya (…och miljövänligare bilar) bilar eller renoverade kök för oss småsparare eller till investeringar i nya (…ochg framtidsinriktade verksamheter) för de som har mer att investera. Det finns förvisso en lyxkonsumtion som säkert både du och jag tycker är frosseri men på det stora hela är den nog ganska marginell.

  När man hör er vänsterpartister argumentera är det som att vinsterna bara försvinner från ekonomin och hamnar i nåt sorts kassaval á la Joakim von Anka. Sanningen är att vinsterna används i ekonomin och tar man bort dem blir det genast hål att fylla. Ett samhälles resurser är alltid begränsade och hittills har ingen, såvitt jag vet, lyckats trolla bort detta faktum med knäna.

 2. Nu är det nog allt allianspartisten som är en smula naiv. Ett vinstdrivande företag har en enda skyldighet: att leverera vinst till sina investerare. Om det krävs kvalité på servicen för att uppnå högsta möjliga vinst, jag då ser företaget i fråga till att producera med kvalité, men det är inte kvalitén och utbudet huvudsyftet med verksamheten. Huvudsyftet förblir att gå med så mycket vinst som bara möjligt. Och däri består problemet du söker. Vård och skola, och en rad andra verksamheter som är livsviktiga för oss alla, bör bedrivas med huvudsyftet att leverera högsta möjliga kvalité till allmänheten. Det är inte det samma som att leverera högsta möjliga vinst till ägarna, oavsett vem ägarna råkar vara.

 3. Har sett Uppdrag granskning på samma tema nu på kvällen. Hur kunde politiker och väljare vara så naiva att de trodde allt skulle bli bättre och att allt skulle sköta sig självt utan reell övervakning kring betygsfuskande och skolpengar som går till bonusar och vinstuttag till personal och ägare både i Sverige och i skatteparadis? Var det inte förutsägbart Björklund, Wetterstrand och Bodström? Hur fasicken kan Bodström sätta sig i Pysslingens styrelse och sen neka att svara på frågor kring det? En lektor på Handelshögskolan vittnade om hur alla hans elever numera har högsta betyg från gymnasiet men många av dem hade riktigt taskiga kunskaper/förmågor. Han kunde också spåra fusket till friskolorna genom att kolla gamla tester från grundskolan. Tack för såna whistle-blowers!

  Dessutom visade man i programmet hur skolan blivit än mer segregerad på grund av skolpengen än den sannolikt skulle ha varit utan densamma. Var inte det också förutsägbart? Snart kommer nog EU-kontrollanter hit och talar om hur vi flata vi är på detta område. Risk också att vi skämmer ut oss i kapitalistländer som USA som inte vågat gå så långt som sossar och borgare i Sverige gjort.

  P.S. Inte för att jag tror friskolorna är ens huvudorsaken till allt sämre resultat i skolan men med nymodigheten fanns uppenbara problem redan från start och att dessa inte togs på allvar gör en rätt fundersam. Vågar man tro på Borg och andra som säger att Sverige är så välskött? Kan vi inom kort bli lika fattiga som Island och Lettland på grund av naiva politiker och godtrogna medborgare?

Kommentera