Väl svarat av Ohly

Att bli utfrågad av ekots Monika Saarinen och Tomas Ramberg är nog något som de flesta politiker ser fram emot med blandade känslor inklusive viss bävan. Det är proffsigt, skarpt, snabbt och kritiskt. Det är svårt att slingra sig ur deras tydliga frågor för den som inte ger svar.

Jag har precis lyssnat på Lars Ohly som grillades i ekots utfrågning av partiledarna. Det klarade han galant med kvicka raka svar. Två saker tycker jag särskilt bra om. Han svarade verkligen på frågorna till skillnad från några partiledare som istället har gått in i märkliga resonemang. Lars Ohly höll dessutom en bra balans mellan att vara lojal med det rödgröna projektet och samtidigt klargöra att Vänsterpartiet är radikalare och vill mer.

Jag höll med om nästan allt som Ohly sa. Särskilt stark tycker jag att han var i sin kritik av privata vinster i offentlig sektor. Möjligen skulle han ha varit ännu mer offensiv i frågan om att satsa mer av det ekonomiska utrymmet för att bekämpa arbetslösheten. Kritiken mot Anders Borg som negligerar massarbetslösheten var klockren. Men det säger något om det politiska klimatet i svensk ekonomisk debatt när Konjunkturinstitutet är diskussionens vänsterytter.

läs mer i DN

2 reaktion på “Väl svarat av Ohly

  1. Lyssnar nu på ring-p1-varianten av utfrågningen. Jag gillar både vad jag hör och på själva partiledaren. Tyvärr tror jag inte så många av dem som i stora drag sympatiserar med vp också väljer partiet i valet hur bra Ohly än uttalar sig. Förmodligen måste han i handling (i en regering) visa att han är en person som kan kompromissa och vara konstruktiv för hela Sverige men ändå bibehålla sitt partis grundvärderingar. Det blir svårt att lyckas om förutsättningarna verkligen är sådana.

  2. Spelar ingen roll. Efter valet kommer både Ohly och Sahlin att avgå. Det intressanta nu är vilka personer som kommer att ta över ledningen i (v) respektive (s). Efter åtta år med Reinfeldt borde de rödgröna (om man nu överlever årets valnederlaget som allians) ha guldläge att ta över makten 2014. Men frågan är vilka som står redo att axla ansvaret. Rekryteringsproblemen förefaller stora i alla partier.

    Jag hoppas på Jonas Sjöstedt för (v) men har ingen aning om vem som kan ta över i (s). Östros är inte populär, Wallström vill inte, Baylan är ett dåligt skämt. Kanske blir det icke-politikern Bodström som blir nästa rödgröna statsminister???

Kommentera