Tomma tunnor om Afghanistan

Det rödgröna beskedet om att svensk trupp ska lämna Afghanistan var både klok sakpolitik och viktigt för att det ger besked till väljarna. Reaktionerna på beslutet är de väntade överorden från borgerliga politiker och ledarsidor. Men det är intressant att se att även på den borgerliga sidan finns det allt fler som inser att den militära strategin har blivit en återvändsgränd. För ovanlighetens skull nickade jag instämmande när jag läste DNs ledare i morse.

Men de som kritiserar den rödgröna strategin har svårt att få ihop argumenten. De rödgröna har faktiskt en strategi för Afghanistanpolitiken något som vår nuvarande regering egentligen aldrig har haft. De har bara hängt amerikanerna i svansen. Det blir tydligt när Carl Bildt intervjuas i frågan. Att tala om att Sverige tappar inflytande när vi kallar hem våra soldater blir en aning patetiskt när Sverige aldrig har haft några egna synpunkter på hur den internationella militära operationen hanteras. Ett exempel är att Sverige har legat lågt när de amerikanska styrkorna har bombat civila mål. Påståendet att våra soldater ska hamna under attack för att de ska lämna landet framstår också som mer än lovligt skruvat. Om det finns något samband så är det snarare omvänt.

läs mer i DN, Aftonbladet och Expressen

2 reaktion på “Tomma tunnor om Afghanistan

  1. Du har resonerat klokt hela tiden och därmed verkat för att dag för dag under några år x tusen svenskar (också långt in i borgerligheten) glidit från sin tilltro till militär lösning. Nu sviktar ju även borgerliga ledarskribenter och ledande personer inom högern. Om valet bara handlade om denna fråga hade vp fått uppåt 80 % av rösterna.

  2. Pingback: Utfrågad om en kärnvapenfri värld av IKFF och Fredsam « Jöran Fagerlund

Kommentera