Steget efter i sista kurvan

Dagens opionionsmätning från DN och Synovate bekräftar bilden. De borgerliga leder med ett par procent och socialdemokraterna har historiskt låga siffror. Moderaterna är största parti. I förra mätningen avvek Synovate och gav S och de rödgröna bättre siffror. Denna gång stämmer siffrorna bättre med de andra instituten. Alliansen leder, så ser det ut. Men många väljare, runt en femtedel, har inte bestämt sig än. Kan Socialdemokraterna hämta tillbaks gamla sympatisörer när det väl gäller? det ser ut att avgöra valet.

Den ena av två goda nyheter i mätningen är att rasisterna i SD är kvar under spärren. Men det är alldeles för tidigt att räkna bort dem. I många andra mätningar är de över. Den andra goda nyheten är att Vänsterpartiet klättrar även i denna mätning. Man kan börja se en svag uppåtgående trend för V i flera institut. Ett valresultat en bit över det i valet 2006 är nog inom räckhåll. Men, i ärlighetens namn, i detta politiska läge och med S svaga siffror så borde vänsterns siffror vara betydligt starkare.

Snart tre veckor kvar och Alliansen leder och har en fördel. De är steget före i kurvan före upploppet. Innebär det att de vinner? Det är långt ifrån klart. Skillnaden är så liten mellan blocken att de rödgröna kan komma ikapp och gå förbi. Det är viktigt att sätta fokus på rätt frågor, välfärden, jobben och miljön. På det som avgör folks vardag och som de borgerliga inte hade några svar på igår i sitt valmanifest.

Läs mer i DN, DN, Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan.

3 reaktion på “Steget efter i sista kurvan

  1. Pingback: Vänsterpartiet viker ner sig

  2. Jag tror att den enda chansen att vinna på upploppet är att alliansen vurpar ungefär som Baumgartl (eller var det Malinowski) gjorde på 3000 m-hinderfinalen i Montreal-OS 1976 då en totalt slutkörd Anders Gärderud som gett allt i drygt 8 minuter rättvist vann guldet. Alliansen leder inte i första hand på att de har ”bästa åsikterna/buden” utan på att de har klart störst förtroende på något sätt som intet ska utredas här. Detta drömläge kan bara rubbas genom att de själva gör bort sig/vurpar.

  3. Vet vi varför de flesta väljare tycks vilja se mer av den politik som drivits de senaste fyra åren? Jag förstår uppriktigt sagt inte varför alliansen har så bra stöd. Vad är det vi inte ser?

Kommentera