Skattepengar till utbildning – inte privata vinster

På dagens DN-Debatt skriver Lars Ohly och Rosanna Dinamarca en viktig text om hur stora företag tjänar pengar på svenska skolor. Vinsterna är höga när riskkapitalbolag och andra företag kan plocka russinen ur kakan. En stor del av de pengar som skulle ha gått till utbildning av våra barn och unga omvandlas till privata vinster. Särskilt slående tycker jag det är att vi i Sverige därmed tillåter något som våra nordiska grannländer har satt stopp för.

Många har nog bilden av att ”friskolor” främst handlar om kooperativ, alternativ pedagogik och idealister med visioner för våra barn. Faktum är att en allt större del av privatskolorna handlar om stora bolag med ett enda motiv – vinst. Självklart utarmar det utbildningen, självklart skulle det bli bättre om alla pengarna gick till skolans verksamhet.

Det finns många bra argument mot privatskolor. Det handlar om social uppdelning, att kommunernas skolor utarmas och att kunna ge en likvärdig utbildning till alla. Ändå är det bra att just profiterandet lyfts fram.

Vänsterpartiet har flera konkreta förslag om hur profiterandet på skolan ska upphöra. Till det skulle jag vilja se att kommunerna har en verklig vetorätt när nya privata skolor etableras. De får idag ”ta det som blir över” när privatskolorna har plockat det de vill ha. Dessutom bör skolor på religiös grund inte vara tillåtna.

Med en ny borgerlig regering kommer den svenska skolan att att slås sönder och styckas upp ännu mer. Fler delar kommer att lämnas till de privata profitjägarna. Samma utveckling kommer att ske i vården. Med en rödgrön regering finns en chans att vända utvecklingen. Denna fråga är oändligt mycket viktigare för svensk skola än de ogenomtänkta och grumliga utspel om slöjor i skolan som vår utbildningminister har ägnat sig åt de senaste dagarna.

För någon dag sedan skrev Lärarförbundets ordförande på DN-Debatt om att blocken borde komma överens i viktiga skolfrågor som betygen för att skolan ska få arbetsro. I det är jag överens. Det blir lite löjligt när blocken bråkar om ifall betyg ska ges från årskurs sex eller sju. Även om gymnasieskolans utformning borde blocken kunna komma överens. Men i frågan om  privatskolor som tar pengar från utbildningen till sina egna vinster finns ingen kompromiss. Det måste bort.

se även GP, DN och SvD.

9 reaktion på “Skattepengar till utbildning – inte privata vinster

 1. Tyvärr tar ni V-partister som vanligt ansatsen att privata vinster är onda och att det bara kan finnas 100% illvilja bakom alla dessa företag som tar ut vinster. Ett mer nyanserat sätt att se på vinstuttagen är att det kan finnas ett antal bolag som utnyttjar situationen och att det bör ses över vilka vinster som tas ut och hur verksamheterna bedrivs. Ett rimlig reflektion att göra, om man inte tror att allt privat är onskefullt och allt offentligt är fantastiskt, är att om dessa skolor kan bedrivas med nöjda lärare, elever, föräldrar och utbildningsresultat så kan den kommunala verksamheten har något att lära av privatskolor. Det betyder också att det finns möjlighet att sänka kostnaden för oss skattebetalare genom att istället dra in på bidragen till skolorna som kan göra större vinster, men ändå behålla en hög nivå i utbildningen.

  Jag påstår inte att alla friskolor och företag bakom dem är exemplariska, men jag är övertygad om att det också finns ett antal mycket bra exempel på fungerande verksamheter som är bra för alla inblandade. Om vi vill engagera duktiga entreprenörer och företagare och använda deras kompetens i ett uppbyggande av en skola av världsklass måste vi också ge dem vissa incitament till att investera i svenska skolan.

 2. Pingback: Lasses blogg » Misslyckad privatisering dyr för skattebetalarna

 3. Tjodolf:

  Vänsterpartiet är inte kritiska till privatiseringar inom skolan för att det är roligt, utan för att det finns baktanke med det. Det är helt absurt att det överhuvudtaget är accepterat att skolor ska drivas som aktiebolag där elever kan sållas ut och in med samhällets goda omsorg. Vilken vinstdriven privatskola vill ta emot elever med handikapp som gör verksamheten dyrare och vinsten mindre?

  Sen fattar jag inte att Sjöstedt har en dubbel måttstock när det privatskolor. Varför ska inte religiösa skolor tillåtas när vinstdrivande skolor ska få göra det? De utgör exakt samma hot mot den kommunala skolan som de religiösa gör. Sen blir också löjligt av Lärarförbundet att prata om betyg och arbetsro när rätten till en bra utbildning håller på att avvecklas steg för steg.

 4. Pingback: Vårdslös hantering av skattepengar inte samma sak som valfrihet « Storstad

 5. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-09

 6. Den enda baktanke som vi kan vara helt säkra finns med V-partiets motstånd mot privata skolor är att de är emot all form av privatisering, oavsett verksamhet. Eftersom de är så konsekvent mot allt som är privat är trovärdigheten låg när man försöker föra fram argument mot specifika privatiserade branscher.

  Notera att jag kan instämma i att det är lämpligt att se över skolbranschen, men det betyder inte att allt som drivs privat och med möjlighet till vinst för ägarna måste vara av ondo. Det brukar ligga i varje sunt företags intresse att ha nöjda kunder för att skapa en långsiktig och hållbar verksamhet och även vinst. För att uppnå det i skolan måste de ha en ambition om att tillhandahålla en hög kvalite på utbildningen och få nöjda elever och lärare. Om de har möjlighet att lyckas med detta och samtidigt göra det till en lägre kostnad än kommunala verksamheter finns det en möjlighet för samhället att ta del av den uppsidan genom att kostnadsbespara genom betala ut mindre bidrag framöver och samtidigt ta del av nöjda och välutbildade elever i samhället.

  Det jag har svårt för är den ensidiga synen på att allt som drivs privat är av ondo. Synen på att människan som individ inte kan kombinera ett sunt privat intresse (alltså en rimligt god lön eller företagsvinst för väl genomfört arbete) med en allmän omtanke om medmänniskorna och sina kunder och det ansvar man har inom sin verksamhet.

 7. ”är är att de är emot all form av privatisering”

  Nej, det är nonsens och sedvanligt framförande av halmgubbe från höger håll.

 8. Pingback: Vårdslös hantering av skattepengar är inte samma sak som valfrihet

Kommentera