Reinfeldt har inget att erbjuda Västerbotten

I dagens VK intervjuas statsminister Reinfeldt av Bertholof Brännström. Den fullständiga intervjun finns bara i papperstidningen. Tyvärr har Reinfeldt svarat på de flesta frågorna per mejl. Det gör att man nog kan misstänka att det är någon medarbetare som har skrivit utkast till svaren. Trots att den som har svarat har haft tid på sig är flera av svaren minst sagt vaga. Det stämmer väl in på det som ser ut att vara moderaternas strategi. Reinfeldt ska flyta lite ovanpå och verka statsmannamässig, inte i onödan ge sig in i sakpolitiken.

Man kan konstatera att Reinfeldt inte har mycket att erbjuda Västerbotten. Här finns inget löfte om att bygga Norrbotniabanan, inga åtgärder för att vindkraftens vinster ska hamna i länet eller att reglerna för vindkraftskooperativ ska bli bättre. Inte heller ges det något besked i regionfrågan. Han glider på frågan om uranbrytning och i praktiken håller han dörren öppen för att bryta uran i Sverige och Västerbotten.

Några märkligheter finns också bland de svar som garanterat kommer från Reinfeldt själv. När statsministern ska förklara att moderaterna har så lite stöd i Västerbotten verkar det som om han tror att folk flyr länet av politiska skäl.”Den som har känt sig obekväm med detta har sökt sig därifrån. Massor av människor har flyttat hit till Stockholm och blivit moderater.” Vår tids politiska internflyktingar?

Hur ska då stödet för moderaterna öka i norr? Reinfeldts svar är att: ”Den gamla strukturen på många håll i Norrland av stor offentlig sektor och stora industrier, ersätts nu av allt fler småföretagare. I den miljön kan jag vinna större förtroende”. Hopps. När den offentliga sektorn slås sönder med privatiseringar och den norrländska industrin utarmas med moderat styre så får var och en klara sig själv och bli småföretagare. Då ska vi bli moderater. Jag är inte säker på att det budskapet lyfter moderaterna i norr.

Som helhet bekräftar intervjun bilden av att moderaterna är ett parti som struntar i Norrland.

En reaktion på “Reinfeldt har inget att erbjuda Västerbotten

Kommentera