Regeringens svarta miljöbokslut

SNF, Sveriges i särklass största miljöorganisation, har granskat miljöpolitiken för såväl regering som opposition under den gångna mandatperioden. På DN-Debatt presenterar de det dystra resultatet för Alliansen. Svensk miljöpolitik har inte gått framåt – den har gått bakåt under deras regeringsperiod. Alliansen är på väg att förskingra Sveriges förtroende i klimatfrågan och tar beslut som aktivt ökar övergödningen av Östersjön, det är bara några exempel. Ljuspunkterna är få.

Den rödgröna oppositionen får mycket bättre betyg och som väntat ligger V och MP i topp i miljöfrågorna även om en del saker kan bli bättre även hos oss.

Inför nästa mandatperiod ser det ännu värre ut med Alliansens politik. Nu orkar de knappt låtsas att de har en bra miljöpolitik. Alliansen säger nej till avgörande investeringar som skulle kunna få ner utsläppen av växthusgaser. Dit hör nya järnvägsprojekt, bidrag för att energisanera flerfamiljshus, bättre regler för vindkraft och satsningar på kollektivtrafik. De har mycket lägre mål för att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige. Med Alliansen kommer Sverige att hamna ännu mer på efterkälken internationellt i miljöarbetet. Det är trist att se ett positivt arv efter tidigare regeringar förskingras.

Allra värst är allianspartiernas oansvariga opportunism i frågorna om CO2-skatter. De bedriver rena skrämselkampanjer mot höjd bensinskatt och kilometerskatt utan att lägga några egna förslag. Det samtidigt som många av dem vet att kombinationen av skatter som styr och gröna investeringar är det enda som rår på de ökande utsläppen från trafiken. Istället för att vara med och utveckla förslagen så försöker de skrämma väljarna med överdrifter och ibland rena felaktigheter. Det är en ren och rå populism som sätter några billiga poäng i debatten före klimatet och miljön. Det bådar inte gått för den miljöpolitik vi skulle få med fyra nya år med Alliansen.

6 reaktion på “Regeringens svarta miljöbokslut

 1. Hos mig går inte Östros riktigt hem trots att han verkar påläst och är kunnig. Svårt att sätta fingret på orsaken, jag vill gilla honom men förmår inte.

  Pär Nuder ansågs ju vara Perssons gosse och när Sahlin tog över petade hon den gamle rivalen. Förståeligt men troligen ett misstag då s har så blekt lag i detta val. Nuder var ändå (blev på slutet) en rätt verbalt/retoriskt färgstark person. Troligen hade han lockat över några manliga väljare som gillar tydlighet kring både privata och offentliga finanser och som sägs fly s i detta val.

 2. Pingback: Finska är vackert « Jöran Fagerlund

 3. Pingback: När tänker Centern protestera? « Jakob Lundgren

  • Hej Eric,
   De rödgröna kompenserar alla arbetsresor genom ökat avdrag på skatten.
   Vänsterpartiet arbetar med förslag om sänkt fordonsskatt i glesbygd eftersom beroendet av bilen är större där, men det är ännu inte ett rödgrönt förslag. Vänsterpartiet i Västerbotten kan tänka sig differentierad besninskatt med lägre pris vid pumpen i Norrlands inland.
   För en normalbilist innebär den rödgröna prishöjningen en 50-lapp i månaden. Bara den sänkta A-kasseavgiften som de rödgröna inför innebär att denna höjning kompenseras mångfalt för de felsta LO-medlemmar,

   mvh

   Jonas

Kommentera