Rättvisa för pensionärerna

Vid gårdagens torgmöte i Skellefteå tog jag upp det rödgröna vallöftet att sänka pensionärers skatt så att den inte blir högre än för arbetande. För det fick jag både en spontan applåd och en ledarkommentar i Norran. Invändningarna i Norran är de väntade, det handlar om arbetslinjen. När skatten är lägre för dem som har arbete så ska fler arbeta, så ser den enkla borgerliga logiken ut. Men den är lite för enkel.

Pension är sparad lön. Därför bör den också beskattas som lön. Det handlar om rättvisa. Jag tror inte heller på logiken bakom arbetslinjen. Folk arbetar inte mer för att de blir fattiga. Huvudproblemet är att det finns för få lediga arbeten.  Om inte annat så har vår regerings politik de senaste åren bevisat det. Arbetslinjen ger klassklyftor och otrygghet för dem som inte tar sig in på arbetsmarknaden, inte fler arbetstillfällen.

Inte heller tror jag att det är givet att alla som har arbete och tjänar bra arbetar mer för att de får lägre skatt. Jag tror att många vill arbeta mindre, inte mer. Sänks skatten kan man göra det och då fungerar arbetslinjen precis tvärtom mot vad som var tänkt.

Men tillbaks till de äldre. Stora grupper av pensionärer har mycket låga pensioner. Inte minst gäller det många äldre kvinnor. Det är kvinnor som nu betalar priset av att ha tagit hand om barn och hem medan männen arbetade och fick en bättre pension. Det är en grupp som sällan höjer rösten och protesterar. Många av dessa äldre lever med mycket små marginaler. Idag har de högre skatt än arbetande. Dessutom får de nu sänkt pension på grund av vårt orimliga pensionssystem samtidigt som priserna stiger.

Vi rödgröna har en politik som förbättrar villkoren för dessa äldre. Med våra förslag får de sänkt skatt och höjt bostadstillägg, något som direkt går till dem med lägst inkomster.

I Vänsterpartiet har vi fler förslag. Vi vill införa en maxkostnad för hemtjänst på 100 kronor per timme i hela landet. Idag varierar kostnaden för hemtjänst starkt mellan olika kommuner. Vi vill också att pensionssystemet görs om. Vi var aldrig anhängare av detta nya pensionssystem och nu när pensionerna faller med börskurserna så besannas våra farhågor. Vi vet att vi inte har de andra partierna med oss på denna punkt, inte än. Men vi kommer att fortsätta att driva frågan.

13 reaktion på “Rättvisa för pensionärerna

 1. Och här bör nämnas att pensionerna kommer att sänkas både 2011 och 2012. Så de där som har omkring 6-8.000 i pension före skatt, får det inte fett.
  Men visst, har man den dåliga smaken att bli gammal och utsliten, då får man förstås skylla sig själv- enligt moderaterna och medbröder i roffarregeringen. Så var det på 1800-talet också.

 2. Ja det är ett elände att pensinärena har det sâ d^lig.Pensinärerna har jobbat och slitet i mânga âr av sitt liv.Kvinnorna som hav arit hemma och tagit hand om barn och familj fâr det värst.Men hemarbetet kan ocksâ vara slitsamt och borde värderas mycket högre.
  Precis som du skriver är pensionen sparade pengar men tyvärr pâ fel ställe.Sâ sänkta börskurser är lika med sänkta pensioner.Ja pensionärer borde ju självklart inte betala högre skatt än arbetare.Men det kommer att ändras under kommande mandatperiod .Jag tror pâ en rödgrön seger i valet den 19 september

 3. Intressant att vissa skyller dåliga pensioner på Alliansen,de röda har styrt Sverige 65 av de senaste 78 åren…..

 4. Försöker Alexander låtsas som om moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna inte var med på pensionsöverenskommelsen som ligger till grund för dagens pensionssystem?

 5. Min mor är 90 och ligger sen knappt ett år på ett äldreboende i södra Sthlm. För rummet betalar hon drygt 5000 kr per månad, för hjälpen (hon kan bara sitta och ligga numera) ca 3000 och för maten ungefär lika mycket. Totalt ca 12000 kr per månad. Hon får ut totalt 8000 från F-kassan och AMF, inga andra intäkter. Det finns en regel som säger att hon har rätt att få ha kvar 3000 kr per månad när allt det nämnda är betalt och den regeln har tillämpats. Trots att jag är rödgrön måste jag säga att det funkar rätt bra i hennes fall. Hon har pengar till frisör, kläder, medicin etc etc. Rimligt, nästan generöst. Dessa regler torde ha instiftats av s men alliansen kör vidare på dem för de har väl regerat i denna stad länge. Jag är som son tacksam också för den goda vård som morsan får av samhället och jag vet att hon själv är nöjd också. Detta nämnt bara som den enda bild av verkligheten på området som jag känner till. Man talar om pensionärer som om de vore en enhetlig grupp. De som har hög pension får nog betala mer eller allt på sluttampen men får glädja sig åt att de tidigare har haft det bra (bättre) från den dag de slutade jobba.

  När man debatterar pension/medicin/sjukvård/boenden så redovisas aldrig kronor och ören vilket ger en debatt i blindo så att säga. Mycket eller lite, bra eller dåligt, brist eller överflöd är relativa begrepp som måste fixeras/synliggöras för att man ska kunna ta ställning.

  • Hej Alexander,
   Fakta är att vänsterpartiet var dte enda parti som sa nej till det nya pensionssystemet. Läsa på först – angripa sedan, kungsregel i politiken.

   Jonas

 6. Jonas

  Det jag menar är att de röda skäller på i princip allt,trots att de haft många mandatperioder på sig att genomföra det de vill….

 7. Om skatten för pensionärer är så dålig,hur kommer det sig att den inte sänktes mer när de rödgröna hade makten?Trots allt har de lägre skatt idag än när oppositionen hade makten.Att de som jobbar har ännu lägre skatt är en annan sak,det gör inte att pensionärer fått högre skatt.

 8. ”självkritik skulle kunna vara på sin plats…”

  Vänsterpartiet var, precis som Jonas skrev senare, inte med på uppgörelsen och behöver inte idka någon självkritik. Det borde däremot de andra partierna göra.
  Dagen vi får höra genuin självkritik yttrad av högern får vi vänta på.

 9. Hej alla!
  När ni prtar om att pensionärerna ska få rättvi skatt menar ni då alla pensionärer? Även de som går på sjukersättning (tidigare förtidspension).
  Om så är fallet hur blir det då för gifta och sammanboende som fick det sämre i oktober 1996. De betraktas som att bägge två uppbär pension och ska då beskattas för det.
  Jag har frågat flera men får inget svar.
  Kan Du ge ett svar på detta?

 10. ”Självkritiken kanske kan gälla världens högsta skatter som gröpar ur pensionärernas ekonomi?”

  Nej, varför skulle den göra det när sänkningen av pensioner 2011 och 2012 är följden av pensionsuppgörelsen där borgarna ingick men inte Vänsterpartiet?

Kommentera