Politikernas trista bloggar

Idag har SvD en intressant liten text om hur få politiker som hanterar sociala medier på ett bra sätt. Jag är helt enig i att att de flesta politikers bloggar är ganska trista. De mest intressanta politiska bloggarna skrivs sällan av kända folkvalda. Ibland blir det väldigt förutsägbart när politiker skriver, som ännu en variant av det centrala utskicket från partikansliet med få reflektion och egna åsikter. Lite ängsligt. När det ska vara mer personligt blir det ofta kommentarer typ ”åt ärtsoppa till lunch, sedan utskottsmöte”. Men kanske kastar jag bara sten i glashus nu…

Vad beror det på? Det finns nog flera orsaker. Politiker lever ofta hektiska liv och har inte den tid att skriva och fundera som det tar att göra en bra blogg. Många folkvalda tillhör en generation som inte har växt upp med internet och det påverkar dem. Allt för många politiker är rädda att inte vara lojala med sitt parti. Kombinationen ger nog det magra resultatet. Dessutom känner många att de måste ha en blogg fast de egentligen inte vill eller hinner. Då ska man nog hellre låta bli.

Sedan är jag inte helt övertygad om att man måste hänga med i sociala medier. Själv struntar jag helt i twitter. Det känns lite för uppskruvat, kortfattat och internt för de som är med i den politiska svängen. Men kanske har jag fel. Jag nöjer mig i alla fall med blogg och Facebook. De flesta väljarna når man inte alls via sociala medier, det är till stor del en generationsfråga. Då får man istället träffa dem på riktigt vid valstugan eller på Coop. Fortfarande är nog lokaltidningens insändarsida viktigare än bloggen.

Apropå bra genomarbetade bloggar, visst har ni lästs Storstads inlägg om vinst i privatskolor? Jäklar vilken bra blogg med tunga genomarbetade inlägg.

Ett annat tips idag är Jens Holm med flera som skriver om djurplågeriet på minkfarmarna i SvD.

12 reaktion på “Politikernas trista bloggar

 1. Jag tycker din blogg är mycket läsvärd. Omväxlande ämnen, levande och ett komplement med tydliga åsikter och ananlyser till SvD och VK som jag annars mer oregelbundet läser på internet. Hoppas du lyckas nå lite högre i ditt parti och att du får chans att påverka genom någon roll i en ev rödgrön regering men det senare ser lite mörkt ut just nu. Jag tror ert lag måste toppa med Maria W nu. Hon kan precis som Mika Kohonen i Storvreta vända jämna matcher. Senast i april var det M K som såg till att Storvreta avsatte den sittande innebandyregeringen AIK i SM-finalen i Globen.

 2. Det finns russin i kakan och jag följer din blogg med spänning.

  Tror på ett lyckat val och jag önskar dig all lycka och framgång i det fortsatta arbetet.

 3. Pingback: Peter Andersson - med rätt att tycka....: Sociala medier, partier och politiker i en omöjlig kombination?

 4. Pingback: Ytterst handlar det om att vara sig själv. « Kent Persson (m) blogg

 5. Håller med om att vissa politikerbloggar lämnar en del kvar att önska, men SvD-artikeln handlade av någon anleding bara om twitter, vars inflytande i det svenska valet är en aning överskattad.

  Och Storstad är en av de bästa bloggarna i Sverige just nu.

 6. Pingback: Tweets that mention Politikernas trista bloggar at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 7. Utan twitter hade jag aldrig hittat den här bloggposten och inte bloggen samt att jag fortfarande hade trott att du var kvar i USA.

  Tack BTW för att du drev en upplyst IT-linje under din tid i EU. Var ung/ointresserad på den tiden så vet inte vad du drev för övriga linjer men gillade starkt vad du gjorde på IT/data-fronten. Du är en av de få som faktiskt hade koll redan då.

  Så även om du tycker twitter är uppskruvat så kanske det är värt att lägga ett öra mot det och tala om att du ställer upp i årets val även där?
  Nu överväger iaf jag att rösta vänster och personrösta på dig. Eller så blir det PP trots allt. Några dagar kvar att bestämma mig på.

 8. Pingback: Mitt svar till Tobias Brandel på Svenska Dagbladet — Blog of Ronnestam

 9. Du har helt rätt om trista politikerbloggar Jonas. Om man inte riktigt känner att man orkar – bättre att låta bli. Det finns redan ett informationsöverflöd på internet. Din är en sällsynt pärla!

Kommentera