På väg mot Värmland

Sitter på tåget mot Karlstad. Det här blir min enda längre räd utanför Västerbotten under valrörelsen. Idag blir det valmöten i Karlstad, imorgon Falun och på lördag Linköping. Sedan bär det av hem till Västerbotten igen. Har du vägarna förbi Karlstad idag så har jag torgmöte vid 12 och är sedan i valstugan senare på eftermiddagen. Vid 16-tiden ska jag vara med i radio Värmland.

Jag for förbi Stockholm på vägen. Stockholm är ju alliansens stora fäste och här står många röster på spel. Det är svårt att bryta igenom i staden för ett parti som Vänsterpartiet som har en liten valbudget. Men det fanns flera goda tecken. I tunnelbanan kunde jag läsa Vänsterpartiets valreklam, vid T-centralen möttes jag av en kille från Ung Vänster som delade flygblad. Uppe i den stora centralhallen riggade Vänsterpartister en stor soffhörna med information från partiet för att dela ut valmaterial hela dagen.

Idag har ekot rapporterat om att moderaterna fortfarande vägrar berätta om vilka som har gett partiet 80 miljoner kronor de senaste åren. Inte heller vill partiet skärpa den svenska lagstiftningen på området så att man ska tvingas berätta vem som donerar större summor till partier. Sådana regler finns i ett flertal länder och de borde finnas även i Sverige.

I Svenska Dagbladet kan man läsa en intervju med Jan Björklund (FP) som föga förvånande vill satsa mer pengar på försvaret, ha betyg från årskurs fyra, starta bygget av tre nya reaktorer nästa mandatperiod och gå med i EUs valutaunion. Man får väl vara tacksam om att det inte blev något utspel om slöjor eller burkor idag. Det blir allt mer uppenbart att inte bara Folkpartiet utan även många andra borgerliga politiker menar allvar med att ansluta Sverige till EUs valutaunion under de kommande åren. Det vore en farlig och dumdristig politik som skulle riskera Sveriges ekonomiska återhämtning. I samma nummer av SvD klan man läsa om hur krisen djupnar i eurolandet Irland. Samtidigt blir den ekonomiska utvecklingen inom olika delar av EU och euroområdet allt mer olika. Därmed passar området allt sämre för en gemensam valutapolitik. Men sådana petitesser verkar inte spela någon roll för Folkpartiet.