Om rasisterna blir vågmästare

Dagens sifo bekräftar att Alliansen är i ledning, även om det är en ledning som krymper något. Folkpartiet backar rejält i mätningen och det är välförtjänt. Några mer euroutspel och flirtande med antimuslimska strömningar och partiet kan tappa ännu mer.

I mätningen klarar rasisterna i SD spärren. Det är svårt att bedöma deras styrka, inte minst för att de knappt existerar i Västerbotten där jag är aktiv. Kommer de att göra ett bättre val än mätningarna, vilket har hänt förut? Eller protesterar folk i mätningarna för att sedan rösta på ett annat parti på valdagen? Det är omöjligt att veta.

Det är svårt att tro att Alliansen skulle kunna få egen majoritet om SD kommer in. Det är inte osannolikt att SD blir vågmästare i riksdagen. Vad sker då? Jag kan tänka mig två möjligheter:

Alliansen kommer säkerligen att försöka locka över MP till ett samarbetet för att bilda en blågrön majoritetsregering. Det är uppenbart att många inom MP är väldigt sugna på att regera och det kommer säkert att finnas ett yttre tryck på partiet att ”ställa upp” för att hålla SD borta från inflytande. Men jag tror ändå inte på denna modell. Orsaken är enkel. MP skulle slå ihjäl sig själva på kuppen och tappa det mesta av sin trovärdighet. De flesta av partiets medlemmar känner sig mycket hemma i och bekväma med det rödgröna samarbetet. Många står till vänster om sin egen partiledning. Min gissning är att de snart skulle revoltera mot ett blågrönt samarbete. Att en stukad socialdemokrati skulle inordna sig i en Reinfeldtregering tror jag helt enkelt inte på.

Det andra alternativet är att regeringen Reinfeldt helt enkelt sitter kvar eftersom det inte finns en majoritet i riksdagen som kan fälla den. Det är kanske det mest sannolika. Det skulle innebära att SD förr eller senare får inflytande över och förhandlingsläge om regeringens politik. SD kommer inför avgörande voteringar alltid att ställas inför frågan om de ska rädda regeringen eller inte. Det blir knappast en stabil ordning och SD kommer snart att hamna i svåra realpolitiska avvägningar, så mycket svårare än att stå vid sidan om och gasta. SD kan omvandlas till ett borgerligt stödparti. Det avgörande i en sådan situation är att de rödgröna partierna håller ihop och inte en och en börjar rädda regeringen och få borgerlig politik på kuppen. Istället bör vi rödgröna snabbt göra oss redo för nyval och sedan fälla regeringen vid rätt tillfälle.

Alla dessa dåliga alternativ kan dock undvikas med en rödgrön valseger den 19e september.

läs mer i DN, SvD, SvDGP, Skånskan, Aftonbladet och Expressen.

19 reaktion på “Om rasisterna blir vågmästare

 1. ja tänk vad bra om missnöjes röstning kunde utföras med hederlig gammal strykning . snälla inför det igen o slopa parti stödet så att det är medlemmar som styr sinna parti

  LÄNGE LEVE DEMOKRATIN.

  mvh paj

 2. Herrn Sjöstedt gör ett rent gigantiskt felaktigt antagande.
  Om FP istället höjer rösten mot massinvandring kommer de att direkt ta SD;s röster plus många fler.
  Massor av månniskor vill ha ett stopp för massinvandring under en längre period för att först att lösa de problem som finns med de invandrare som kommit under 2000:talet.
  Men, de vill inte rösta på SD, kanske inte minst efter den rent ut sagt usla valfilmen SD gjorde.
  Men går FP in emellan i denna fråga, tar över SD;s linje men light -som de gjort tidigare kan de lätt få upp till 15 % och Sjöstedt synes ha ett kort minne – eller så talar han helt enkelt inte sanning.
  Ety, Sjöstedt är alldeles för intelligent för inte begripa detta och jag gissar att hans kommentar omFP bara är ett stort uttryck för en rädsla att detta skall inträffa.

 3. Men vad händer om de rödgröna vinner med SD som vågmästare?
  Det är väl inte alldeles säkert att man kan locka över ett borgerligt parti?
  Då tvingas man i vart fall att få passivt stöd av SD ju!

 4. SD kommer att bli JÄTTESTORA i valet !

  Men det är ingen fara på taket…

  Alliansen får egen majoritet så det blir en duglig regering som kan sköta landet dom kommande 4 åren medans ni rödgröna kolkar upp några andrasorteringens Vino Tinto och fortsätter ert hallucinerande om ”välfärsparadiset” där (nästan) alla får rikliga bidrag men (just) ingen behöver jobba 🙂

 5. Att SD kommer att få inflytande om de kommer in är nog ingen högoddsare. Svansföringen är hög hos borgarna nu men när det kommer till kritan blir det annorlunda. Några köttben i form av krav på egenförsörjning av anhöriga, böter för transportbolag som transporterar dokumnetlösa etc lär vi nog i så fall få se realiserade. Det kommer m.a.o att handla om förslag som med viss svårighet kan accepeteras av borgarna men som änå garanterar makten för dem. Blir det rödgrön majoritet med SD som tungan på vågen blir det givetvis svårare. S kan nog tänka sig kasta fram några köttben men knappast Mp och V. Nyval tror jag bara SD skulle tjäna på.

 6. En klok analys – men jag hade förstås inte väntat något annat heller…
  F ö tror jag att många SD-sympare drar sig för att bekänna färg när opinionsinstituten frågar.Bl a därför kan partiet bli en obehaglig överraskning på valnatten.

 7. Om inget av blocken skulle få egen majoritet och SD blir vågmästare, kan jag se ett möjligt tredje alternativ: (S) går i koalition med (M)! Båda partierna är regeringshungriga och skillnaderna är färre än likheterna ibland (tyvärr). Jag hoppas ju naturligtvis på en rödgrön majoritet, men det ser lite dystert ut just nu…

 8. Om nu SD ökar sitt resultat från förra valet och kommer in i riksdagen,kan det bero på de stora problem invandringen fört med sig?Eller är det så att de som röstar på SD helt enkelt är rasister?Jag tippar på det första.

 9. Fast ska vi vara ärliga så verkar ju få partier dra sig för att göra totala lappkast som de förlorar massor av väljare på – och de gör det troligen i förvissningen att människor glömmer snabbt, alternativt för att de tror att de ska visa väljarna hur bra det blev pga av deras medverkan i regerandet och då ska de förlåtas.

 10. För att undvika att ge rasisterna i Sd inflytande och säkra en fortsatt trygg regeringsmakt bör man nu rösta på Alliansen. En röst på de rödgröna är i det här läget en röst på kaos me Sd som vågmästare.

 11. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-29 EM

 12. Alla som håller på de rödgröna och som följt kampen ett tag beklagar nog att inte Maria W fått ligga på topp i laget, d v s vara statsministerkandidat och ta de tunga debatterna i media med Reinfeldt. Men okey, det ska vara som det alltid varit d v s det största partiet ska ha den posten även om det idag förlorar en procent väljare per månad i över ett halvår. Att kvinnor nu är partiledare förändrar inte något när det handlar om makt förstås.

 13. Intressant retorik, som jag funderat en hel del själv på lokalt! Men
  ”Alla dessa dåliga alternativ kan dock undvikas med en rödgrön valseger den 19e september.”

  Hur kan rödgröna hantera SD om nu inte alliansen kan det? För övrigt så är rasism inte samma sak som främlingsfientlighet. Men det kanske du redan visste!

  Röstar liberalt!

 14. Pingback: Alliansens lögner: Skattesänkningar för 33 miljarder är inga ”reformer” utan nedmontering av välfärden och jobben | Nemokrati

 15. Pingback: Europas höger

Kommentera