Misären i bärskogen

Så var det dags, i år igen. Med bärsäsongen kommer historierna om hur plockare har lockats hit från fattiga länder med löften om att kunna tjäna en slant för att ta hem till familjen. Många av dem luras. De får arbeta långa dagar med små inkomster, en del inkvarteras under usla förhållanden. En del blir skuldsatta för lång tid. Förtjänsten hamnar inte sällan hos skrupellösa mellanhänder. Egentligen skulle de garanteras rimliga villkor och rimlig lön, men det är ofta inte verkligheten. I Storumans kommun har ett par hundra kinesiska plockare gjort uppror och de tågar i protest mot centralorten.

Det är orimligt att Sverige ännu inte har kunnat finna en modell som ger denna säsongsarbetskraft rimliga och trygga villkor. Den nuvarande modellen fungerar helt enkelt inte. Migrationsverket som ska kontrollera när tillstånden ges klarar uppenbarligen inte uppgiften. Utländska bemanningsföretag gör det näst intill omöjligt att kontrollera de arbetandes villkor. I Sverige svär sig bäruppköparna fria från allt ansvar medan fack och myndigheter ofta inte kan agera i tid. Det är hög tid för förändring.

Migrationsverket måste få bättre kontroll på sin verksamhet. De utländska bemanningsföretagen måste bort, det måste finnas en ansvarig arbetsgivare i Sverige. De företag som köper upp bären skulle kunna ses som en huvudentreprenör som ska se till att underleverantörerna respekterar arbetsvillkoren som plockarna ska ha.

Det är ovärdigt och fel att utländska bärplockare i Sverige behandlas så här uselt. Det är hög tid för en uppstramning. Men verksamheten visar också vad som sker på en arbetsmarkand där man inte bryr sig om kollektivavtaloch där den starkes rätt och den fria markanden får råda.

Läs mer: SVTs Västerbottensnytt, VK, VF, DN och GP.

3 reaktion på “Misären i bärskogen

  1. Om jag fattat rätt tidigare så har svenska staten, alt berörda kommuner, fått punga ut med skattepengar när ”arbetsgivare” av olika slag svikit sina löften och åtaganden. Den skandalen är också ett skäl att rensa upp i skumraskverksamheten. Tredje man skadas ekonomiskt.

    Problemet erinrar om det som svenska företag som köper prylar från Asien ställs inför: att fabrikörer av produkter å det grövsta åsidosätter elementära säkerhets- och övriga fackliga krav på en arbetsplats. Det verkar i alla fall positivt för framtiden hörde jag i P 1 idag. Coop var stenhårt på arbetarnas sida, kort sagt.

Kommentera