Lyssna på Schori om Afghanistan

DN-Debatt skriver Pierre Schori om Sveriges deltagande i det USA-ledda kriget i Afghanistan. Det är befriande att läsa en realistisk och kunnig analys jämfört med all den ytliga retorik som sprids av krigets försvarare. Sverige deltar i ett krig som inte kan vinnas och det militära tänkandet har allt för länge stått i vägen för försök till en politisk dialog och lösning. Kriget i Aghanistan är, som Schori skriver, i praktiken USAs, inte FNs.

Sveriges militära insats i Afghanistan är inte bara dyr, den är också främst symbolisk. Inget tyder på att läget i landet hade varit sämre om våra trupper inte hade varit där. Tvärtom spelar de utländska trupperna talibanerna i händerna. Däremot spelar biståndet roll, det måste ökas och utvecklas. Mest slående i Shoris text är när han tar upp att vi istället hade kunnat satsa dessa enorma resurser i FN-ledda operationer i Darfur eller Kongo. Där skulle våra soldater sannolikt ha kunnat göra mycket större nytta.

Jag önskar att Socialdemokraterna lyssnar på Schori. Tänk om partiet äntligen kunde komma loss och ena sig med oss i Vänsterpartiet om att de svenska trupperna ska tas hem från Afghanistan medan det civila biståndet ska öka. Det vore något att gå till val på för oss rödgröna. Så länge det inte sker får vi i Vänsterpartiet fortsätta att vara det enda oppositionspartiet i den här frågan.

Ibland anklagas Vänsterpartiet för att tona ner kritiken mot kriget i Afghanistan. Inget är mer fel. Tvärtom har vi vägrat vika ner oss i frågan och gör upp med S och MP om trupperna. Vi har tagit upp det som ett huvudtema i utrikespolitiska debatter i riksdagen. Vi röstar självklart emot insatsen i riksdagen. Själv tar jag upp frågan på nästan varje valmöte, jag skriver om den och debatterar den. Den som vill att de svenska trupperna tas hem och att Sverige bedriver en politik för en trovärdig alliansfrihet har egentligen bara ett riksdagsparti att rösta på.

Idag lördag fortsätter valrörelsen. Mellan 10 och 11.30 är jag i Hörnefors på marknaden, mellan 13 och 15 i Vindeln på kvarnområdet där det blir utfrågning av politiker och ikväll från klockan 17 börjar Vänsterpartiets valupptakt i Döbelns park i Umeå med musik, ståupp och tal. Välkommen!

15 reaktion på “Lyssna på Schori om Afghanistan

 1. Sverige deltar militärt i USA:s och NATO:s operationer i Afghanistan. Däremot deltar Sverige INTE militärt i EN ENDA av FN:s pågående, fredsbevarande insatser (just nu 18 stycken till antalet)någonstans i hela världen. Detta är ju helt förskräckande och borde stämma också den mest inbitne ”bombliberal” till eftertanke!

 2. Lyssna INTE på Schori! Han har som vanligt sina alldeles egna intressen, inte minst att stå i mediefokus efter att nu ha kommit bort från sina tidigare så hyllade positioner. För en del är det väldigt kallt i medieskuggan.

  Nej, lyssna på en person som Jan Eliasson i stället. Inte bara för att han har nyanserade åsikter i denna och andra frågor utan också för at han framstår som den enda rimliga kandidaten för utrikesministerposten om de rödgröna skulle vinna.

 3. Vet inte om det är en medveten strategi, men det är i varje fall smart av Vänsterpartiet att dröja med att göra upp Afghanistan-frågan i förhandlingarna med S och Mp. Desto längre tiden går, desto fler argument får V på sin sida. Kriget i Afghanistan går inte att vinna, som sagt.

 4. Kan konstatera att G:s argument mot Pierre Schoris ståndpunkter i DN består av; lyssna inte, han är vill bara synas i media. Det får väl anses falla under ”all den ytliga retorik som sprids av krigets försvarare.”

 5. Hej Jonas!

  Såhär inför valet så försöker jag påverka så många som möjligt att inte rösta på alliansen. Jag har bra koll på dom ideologiska skillnaderna, men det skulle vara bra att kunna leverera ren fakta om vad som hänt de senaste fyra åren. Vet du vart man kan hitta någon övergripande statistik, artiklar eller liknande om vilka som tjänat och förlorat mest på alliansens politik?

  Lycka till i valet!
  /Emil

 6. Pierre..! ja herregud vilket kvalificerat skitsnack.Var har mannen hållit hus de sista 30 åren ? Pierre läs Lissabon fördraget och de svenska solidaritetsförklaringarna det fins ingen alliansfrihet längre.
  VAKNA !

 7. Hej Jonas,

  Schri har ett genuint engagemang för de utsatta fattiga länderna. Och han har ju oerhörd kunskap.

  P.s. Bra att du i Norran gav besked om att ni de Rödgröna ska bygga Norrbottniabanan! Det var mycket olyckligt att borgarna fick chansen att utnyttja Monas otydliga uttalanden. Det är en enorm aktivitet bland Alliansen att försöka lägga dimridåer över att man inte vill satsa här på järnvägen. De inser att Maud Olofsson nu har haft ett katastrofalt dåligt förtroende i Norr. Och att det ju kan sänka dem då de norra länen vanligen varit ett stark fäste för C. D.s.

 8. Varför har allt folk kring UD såsom Bildt, Schori och Eliasson ständigt kostym och har ett lite förnämt anslag när de tar till orda? Stöter sig Sverige med andra nationer om de uppträder mer som Ohly eller Peter Eriksson, alltså som vanliga svenska män? Jag tror till och med att de två senare skulle klara jobbet lika bra som de tre först nämnda. De kontakter de ev saknar kan de snabbt själva upprätta med hjälp av UD:s personal och själva begåvningen och den visdom som behövs för jobbet som utrikesminister besitter de säkerligen.

 9. Pingback: Lyssna på Afghanistans kvinnor – Stoppa kriget! | Nemokrati

 10. Vi ska inte ta hem soldaterna från Afghanistan ”för att det är en krig som inte kan vinnas”, utan för att vi inte ska ägna oss åt imperialistiska krig någonstans, och därför att vi bör behålla vår neutralitet och värna vårt en gång goda namn i tredje världen.

 11. Pingback: Lyssna till Afghanistans kvinnor II | Nemokrati

Kommentera