Kryssen avgör för Miljöpartiet i Västerbotten

Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet i Västerbotten har plågats av interna strider i några år. Inför riksdagsvalet petades nuvarande riksdagsledamoten Thomas Nihlén och ersattes med Jabar Amin överst på riksdagslistan. Trots att Nihlén är en erkänt kompetent sakpolitiker så flyttades han ner till listans femte plats. Det är svårt att se de politiska skillnaderna mellan kandidaterna och fraktionerna i MP i länet, åtminstone för mig som utomstående. I politiken blandas ju allt för ofta ofta politik och person samman när det är interna strider.

Det kommer att bli personkryssen som avgör om det blir Nihlén eller Amin som tar partiets riksdagsmandat. Det är nog mindre sannolikt att det blir två mandat för MP i länet eller att någon annan skulle slå sig in i toppstriden.

Det märkliga är att Jabar Amin hittills är näst intill osynlig i valrörelsen. Jag gjorde en sökning över nyheter om MP i länet de senaste månaderna. Medan Nihlén förekommer flitigt, inte minst som skribent, så lämnar Amin få avtryck. Det är dessuom Nihlén som syns utåt på marknader och möten för MP. Det är Thomas Nihlén som skriver artiklar med de andra rödgröna partierna och ihop med den egna partiledningen. Det får nog tolkas som ett lågmält men tydligt ställningstagande för Nihlén mot Amin från MPs partilednings sida. Som det ser ut nu så håller Nihlén på att ta hem krysstriden.

Men personval är lurigt. Allt färre kryssar. Många MP-väljare i länet finns på universitetet och studenter har ofta ganska låg kännedom om vilka personer som finns i den lokala politiken. Det är inte givet att Nihlén tar hem det. Här kommer dilemmat. Den som vill ha och kryssar Nihlén kan få Amin och tvärtom. Det är inte säkert att väljaren vill ta den risken. Då kan det vara säkrare att välja ett annat parti där man vet att man kommer att vilja ha den kandidat som blir vald. Att stå först på listan är dessutom alltid en tillgång i ett personval.

Om jag hade röstat på Miljöpartiet i Västerbotten så hade jag kryssat för Thomas Nihlén. Han är en stabil flitig politiker som har prövats i riksdagen och gjort det väl. Dessutom är han bra på rödgrönt samarbete. Men nu röstar jag ju förstås på Vänsterpartiet. Vår miljöpolitik är minst lika bra som Miljöpartiets, med oss får man dessutom pålitlig vänsterpolitik och ett parti med förankring i hela Västerbotten där kandidaterna på listan drar åt samma håll.

5 reaktion på “Kryssen avgör för Miljöpartiet i Västerbotten

 1. Pingback: Politisk kannibalism? | Mattias Larsson (C) Umeå

 2. Som ”rödgrön” umebo skulle jag inte rösta på Jabar Amin även om han vore den sista politikern på jorden. Med lokala företrädare som Amin behöver mp inga fiender…

 3. Även om jag många gånger håller med Jonas Sjöstedt tycker jag det är fel av vederbörande att lägga sig i andra partiers angelägenheter. Sjöstedts ställningstagande för Nihlén ger alliansen vatten på sin kvarn över att det rödgröna blocket.

  Jag är precis som Jonas Sjöstedt utomstående. Jag bor inte ens i Umeå även om jag har mina rötter här. I helgen besökte jag Umeå och träffade både Nihlén och Amin. Min upplevelse av Nihlén var att han var nonchalant mot mig som väljare. Jag kom fram till MP:s tält och ville tala studentpolitik. Mitt förslag var att MP – som de facto är för både höjt fribelopp och utökat antal terminer för studiemedel (från tolv till 14) – även skulle driva frågan att göra det möjligt att dra av i deklarationen för att återbetala pengar till CSN. Nihlén avfärdade mitt förslag som rena tramset, men jag upplevde även att han hade föga koll på studentpolitik eftersom han ständigt hänvisade till Nanny Å som var ordförande i Gröna Studenter (Nihlén menade att varje riksdagsledamot har sina hjärtefrågor som vederbörande driver; i Nihléns fall var det socialpolitik bland annat). Jabar däremot lyssnade på vad jag hade att säga, även om han inte lovade någonting. Det enda han sa var vikten av att man trycker på riksdagsledamöterna EFTER valet att driva väljarnas hjärtefrågor.

  Jag fick intryck av att Amin förstod min poäng i att göra återbetalning av studiemedel avdragsgiltiga; incitament till att studera måste ju finnas, i annat fall får vi på sikt inga studenter. Här har både V och MP varit ledande i riksdagen, fast MP är snäppet bättre då de vill höja fribeloppet, vilket möjliggör att man kan extraknäcka med något studierelaterat arbete…

  Skulle jag bott i Umeå hade jag nog hellre röstat på Jabar Amin än Thomas Nihlén. Hur man bemöter unga väljare är A och O. Nihlén bemötte mig nonchalant och av denna anledning kommer jag att uppmana mina vänner som tänker rösta på MP att inte kryssa honom.

  Jag har ingen aning om hur valproceduren gått till när MP utformat sin riksdagslista. Däremot är det tydligt att Amin har ett större förtroende bland medlemmarna än Nihlén eftersom han toppar listan och Nihlén endast är på femte plats.

  Jag tycker att det är helt fel av dig, Jonas, att lägga dig i hur ett annat partis valutformning gått till. Det ligger väl i sakens natur också att riksdagsledamöter inte ska sitta för länge på sin post. Hellre förnyelse än politiska broilers!

Kommentera