Jan Björklunds olidliga lätthet

Jan Björklund befäster sin position som svensk politiks främste reaktionära populist. Nu sker det genom ett utspel om en lagändring om att förbjuda heltäckande slöja i skolan. Det är en lagändring som inte behövs (rektor kan redan förbjuda heltäckande slöja) i en fråga som inte är något större problem (antalet kvinnor med heltäckande slöja är mycket litet i svenska skolor) och där partierna i stort verkar vara överens (det är inte bra med lärare med heltäckande slöja och skolorna måste kunna lösa de problem som kan uppstå).

Allt detta är Björklund säkert väl medveten om, ändå spelar han ut i förhoppningen att ta några poäng i opinionen. Han har säkert studerat hur reaktionära politiker i andra länder har gjort samma sak i samma fråga. Det är trist, förutsägbart och farligt. Trist för att ett parti som påstår sig vara liberalt inte har mer att komma med. Förutsägbart därför att det så typiskt Björklunds oansvariga populism. Farligt därför att utspelets enda vinnare är de rasistiska Sverigedemokraterna som är i ett akut behov av att den här typen av frågor ska hamna i debattens centrum.

När rasisterna står på tröskeln till riksdagen så har andra partier ett särskilt ansvar att hålla stilen. Frågor om integration behöver samarbete, konkreta åtgärder och en rimlig samtalston – inte populistiska utspel som legitimerar rasisternas retorik och överdrifter. Det är tyvärr inte förvånande att det är just Jan Björklund som struntar i det för att försöka ta några egna simpla poäng i debatten.

läs mer i DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, GP och Expressen

7 reaktion på “Jan Björklunds olidliga lätthet

 1. Ja. Tålamodet vad gäller Björklund börjar verkligen sina. Det börjar bli dags för honom att sluta förstöra svensk politik och börja syssla med något annat.

 2. Med tanke på att det här är en religiös fråga, borde inte det här då hamna under religionsfrihet? Eller är jag ute å cyklar?

  Å andra sidan så har ju Björklund kommit med det idiotiska förslaget (i min mening) att skolk ska införas på betygen, då det mer bestraffar eleven för att han gör någonting dåligt istället för att faktiskt gå till punkt med elevens problem. Att istället för att bestraffa eleven hjälpa eleven att ta sig igenom problemet borde ju vara en självklarhet. Fast det förstår sig ju inte Björklund på.

 3. Alla partier i alliansen vill profilera sig/synas bakom de stora moderaterna men J B följer i alla fall sin linje så ordet populism tycker jag är att överdriva något. Men jag måste tillstå att jag förstår honom, håller med om hur sjukt det är att en vuxen människa går till t ex ett öppet universitet i ett fritt land och laborerar, diskuterar litteratur eller deltar i seminarier med bara ögonen synliga. Identifierbar bara för ett fåtal som ev känner igen personens röst. Det är ok att gå i skogen och plocka svamp, promenera på trottoaren med en barnvagn, handla på ICA med sådan utstyrsel men inte delta i dialogiska sammanhang. Alla demokratisaka feminister som t ex gett namn åt gatorna i Fruängen skulle bli beklämda om de fick ta del av detta, tack och lov, kvantitativt pyttelilla problem år 2010. Tyvärr tycker jag vp är svaga i såna här frågor. Konservativa skulle jag vilja säga. Lite av curling-föräldrar.

 4. Pingback: När desperationen tränger sig på tränger borgerlighetens bruna förflutna fram i kallsvetten « Jöran Fagerlund

 5. Jag skulle nog kalla Gunnar för konservativ i klädfrågan. T.o.m. stockkonservativ. Vp är precis tvärtemot vad Gunnar tycker, dvs starka som står upp för den svaga, mot etablissemangets och deras vilja att detaljstyra människors liv.
  Att en kvinna i heltäckande slöja enbart skulle vara identifierbar för ett fåtal som ev. känner igen personens röst är dessutom nonsens som bara en som inte träffat någon i heltäckande slöja kan kläcka ur sig.

 6. så rätt du har. och jag. men inte björklund och inte fp och inte reaktionen.
  eftersom jag inte har tidningar på söndagar har jag inte läst hans senaste. tack vare bloggvänstern gissar jag vad det går ut på.
  vi fortsätter…

Kommentera