Jan Björklund vill ha svensk uranbrytning

Jag såg inte gårdagens utfrågning av Jan Björklund i SVT men jag läser i kommentarerna att frågorna var ganska beskedliga och att Folkpartiets egna profilfrågor var i fokus. Vi får se om det fortsätter så med de andra partierna.

I utfrågningen sällade sig Björklund till raden av borgerliga politiker som vill se svensk uranbrytning. Det finns en sorts logik i det. Vill man bygga tio nya kärnkraftsreaktorer så är det rimligt att man också tar de miljörisker som uranbrytningen innebär. Vid brytningen sprids radioaktivt damm och gas och det radioaktiva avfallet blir kvar i generationer efter att brytningen är avslutad. Främst är det Jämtland och Västerbottens län som har fyndigheter som är brytvärda.

Vi behöver inte både en storsatsning på de förnyelsebara alternativen och ny kärnkraft. Tio nya reaktorer skulle tränga ut de stora satsningar på vind, bioenergi och moderniserad vattenkraft som är alternativet. För Västerbottens län är valet tydligt. Ny kärnkraft och ett litet antal jobb i miljöfarlig uranbrytning eller många jobb med förnyelsebar energi när vi blir ett grönt föregångslän. Valet sker den 19e september.

Skriv på namninsamlingen mot uranbrytning i Västerbotten här.

läs mer i DN, SvD, SvDAftonbladet, Aftonbladet, Expressen och GP.

6 reaktion på “Jan Björklund vill ha svensk uranbrytning

 1. Din blogg har fått mig att ändra uppfattning i kärnkrafts-/uranfrågan samt den ang Afg.

  Jag måste annars säga att jag håller med Björklund i de flesta övriga frågor, dock till noll procent när han försökte måla upp Ryssland som ett krigshot trots odemokrati och maffia. Det rysshotet blev jag immun mot i lumpen 1972 där jag uppfattade att många befäl hade nästintill odemokratiska ideal och stort Sovjethat. Jag anade redan då att det inte var kommunismen som man avskydde utan tyvärr hela folket på andra sidan havet.

  Han fick två allmänbildningsfrågor i ordförståelse och klarade bara en. Jag blev förvånad, kändes pinsamt rentav. Han visste vad ordet arkaisk betydde men varken letargi och aritmetik kände han till. Godkänt med bara ett rätt om man gått i dagens skola men inte om man är över ca 45 år och gått i den gamla skola han lovordar.

 2. Förvånande att Björklund kommer undan med påståendet att det finns 2 nackdelar med kärnkraft, risken för kärnkraftsolycka och avfallet. Inte ett ord om den miljöfarliga brytningen av uran.

 3. Björklund var mer bekymrad och orolig över att Kamrad och forskare inte kunde bo kvar i landet pga höga skatter, och att tom AztraZenica nu byggde hurudkontor i Hongkong, än om vår miljö här uppe i Jämtland och Västerbotten. ”Fine för mig med uranbrytning”
  Den koloniala synen på inlandet råder.

 4. Inte ett ord om den miljöfarliga brytningen av uran.

  Kan bero på att den inte är mer miljöfarlig än brytningen av järn, koppar och guld, och mindre farlig än den kvicksilverbrytning som nu kineserna öppnat för att täcka behovet av lågenergilampor nu när EU beslutat att förbjuda glödlamporna.

  Det pågår en rent fantastisk mytbildning om uranbrytning… som handlade det om att släppa loss osaliga illvilliga andrar. Det är ju löjligt! Det är skrivet av folk som itne verkar veta det minsta om gruvbrytning eller av något slag alls utan bara hoppar på tåget med myterna osm att uran är FAAARLIGT medan allting annat är guld, gröna skogar och rosa väldoftande enhörningar.

  Väx upp för tusan… debatten är inte betjänt av de här excesserna och överdrifterna.

 5. ”Väx upp för tusan… debatten är inte betjänt av de här excesserna och överdrifterna.”

  Tänk om Michael Karnefors själv undvek just det och mognad en aning.

Kommentera