Inga utländska bemanningsföretag i bärskogen

Konflikterna runt utländska bärplockare växer. Plockare som har rest hit och som känner sig lurade och utnyttjade strejkar och protesterar på flera orter. Det är ett tydligt tecken på att det måste bli bättre ordning på bärbranschen. Det är helt oacceptabelt att fattiga männsikor luras hit, utnyttjas för låga löner, bor uselt och åker hem skuldsatta.

Det finns regler för bärplockarna. De ska egentligen ha riktiga avtal och rimliga villkor. Problemet är att reglerna inte alltid följs och att många luras hit med falska löften. Det är uppenbart att utländska bemanningsföretag ofta är boven i dramat. När de har anställt är villkoren ofta oklara och de är svåra att ställa till ansvar. Det är bra att allt mer fokus nu hamnar på bemanningsföretagens roll. Det måste finnas en ansvarig arbetsgivare i Sverige, allt annat är ohållbart. Om det inte går att få bort de utländska bemannigsföretagen måste kanske bäruppköparna göras ansvariga för plockarnas villkor. Dessutom måste kontrollen av branschen förbättras och bli mer aktiv och uppsökande.

I grunden är det inte fel att utländska plockare kommer hit och kan tjäna en slant på att plocka bär som annars hade blivit kvar i skogen. Men det måste ske under rimliga villkor och ordnade former.

Igår uttalade jag mig i SVTs Västerbottensnytt om saken.

Läs mer om konflikterna i bärskogen: DN, DN,SvD, NorranNSD, VK och VF

3 reaktion på “Inga utländska bemanningsföretag i bärskogen

 1. Inte bar inom bärplockningen det är tveksamheter när det gäller det här med skumraskföretag inom bemanningsbranschen

  Skattefusk och utnyttjade arbetare i statens miljardprojekt
  Svinesundsbron var den tyska byggjätten Bilfinger Bergers genombrott på den svenska marknaden. I dag, fem år senare, sitter företaget på kontrakt värda miljarder kronor, bland annat inom tre av de största statliga infrastruktursatsningarna på flera decennier: Norra länken och Citytunneln i Stockholm, samt Citybanan i Malmö. Investeringar på sammanlagt 37 miljarder kronor.
  (…)
  I Sverige har Bilfinger Berger bara 55 anställda. Samtliga byggnadsarbetare har genom åren i stället hyrts in från ett pärlband av olika bemanningsföretag, företrädesvis polska. I snitt byter Bilfinger Berger bemanningsföretag varje tolvmånadersperiod. … Endast tre av företagen har betalat skatt i Sverige. Dessa tre har också lämnat efter sig en skatteskuld …

 2. Alla tycker detta är ledsamt för de drabbade men också pinsamt för oss svenskar som bara passivt år efter år får ta del av eländet och sen, som lök på laxen, troligen får betala notan i slutänden t ex hemresorna. Det lät ju ungefär så förra året.

  Hur funkar det i andra i-länder t ex USA, kan man bara komma utan kosing eller utan någon som borgar för ens uppehälle m m så att landets medborgare ifråga inte drabbas?

 3. Jag hoppas ni på allvar tar upp Bemanningsfrågan inom de rödgröna, inte bara de utländska utan de svenska bemanningsföretagen också. Det finns ett skäl att dessa var förbjudna mellan 1931 och 1992. Det är ett problem med all fokus på ”vi måste skapa jobb”-debatten, följdfrågan ”vilka jobb, till vilket pris?” ställs nästan aldrig. Bemanningsföretagen används ofta, speciellt i Hotell- & Restaurangbranschen och Byggbranschen som en typ av bulvaner för att kringgå LAS och MBL och anställa folk under osäkra villkor. Det finns 100-tals exempel när arbetsgivare själva äger bemanningsföretagen och flyttar arbetare emellan dem för att se till att människor inte kan fackligt organisera sig och kräva sina rättigheter. Studera ”fallet Berns” (konflikten mellan SAC och Berns Salonger) på berns.cc så ser du hur de använt olika bemanningsföretag genom åren med snarlika styrelser i detta syfte. Dessutom ser vi tendensen allt mer att större arbetsplatser säger upp hela sin arbetsstyrka med motiveringen ”arbetsbrist” för att sedan återanställa alla (utom möjligtvis icke önskvärda fackliga) via ett bemanningsföretag. Här i Umeå har det hänt nyligen på ÅLÖ vilket jag antar att du vet mycket väl men Lagena i Stockholm är ett tydligare och mer analyserbart exempel pga konflikten därrunt.

  Jag hoppas att ni kan införa en liknande lag Norge har om ansvarsplikt. Alltså att huvudarbetsplatsen bär ansvar för de som jobbar där enligt LAS och MBL även om de är anställda via ett bemanningsföretag. Enda realistiska alternativet till det är ju att förbjuda ALLA bemanningsföretag helt igen. Svenska som utländska. Vad säger du i frågan Jonas?
  MKH / Erik i Umeå

Kommentera