Idag kommer valplattformen

Vid lunchtid idag presenteras den rödgröna valplattformen. Det blir ett viktigt ögonblick i valrörelsen om vi rödgröna ska kunna vända de dåliga opinionssiffrorna. Alliansens valplattform var ju mer än lovligt tunn, nu måste vi rödgröna visa att vi har mer att komma med. Om vi lyckas vända trenden nu ett par veckor valet finns det en bra chans att vinna valet, annars blir det svårare.

Mycket av valplattformen verkar dock ha läckt ut innan presentationen. Om det är av misstag eller en medveten ”skedmatning” av media är svårt att säga. Nu på morgonen framkommer det att de rödgröna vill höja EUs mål för att minska utsläppen av växthusgaser till 30 % till år 2020. Den pinsamma sanningen med vår nuvarande regering är ju att den har tillhört bromsklossarna inom EU som inte vill ha offensiva mål på klimatområdet och som gärna ser att EU uppnår minskningar av utsläppen genom att investera i andra länder. Med tanke på att vi släpper ut runt fyra gånger mer CO2 per person än vad som är globalt hållbart så är det att smita från sitt miljöansvar.

se DN, SvD, Norran, Expressen, Aftonbladet och Aftonbladet.

Valrörelsen är på ett vis trist. Alliansens enda strategi är att vädja till folks egenintresse och lova mer pengar i den egna plånboken. Borta är förslag om miljöansvar, förslag som ger skydd för sjuka och arbetslösa eller som aktivt bekämpar arbetslösheten. I en sådan valrörelse känns det ännu viktigare att föra fram idéer och värderingar.

2 reaktion på “Idag kommer valplattformen

  1. Pingback: Tydliga besked från de rödgröna om jobb välfärd och klimatinvesteringar « Jöran Fagerlund

  2. Tycker lite synd om er politiker av alla kulörer som känner att ni måste lova så djäkla mycket nu strax före valet. Antagligen taktiskt rätt såtillvida att de osäkra troligen reagerar på utspel och löften men för den stora majoriteten väljare, den som åtminstone valt sida stundar nu en extravagant/vulgär sida av politiken som man ogärna lyssnar till.

Kommentera