Hur tänkte du nu Ibbe?

I VF och radio Västerbotten har Ibrahim Baylan, socialdemokratisk partisekreterare och förstanamn på partiets riksdagsvalsedel i Västerbotten, öppnat dörren för samarbete med den borgerliga alliansen. Under rubriken ”Ibrahim Baylan vill samarbeta till höger” öppnar han för blocköverskridande överenskommelser om bland annat utbildningspolitik, försvar och energi.

Visst kan det vara bra med samarbete över blockgränsen när det är möjligt. Ett exempel är att det knappast är klokt att ändra betygssystem var eller varannan mandatperiod. Ändå undrar jag hur Ibbe tänker, och varför. Vi är nu i början på en valrörelse med två mycket tydliga alternativ. Valet är ideologisk, det handlar om gemensam välfärd eller privatiseringar och ökande klassklyftor. Det gör att det är svårt att kompromissa i många frågor. Jag är helt enkelt inte överens med de borgerliga.

Jag vill inte kompromissa bort att de svenska trupperna ska hem från Afghanistan. Jag vill inte kompromissa bort att kärnkraften ska avvecklas och ersättas med förnyelsebara alternativ eller om att uranbrytning inte ska tillåtas. Jag vill inte kompromissa bort arbetsrätten för EU:s skull. Jag vill inte acceptera att privata bolag plockar miljoner av skattepengar ur skolan. För det är den typen av kompromisser det blir om man ska göra upp med moderater och centerpartister. De vill inte jag göra som vänsterpartist.

Frågan är vad Baylan egentligen vill med sitt utspel. Ett utspel om att samarbeta högerut kan lätt uppfattas som om man inte vill göra det vänsterut. Det vore olyckligt när vi har byggt upp ett fint rödgrönt samarbete och kan vinna valet tillsammans.

5 reaktion på “Hur tänkte du nu Ibbe?

  1. Det undrade jag också över när jag läste dagens VF, att han sträcker ut sin hand – mot högern. Häpnadsväckande utspel mitt under en valröresle. Inte smart gjort av honom.

  2. Har inget till övers för Ibrahim Baylan. Hans utspel är som bäst menlösa floskler, eller som nu i sann sossehögeranda, sådant som undergräver deras existens och viktigt samarbete åt vänster. Så dumt.

  3. Valet är inte speciellt ideologiskt, det är i grunden samma ekonomiska modell och dogmer som ska styra makroekonomin i landet, den som är avgörande för sysselsättning, arbete och därmed välfärd. V fick gå ner på knä och svära trohet mot dessa dogmer för att få vara med.

    Det annorlunda i detta val är att SD har chans att komma in i riksdagen. Partiet som fångat upp den underklass som drabbats hårdast av den nyliberala arbetslöshetspolitik som till största delen förts under S-regeringar. En underklass som olika vänsterkommentatorer spottar öppet på, kallar för Sveriges svar på tea-bagger hillbillies, obildade, dumma och förmodligen inavlade. Dessa som drabbats hårdast av den nyliberala politiken är dumma och korkade därför att de inte röstar på dem som gjort detta mot dem men lovar lite mer bidragskompensation än det andra nyliberal blocket.

  4. ”Dessa som drabbats hårdast av den nyliberala politiken”

    Kanske hör deltidsarbetande kvinnor inom låglöneyrken dit, eller? Men de röstar förstås inte på SD i någon utsträckning, förmodligen för att de inte sympatiserar med SD:s korkade politik.

    Jag tror inte för ett ögonblick att man bespottar någon för att de inte röstar på rätt parti från vänster. Den simpla och kanske för Teckentydaren obekväma sanningen är att SD basunerar ut extremt korkade saker som går ut över människor som inte gjort något för att förtjäna det. Tycker man korkade SD-utfall är fina-fisken och själv gärna reproducerar korken finns det givetvis en risk att man blir betraktad som korkad.

Kommentera