Gråmulen morgon

En gråmulen söndagsmorgon.  Det har i alla fall slutat regna. Gårdagskvällens valupptakt i Umeå regnade delvis bort. Lite synd på ett så fint arrangemang med barnaktiviteter, musik, ståupp, tal, mat och bokförsäljning. Det skulle kunna ha dragit ett par hundra personer. Nu var det som mest ett hundratal tappra som höll ut i regnet. Kanske kom det fler senare på kvällen, men då var jag inte kvar. God stämning och välarrangerat var det i alla fall.

Gårdagen började med ett besök i Hörnefors några mil söder om Umeå. Det kändes att orten är ett S-fäste. Det var bara vi och Socialdemokraterna som hade stånd och delade material. Därifrån for jag till Vindeln som är en av de få borgerligt dominerade kommunerna i länet. Alla partier utom MP var på plats på nationalälvsdagen som firades vid den strömmande forsen som aldrig byggdes ut eftersom Vindelälven tillhör en av de orörda levande älvar som räddades undan kraftbolagen efter en lång politisk strid och motstånd i bygden. I Vindeln styr S och C tillsammans och även oppositionen inklusive V kan samarbeta över blockgränsen. Centerpartiet är fortfarande ett starkt parti i den här bygden även om en äldre centerpartist kom fram till mig och beklagade sig över att han inte alls känner igen sitt parti längre. Jag fick också beskedet av en av centerns riksdagskandidater att Maud Olofsson, som kandiderar både här och i Stockholm, inte tackar ja till att debattera med mig i Västerbotten före valet. Det tycker jag är lite synd, det kunde ha blivit en bra debatt.

Våra lokala vänsterpartister i Vindeln arbetar för att åter öppna fritidsgården, för att utveckla turistnäringen och för att kommunen ska dra till sig nya invånare. Överst på vänsterns lista står Mikael, en av de många som har flyttat från Tyskland till Norrlands inland. Invandrare från Tyskland och Holland kommer till många orter i Norrlands inland. Många av dem söker närhet till naturen, lugn och livskvalitet långt från Europas storstäder. Många av dem är driftiga och startar nya småföretag. Många har barn. Den här typen av invandring borde vara en del av framtiden inte minst i delar av Norrland där befolkningen minskar och dessutom domineras av äldre.

Vad ska man då säga om dagens Sifo? De rödgröna backar men Vänsterpartiet går fram om man ska tro mätningen. Problemet är att den säger precis motsatsen mot vad en annan mätning sa i DN häromdagen. Det känns ganska osäkert. Det positiva är dock att rasisterna i SD inte klarar spärren i någon av mätningarna.

Läs mer i SvD, DN, GP, Aftonbladet och Sydsvenskan.

49 reaktion på “Gråmulen morgon

 1. Det verkar nästan som det är viktigare att SD inte kommer in i riksdagen än att det egna blocket vinner.Alla är ju överens om att se till att de inte får något som helst inflytande,så vad är det man är så orolig för?

 2. Sd är ett främlingsfientligt parti som i grund och botten är extremt rasistiskt.Att ett sådant parti kommer in i riksdagen och ev kommer få ett stort inflytande är inte något jag vill ska hända.Ett parti som har en undoms gren som sjunger gammla sånger från Nazi tiden , personer på sina listor som har gjort väldigt odemokratiska uttalanden.

  Om Sd får 4 % så är det troligt att inget av blocken får en egen majoritet och då blir alternativen : en minoritets regering som behöver stöd av ett eller två partier i riksdagen.
  En blocköverskridande majoritets regering ( vilka partier ska ingå i den ? )

 3. Resultatet varierar en del mellan de olika instituten. Man ska nog inte lägga för stor vikt vid ett antal tiondelsprocent hit och dit hos de enskilda opinionsinstituten. Jag har för mig att SD i förra valet var ganska underskattat i mätningarna. I den Schweiziska minaretomröstningen var minaretförbudet klar förlorare i mätningarna ända fram till valet men fick en solid majoritet i valet. I SCB stora vårundersökning före förra valet fick Sd 0,8% men fick 2,9% i valet. Det är knappast troligt att opinionen svängt så kraftigt, det är förmodligen mer troligt att folk faktiskt inte säger att de ska rösta på SD.

  Kommer Sd in och blir vågmästare kan man kanske förmoda att Mp hoppar på moderattåget och ”räddar” landet från Sd:s inflytande? Som det ser ut i mätningarna skulle de bli näst största parti i vilken konstellation som helst.

  Det stora som ser oundvikligt ut är att S förmodligen gör sitt näst sämsta val sen man avskaffade att inkomsterna bestämmer rösträtten. Med M kan göra ett resultat som de inte haft sen 1920-talet. Mp gör förmodligen ett rekordval och kommer att få stort inflytande oavsett vilket block som vinner, kanske rent av delta i regeringsställning även om det blir en moderatregim.

 4. S kommer göra ett dåligt val men att Mp gör ett rekordval tror jag inte men dom kommer att ta många röster i storstäderna. Ska dom rödgröna vinna valet får inte S tappa för mycket + att V får 8-9 % ( är inte omöjligt ).Ett stark valarbete i Norr och mellansverige av V tror jag kan ge många röster.

 5. ”Personer som gjort odemokratiska uttalanden”

  Vad ska man då säga om Lars Ohly?Han kanske sitter i regeringen efter valet…..

 6. Som det ser ut i opinionsundersökningarna kommer S att göra ett katastrofval, att V skulle göra ett ”rekordval” verkar inte troligt det ser mer ut som det står stilla eller rent av gör ett dåligt val. Som det ser ut är det M, Sd och Mp som kan bli de stora vinnarna. I princip ser det ut som högern flyttar fram sina positioner och ”vänstern” går tillbaks och det oavsett vilket block som vinner.

  Persson gjorde ett katastrofval 98, gjorde ett bättre val 2002 efter att man lättat på åtstramningen en aning och arbetslösheten kommit ner mot 4% (4% 2001 och 2002) detta i ett läge med lågkonjunktur, sen går vi in i en internationell högkonjunktur från 2003 t.o.m. drygt 2007, på toppen av högkonjunkturen har vi högre arbetslöshet än när vi gick ur lågkonjunkturen och in i internationell högkonjunktur. Persson förlorar stort i eurovalet och gör sen ett katastrofval 2006.

  Persson meddelar sin avgång på valnatten, verkar lite tjurigt typ som allt ljus på mig och vill ”stjäla” showen. S opinionssiffror går direkt upp på över 40% och ligger med råge kvar där tills man meddelar att man har så lite ryggrad (trots urstarka opinionssiffror) att man inte vågar gå på val som ett självständigt parti ut måste liera sig med småknattarna och göra en ”copy cat” på Alliansen. Man frågar sig om det är Mp (riksdagens minsta parti) som tvingat fram detta? Typ hotat att hoppa av till borgarna om man inte får valsamarbete och garanterade ministerposter?

 7. Kuno

  ”Marxism-leninismen är ett bra,riktigt och viktigt begrepp”

  ”Kuba är ett fantastiskt exempel på hur man under mycket fattiga förhållanden kan uppnå folkligt deltagande och ekonomisk rättvisa”

  ”De socialistiska staterna har i motsats till till de imperialisiska staterna ett objektivt intresse av freden.De socialistiska staterna tvingas rusta för att inte riskera sin egen utplåning.”

 8. Kuno

  ”Demokrati måste också innefatta avskaffandet av utsugningen och klassförtrycket.Med en mer fullständig syn på demokratin blir det inte längre så enkelt att fördöma de socialistiska staterna som odemokratiska.”

  ”Det kan vara så att inskränkningar av de demokratiska friheterna och rättigheterna är den enda möjligheten för arbetarklassen att slå vakt om den största demokratiska reformen vi känner till,avskaffandet av utsugningen och kapitalismen.”

  Vad tycker du dessa citat?Är Sverigedemokraterna så mycket värre?

 9. Var har du källan till citaten?

  Ja, Sverigedemokraterna är mycket värre. Det är ju ett demokratifientlig parti som vill inskränka vissa människors rättigheter pga av etnicitet och religion.

 10. Kuno

  De finns på Wikipedia och har hänvisningar till dagstidningar som har publicerat dem.Vad tycker du om citaten?Är de värdiga en eventuell minister i Sveriges regering?

 11. Pingback: Intervjuad av persisk närradio om valet « Jöran Fagerlund

 12. Ok, så de har gått genom ett antal filter innan de hamnade här.
  Ohlys demokratisyn behöver du inte oroa dig för. Däremot bör du istället oroa dig för hela SD-partiet då det har en synnerligen tveksam demokratisyn. För visst är det illa när man vill inskränka vissa människors rättigheter pga av etnicitet och religion.

 13. Kuno

  ”Ohlys demokratisyn behöver du inte oroa dig för”

  Tycker du att citaten är okej?Är det ingenting att bekymra sig för?

 14. Det är inget att bekymra sig för. Det är ju klart värre med ett helt parti som har en ovärdig demokrati syn såsom SD, eller hur?

 15. Kuno

  ”Marxism-leninismen är ett bra,riktigt och viktigt begrepp”

  Att du tycker att detta inte är att något att bekymra sig om är ganska konstigt,hoppas det inte är vanligt bland vänsterpartister.Tyvärr tror jag att det är det….

 16. Alexander, snälla du. Jag vet inte hur många gånger han backat från dessa uttalanden och påtalat, gång på gång att demokrati står över allt annat. Så det där är bara så j-vla billigt argument. Att jämföra Vänsterpartet med SD är ju bara skrattretande.

 17. Alexander, snälla du. Jag vet inte hur många gånger han backat från dessa uttalanden och påtalat, gång på gång att demokrati står över allt annat. Så det där är bara så j-vla billigt argument. Att jämföra Vänsterpartet med SD är ju bara skrattretande.

 18. Det är inte konstigt. Det är mer konstigt att du förblir tyst om det demokratifientliga parti som vill inskränka vissa människors rättigheter pga av etnicitet och religion.

 19. Sedan är det inte alls konstigt. Vi vill hellre prata dagspolitik och Ohly har ju somsagt tagit avstånd från sina uttalanden ett antal gånger, så den där retoriken är lite tröttsam. Därför blir det jobbigt och lite tragiskt att det tas upp och på gång.

 20. Sedan är det inte alls konstigt. Vi vill hellre prata dagspolitik och Ohly har ju somsagt tagit avstånd från sina uttalanden ett antal gånger, så den där retoriken är lite tröttsam. Därför blir det jobbigt och lite tragiskt att det tas upp och på gång.

 21. Johannes

  Att påstå att demokrati står över allt annat tycker jag inte går ihop med att vara kommunist,även om han inte ”längre använder det begreppet”…

  Dessutom skänkte väl Vänsterpartiets ungdomsförbund pengar till Colombias kommunistiska parti?

 22. Bra Alexander! Du leder debatten stort. Ja, du vinner på knockout! Ohly, som först under galgen tog avstånd från kommunisternas ”flaggskepp” diktaturen Cuba, är naturligtvis inte värd en ministerplats i Sverige.

 23. Alexander, det är upp till dig. Men om du ser till Vänsterpartiet som parti och deras politik finns det ju ingen tvekan om att dem är demokratiska ut i fingerspetsarna. När Ohly först kallade kommunist hade han en naiv bild att kunna förklara det för folk, utan att de skulle få sovjet anspelningar och det var hur idiotiskt som helst. Egentligen är kommunismen enligt mig totalt demokratisk. Hur maktgalna tyranner utnyttjat den är en annan sak. Visserligen är det möjligt att kommunismen leder till det jag nämnde ovan, men grundtanken och sett rent ideologiskt är den ju inte så. Nu finns det ju dock inget att vara orolig för när det gäller Ohly, om det nån gång funnits det. Hans demokratisyn är glasklar.

  Jag vet inte om Vänsterpartiet skänkt pengar till det partiet, men om dem gjort det utgår jag ifrån att partiet är demokratiskt och accepterar grundpelarna såsom yttrandefrihet etc. Något annat vore konstigt..

 24. Alexander, det är upp till dig. Men om du ser till Vänsterpartiet som parti och deras politik finns det ju ingen tvekan om att dem är demokratiska ut i fingerspetsarna. När Ohly först kallade kommunist hade han en naiv bild att kunna förklara det för folk, utan att de skulle få sovjet anspelningar och det var hur idiotiskt som helst. Egentligen är kommunismen enligt mig totalt demokratisk. Hur maktgalna tyranner utnyttjat den är en annan sak. Visserligen är det möjligt att kommunismen leder till det jag nämnde ovan, men grundtanken och sett rent ideologiskt är den ju inte så. Nu finns det ju dock inget att vara orolig för när det gäller Ohly, om det nån gång funnits det. Hans demokratisyn är glasklar.

  Jag vet inte om Vänsterpartiet skänkt pengar till det partiet, men om dem gjort det utgår jag ifrån att partiet är demokratiskt och accepterar grundpelarna såsom yttrandefrihet etc. Något annat vore konstigt..

 25. Johannes

  ”Vi vill hellre prata dagspolitik och Ohly har tagit avstånd från sina uttalanden”

  Då är det alltså inga probelm on Åkesson sagt postiva saker om nazismen bara han tar avstånd från det idag?

 26. Åkesson vill inskränka vissa människors rättigheter pga av etnicitet och religion. Det har han ju inte tagit avstånd ifrån. Istället driver han och SD det hårt som en av deras viktigaste frågor. Det är ju ett stort demokratiskt problem, eller hur Alexander?

 27. Det var flera år sedan Ohly tog avstånd ifrån sina uttalanden, så det blir en lite kass jämförelse. Sedan dess har han varit glasklar. Att Åkesson och hans parti är kommet ur den bruna rörelsen, som gärna drar invandrare och framför allt muslimer över en kam tycker jag trots allt är lite skillnad. Framför allt i människosynen. Nazismen går ut på att göra skillnad på människor, det gör inte kommunismen. Inte alls på samma sätt. Ohlys uttalande var på många sätt olyckliga och anmärkningsvärda, men nu har han ändå förklarat sig tycker jag och det är dags att gå vidare. Förresten undrar jag om borgerligheten är helt oskyldiga när det gäller konstiga uttalanden, men det är en annan sak.

  Om Åkesson sagt positiva saker om nazismen och senare tagit tillbaka skulle jag inte trott på honom, såvida han inte lämnade främlingsfientliga SD.

 28. Det var flera år sedan Ohly tog avstånd ifrån sina uttalanden, så det blir en lite kass jämförelse. Sedan dess har han varit glasklar. Att Åkesson och hans parti är kommet ur den bruna rörelsen, som gärna drar invandrare och framför allt muslimer över en kam tycker jag trots allt är lite skillnad. Framför allt i människosynen. Nazismen går ut på att göra skillnad på människor, det gör inte kommunismen. Inte alls på samma sätt. Ohlys uttalande var på många sätt olyckliga och anmärkningsvärda, men nu har han ändå förklarat sig tycker jag och det är dags att gå vidare. Förresten undrar jag om borgerligheten är helt oskyldiga när det gäller konstiga uttalanden, men det är en annan sak.

  Om Åkesson sagt positiva saker om nazismen och senare tagit tillbaka skulle jag inte trott på honom, såvida han inte lämnade främlingsfientliga SD.

 29. Johannes

  Bland dem som mottagit finansiellt stöd från Vänstern finns grupper i Filippinerna som huserar på yttersta vänsterkanten,de vill störta den sittande regeringen med hjälp av militärer som ska införa planekonomi och en revolutionär övergångsregering…..

  Detta gällde 2005-2009,har du någon kommentar till detta?

 30. Det där vill jag gärna ha källa på, faktiskt och lite mer bakgrundsfakta. ”Vänstern”, du kan inte ha råkat dra alla vänsterpartier över en kam? Det finns trots allt extrema vänstepartier, såsom KP etc. Låter nämnligen mer troligt att de har givit stöd till någon extrem vänster gruppering i Filippinerna. Men jag tycker absolut vi kan börja granska alla partier och till vilka de har givit stöd till. Det välkomnar jag absolut! Jonas Sjöstedt kan nog sitt Vänsterparti mer än mig och kanske kan ”kommentera” det. Jag känner nämligen inte alls igen det du påstår.

 31. Johannes

  ”Det var flera år sedan Lars Ohly tog avstånd från sina uttalanden”

  2006 sade Lars Ohly att han skulle välja Fidel Castro före Tony Blair om de ställde upp i ett val….

 32. Ja, och? Men senare tillade han också att det inte kommer inträffa och därför väljer han Blair. Så har jag fattat det i alla fall, sett till Ohlys förklaring i alla fall. För om Castro ställde upp i demokratiska val och accepterade dem spelreglerna så skulle det väl inte vara konstigt och anmärkningsvärt om han valde Castro. Då skulle nämligen situationen varit annorlunda. Eller hur?

 33. Johannes

  Pengarna skänktes via Vänsterpartiets biståndsorganisation och finns redovisat i myndigheten Sadevs redovisning,där står t ex att pengar skänkts till Partido Comunista Colombiano som är ett marxistiskt-leninistiskt parti…

 34. Dina jämförelser, alltså. Castro och Hitler har väldigt lite gemensamt för det första. För det andra, om nu Hitler respekterade de demokratiska spelreglerna och inte var fascist (respekterar människors lika värde), och inte vill utrota judarna skulle väl det vara okej. Men då får man vända på historian lite, lika mycket som i ett demokratiskt val mellan Castro och Blair. Det var ju så Ohly menade när han gjorde det valet, som han senare tillade det jag skrev ovan.

 35. ”Castro och Hitler har väldigt lite gemensamt”

  De har en sak gemensamt,de är diktatorer,och Ohly föredrar en av dem.

  Anser du att det är okej att Vänsterpartiet skänker pengar till marxist-leninistiska partier?

 36. Fast nu är du ju ute och cyklar totalt. Visst är det så att de båda är diktatorer, men nu var frågan vem Ohly skulle föredragit om nu Castro ställde upp i ett demokratiskt val och accepterade demokratin som sådan. Men det händer ju inte och i så fall är det väl inget konstigt. Sen tillade han ju en del saker av intresse som jag skrev. Så här är du ute och cyklar, i syfte att smutskasta Ohly. Trist!

  Det är okej, såvida det partiet accepterar demokratin och vad som kommer med den. Jag tror inte det går att komma mycket längre i den här diskussionen nu.

 37. ”Det är okej så länge partiet accepterar demokratin”

  Det är ju det de inte gör,de vill ju ta makten med våld…….

  ”Nu är du ute och cyklar totalt”

  Det är ju inte jag som försvarar stöd till partier som inte accepterar demokratins spelregler…

 38. Det har inte jag heller försvarat. Sedan har jag fortfarande svårt att tro på det du skriver, att dagens Vänsterparti skänker pengar till sådana organisationer. Jag ser gärna att Jonas eller någon annan från Vänsterpartiet med insyn klargör det, han har nog mer koll än vad både du och jag har.

  Sleep tight!

 39. ”De har en sak gemensamt,de är diktatorer,och Ohly föredrar en av dem.”

  Liksom Honduras Micheletti är diktator, och som stöds av Centern och Folkpartiet.

  Anser Alexander att det är okej att Centern och Folkpartiet stödjer en diktator och samtidigt innehar ministerposter?

Kommentera