Ge löntagare större makt

Idag besöker Lars Ohly Västerbotten. Träffa honom 11.30 på torget i Umeå eller 17.00 på torget i Skellefteå. Inför besöket har vi en text i VK om att utveckla Västerbotten och en i Norran om hur förtaget Trelleborg lägger ner en lönsam fabrik i Ersmark norr om Skellefteå. Texten, skriven av mig, Lars Ohly och LiseLotte Olsson, ur Norran kommer här:

Företaget Trelleborg Sealing Solutions ska flytta hela sin tillverkning från fabriken i Ersmark utanför Skellefteå till andra anläggningar. Omkring 200 personer mister sitt arbete när produktionen upphör. Att företag ibland måste dra ner eller helt lägga ner verksamhet är inget onaturligt. Det går inte att tillverka produkter som saknar köpare eller bedriva företag med förlust under långa tidsperioder. Men nedläggningen i Ersmark handlar inte om det, företaget går med vinst och har fulla orderböcker. Nedläggningen i Ersmark är istället ett klassiskt exempel på hur mäktiga storföretag kan lägga ner lönsamma enheter utan någon som helst hänsyn till alla dem som drabbas.

Är vi maktlösa inför denna typ av företagsnedläggelser? Det kan verka så, men det behöver inte vara så. Samhället måste kunna påverka när lönsamma företag lägger ner.

För att behålla och utveckla företag är det viktigt att vi satsar på utbildning och forskning som gör det attraktivt att etablera sig här. Norra Sverige behöver också bättre kommunikationer. Därför kommer vi i Vänsterpartiet och de rödgröna att börja bygga Norrbotniabanan om vi vinner valet. Banan kan få stor betydelse för att få och behålla industrier i vår region.

Men i Vänsterpartiet vill vi gå längre. Faktum är att löntagarna via sina pensionspengar äger en mycket stor del av börsvärdet och därmed av svenska företag. Men när löntagarnas pengar investeras så tas det ingen hänsyn till hur företagen agerar mot de arbetande. De löntagare som får sparken av ett företag som flyttar sin produktion kan ha sina pensionspengar placerade i just det företaget. Den makt som löntagarnas pensionspengar kan ge används inte. Som vänsterpartister vill vi ändra på det. I Kanada finns regionala pensionsfonder där pengarna investeras i företag som satser i regionen, som behandlar sina anställda väl och som tar sitt miljöansvar. Ibland har dessa fonder köpt upp lönsamma företag som har lagts ner för att sedan starta upp verksamheten igen med nya ägare. Denna modell borde kunna införas även i Sverige.

Vi vill också förstärka möjligheterna för löntagarna själva att ta över och driva vidare lönsam produktion som läggs ner. Sådana exempel finns från en rad länder. Även i Sverige borde fler företag kunna vara direkt ägda av de som arbetar genom direkt löntagarägande eller som kooperativ. Vi vill inte bara göra det enklare att starta ”eget” utan också att starta ”vårat”.

Sist men inte minst bör det kosta mer att lägga ner lönsam produktion i Sverige. Företaget måste ta ett större ekonomiskt och socialt ansvar för dem som sägs upp. Det är billigt och enkelt att sparka folk i Sverige jämfört med ett viktigt konkurrentland som Tyskland där företaget måste ta ett större ansvar för dem som sägs upp. Vi kan inte bara sitta still och se på när företag som gör vinst behandlar de som har arbetat ihop deras vinster som betydelselösa brickor i ett spel.

11 reaktion på “Ge löntagare större makt

 1. Låter faktiskt vettigt, förköpsrätt på marknadsmässiga villkor ev med statligt stöd på vissa punkter under en viss tid. Påminner också om regler som åtminstone tidigare fanns där privata hyresvärdar som år ut och år in rejält misskötte sina åligganden gentemot sina hyresgäster kunde tvingas sälja huset ifråga som då omvandlades till bostadsrätter tror jag. I såna fall var det alltså inte fråga om ideologiskt styrd utförsäljning utan om om krislägen för hederligt folk som blev blåsta.

 2. Medan du lotsar runt Den Store Ledaren i de nordligast distrikten av vårt avlånga vore det spännande att höra dina kommentarer till det senaste utspelet från firma Jämtin & Batljan. Butlers i tunnelbanan, alltså. Är detta ett förslag som har röd-grönt stöd, tro? En vinnarfråga i Västerbotten?

  • Bäste G,
   Vad gäller utspelet från Jämtin och Batljan så är det exklusivt för Socialdemokraterna – i Stockholm. Intresset från Vänsterpartister i Västerbotten är minimalt,

   mvh

   Jonas

 3. ”Vi vill också förstärka möjligheterna för löntagarna själva att ta över och driva vidare lönsam produktion som läggs ner. Sådana exempel finns från en rad länder.” Vilka länder? Tycker det borde skrivits ut i texten.

  • Hej Glenn,
   Det är inte ovanligt i USA att löntagare tar över och driver vidare företag. Argentina är ett intressant exempel liksom kooperativt ägande i Spanien och Italien,

   mvh

   Jonas

 4. Det är en riktigt bra ide som absolut borde finnas här i sverige. Skandalerna med mänskligt lidande pga sådana här nedläggningar är stora.
  Ett vinstrikt företag ska inte kunna slänga igen dörren och bara sticka till annat land med mer vinst hur som helst. Förstår inte varför detta skydd inte finns i Sverige obegripligt faktiskt.

 5. Tack för din reaktion, Jonas.

  Håller du med om jag säger att ett sådant här utspel drar ett löjets skimmer inte bara över S, Sthlm utan att det också spiller över på hela det röd-gröna alternativet?

 6. Det ska naturligtvis kosta att säga upp och lägga ner, det bör rimligen inte vara billigare än i jämförbara länder. Samhället har investerat i infrastruktur och annat för att göra verksamheten möjlig.

  Men man frågar sig hur möjligt det är att köpa ut en del av ett större företag som opererar globalt med enheter i många länder. Fabriken i Skellefteå skulle bli en lilleputt. TSS är en del i Trelleborg som är värdens största inom ”gummiföretag”, störst omsättning 2009, konkurrenterna är andra stora global företag som franska Hutchinson, tyska Continental, japanska Bridgestone etc.

  Hur stor chans har ett litet mikroföretag att slå sig in i denna etablerade och med krisen förmodligen mättade bransch?

  Man frågar sig hur detta rimmar med iden om närproducerat och att saker och ting inte ska transporteras kors och tvärs, gäller det bara mat eller också industriprodukter att de ska tillverkas i huvudsak där de konsumeras.
  ——
  TSS
  Key Figures
  Net sales 2009: SEK 4673 M (6034) -23%
  Operating profit 2009*: SEK 280 M (890) -69%
  Number of employees 2009**: 4485 (5584) -20%

  The head office is located in Stuttgart, Germany.
  Production units are located in Brazil, China, Denmark, France, India, Italy, Japan, Malta, Mexico, Poland, Sweden, the UK and the US.
  —–

Kommentera